Proteiinibrowniet
Kun talvipakkasilla astuu posket punoittaen kodin lämpöön, tekee iltapäiväkahvin kanssa mieli jotain tujua ja tuhtia. Makeat herkut eivät saa maistua liian lällyiltä, tarvitaan tummaa suklaata ja suutuntumaa. Jotain, mikä muistuttaa useimmiten brownieta, mutta välillä suklaakeksiä. Jälkimmäistä, jos taikinan painelee pellille ihan littanaksi ja unohtuu juoruil…. puhumaan sivistyneitä ystävien kanssa.
Oli lopputulos sitten paksu ja mehevä tai ohut ja rapsakka, onnistuu brownie aina. Se on ihan älyttömän helppo tehdä ja ihan naurettavan terveellinen. Suklaaleivoksille tyypillisesti se vain paranee jääkaapisssa, joten kannattaa tehdä enemmän kerralla. Tiedostetusti terveelliset asiat nimittäin tuppaavat hävitä nopeasti parempiin suihin. Mä otan vielä vähän, kun tää tekee mulle niin hyvää…
Ai miksikö on brownie sitten niin terveellistä? No koska sen tekemisessä taas huijataan. Huijausbrownie, no can do. Pääraaka-aine on mustapapu, joka on jonkun tutkimuksen mukaan maailman terveellisin ruoka-aine.
Papuja uuniin ja habat kasvamaan, olkaa niin hyvät:
Proteiinibrownie
gluteeniton, maidoton, vegaani, pähkinätön
2 prk ( 2 x 285g) mustapapuja
n. 4 dl kivettömiä taateleita
9 rkl raakakaakaojauhetta
1 tl luonnollista vaniljaa
1 tl kanelia
ripaus laatusuolaa
2 rkl hunajaa
(2 tl lucumaa)
(2 rkl psylliumjauhetta)
Huuhtele mustapavut ja hienonna taateleita veitsellä. Soseuta taatelit mustapapujen kanssa blenderissä tai sauvasekoittimella (suosittelen jälkimmäistä). Lisää joukkoon muut ainekset ja sekoita hyvin. Muotoile taikina käsin tahmean kiinteäksi ja paina uunivuoalle. Valitse uunivuoka sen perusteella haluatko muhkeita browneja vai littanoita suklaakeksejä. Brownieta varten valitse vuoka, joka on vajaa 20 cm halkaisijaltaan, lättäversiota varten isompi. Paista uunissa 175 asteessa n. 20 minuuttia ja testaa kiinteys tikulla. Kun brownien reunat rupeavat käpristymään uunissa, alkaa herkutteluhetki olla lähellä. Tai no ei oikeastaan, koska luomuksesi on paljon parempaa vasta seuraavana päivänä. I’m so sorry…
Lucuma ja psylliumjauhe kuuluvat Keittiökameleontti-blogista kurkkaamaani reseptiin. Uskon, että pärjäät myös ilman niitä, jos et muuten harrasta gluteenitonta leivontaa (psylliumjauhe sitoo nestettä) tai raakasuklaatehtailua (lucuma antaa kaakaolle kivaa kirpakkuutta). Joulun alla ripottelin taikinan joukkoon piparimausteita, jotka sopivat hyvin myös pakkaspäiviin vahvan kahvin kera. Ja miksei myös laittaa vähän sitä vahvaa kahvia taikinan joukkoon? Tai aivopähkinöitä? Poikaystävä toivoo aina kookoskermavaahtoa. Sitä lupaan tehdä seuraavan kerran (jos maltan).
Jos satutte olemaan Mikkelissä, poiketkaa keskustan puutalossa sijaitsevaan suloiseen kahvila- ja käsityöpuoti Nandaan. Luomu chaitee lämmitti kehon, ihana palvelu mielen.
Terveiset valkeista maisemista Savon suunnalta. Muistakaa juoda lämmintä!
Toivoo Veera ja fiilistelee lumen tuomaa VALOA