Arki-illallinen opiskelijabudjetilla: Mausteinen dahl & raikas jugurttiraita

Mitä me tänään syötäisiin?

IMG_6198.jpg

Hirveän vaikea kysymys erityisesti silloin, kun on a) säästökuurilla b) ei ole aikaa viettää arki-iltana tuntikaupalla keittiössä ja c) kroppa kaipaa treenin jälkeen jotain itse tehtyä ravintorikasta ruokaa.

Kelpo ratkaisu pulmaan on dahl eli intialainen linssimuhennos. Arki-iltana sen voi tarjoilla vaikka kvinoa-pinaattipedillä, ja lusikoida päälle raikasta porkkanajugurttiraitaa. En nyt äkkiseltään keksi toista lämmintä ja täyttävää kasvisruokaa, joka olisi samaan aikaan yhtä terveellinen, edullinen ja nopea valmistaa. Muttei kuitenkaan millään tavalla tylsä.

Dahlin proteeini- ja kuitupitoiset linssit suojaavat sydäntä ja ovat erinomainen lihankorvike. Linssimuhennos maustetaan mm. inkiväärillä ja kurkumalla, joilla on molemmilla aikamoinen terveysvaikutusten lista vatsan hyvinvoinnista tulehdusten ehkäisemiseen. Kvinoa ja pinaatti rikastavat protskuannosta runsailla mineraali- ja hivenainepitoisuuksillaan ja päihittävät siten aika monet muut lisukkeet mennen tullen. Annoksen kruunaa jugurttiraita, joka saa väriä karoteenipitoisesta porkkanasta sekä lisävitamiineja sitruunasta ja korianterista. Kaching! Ihan kuin laittaisi rahaa pankkiin.

Ainekset valittiin ravinteiden paljouden ja kukkaron keveyden perusteella, mutta kaikista tärkeimmässä roolissa oli viime kädessä ruuan maku. Lisäksi lupaan, että annos on lautasella alle puolessa tunnissa. Energiaa ei tarvitsekaan riittää myöhäisinä arki-iltoina yhtään pidempiin kokkailusessioihin. Mausteisen dahlin ja raikkaan jugurttiraidan ohjeet tässä:

 

Dahl eli intialainen linssimuhennos (3:lle pääruuaksi)

gluteeniton, maidoton, kasvis

1 sipuli

1-2 valkosipulin kynttä

oliiviöljyä (tai muuta rasvaa) paistamiseen

2 dl punaisia linssejä

4 dl vettä

1 tl kurkumaa

1 tl juustokuminaa

½ tl cayennepippuria

1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna

ripaus laatusuolaa

1) Hienonna sipuli ja valkosipuli. Laita kattilaan ja kuullota öljyssä läpikuultavaksi. Huuhtele linssit siivilässä kylmän veden alla. Lisää vesi, linssit ja mausteet kattilaan. Kiehauta ja anna porista kattilassa n. 15 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan. 

img_6171.jpg

IMG_6175.jpg

2) Keitä samalla toisessa kattilassa kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää laatusuolaa ja mausta lopuksi lorauksella sitruunan mehua ja oliiviöljyä.

3) Valmista raita kvinoan ja dahlin poristessa:

 

Jugurtti-porkkanaraita

gluteeniton, kasvis

1 porkkana

250 g turkkilaista tai kreikkalaista jugurttia

½ sitruunan puristettu mehu

1 valkosipulin kynsi

kourallinen tuoretta korianteria

ripaus laatusuolaa

Sekoita raastettu porkkana ja hienonnettu valkosipulin kynsi jugurtin kanssa. Lisää sitruunanmehu, hienonnettu tuore korianteri ja suola. 

IMG_6178.jpg

4) Huuhtele lopuksi tuoreet babypinaatin lehdet kylmässä vedessä, ja levitä ne lautaselle. Lusikoi päälle kvinoaa ja dahlia.

img_6189.jpg

5) Lisää annoksen päälle raikas jugurttiraita ja koristele halutessa vielä reippaalla määrällä korianteria.

img_6195.jpg

IMG_6197.jpg

Mausteisen herkullisen yksinkertaista. Arkiruokaa parhaimmillaan!

Ravinteikkaita ruokailuhetkiä,

toivottelee Veera

PS. Jos kvinoaa ei löydy kaapista, niin voit korvata sen toki riisillä. Mutta suosittelen hankkimaan varastoon, on nimittäin ravitseva lisä salaatteihin tai vaikka fetalla höystettyjen uunipaprikoiden täytteenä.

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *