Graduarjen superpuurot: kaura ja chia
Olen päättänyt suhtautua näihin graduhommiin vasta edes positiivisesti. Kovin helposti nimittäin rupeaa graduttamaan, jos tiedätte tunteen. Turhauttaa kerralla ihan kaikki. Kuin tarpoisi suolla, muttei näe päämäärää tiheältä sumulta. Ja koko ajan tietää, että matkan on jatkuttava. Tästäkin elämänvaiheesta on vain kaivettava esiin ne hyvät puolet.
Olin joskus ennen varsinainen lista-Veera. Joka asiasta piti kyhätä muistikirjaan jonkinlainen lista. Tosi fiksua kirjoittaa illalla juuri ennen nukahtamista ylös kaikki ne asiat, jotka pitäisi hoitaa seuraavana päivänä. Takuu stressittömille yöunille. Listata piti plussia ja miinuksia. Ihmisiä, joihin on pidettävä yhteyttä. Kirjoja, jotka on ehdittävä lukea. Kaikenlaisia asioita, joita elämässä täytyy tehdä.
Sitten jossain vaiheessa maailma kaatui päälaelleen ja minusta tuli tuuliviiri-Veera. Rutinoitunut elämäni muuttui rytinällä yhdeksi sattumusten vuoristoradaksi, ja listojen tekeminen alkoi tuntua mahdottomalta. Kauppalista oli tietysti edelleen ihan käytännöllinen työkalu, mutta kaikenlainen liiallinen suunnitelmallisuus alkoi ahdistaa. Hiljalleen oivalsin, että asioiden on hyvä mennä omalla painollaan. Muistikirjat ovat olleet siitä lähtien enemmänkin pääni sisällä. Sinne ei onneksi mahdu liian montaa elämää tärkeämpää asiaa kerrallaan. Kun on tarve purkaa ajatuksia, ryhdyn kirjoittamaan. Kokonaisilla lauseilla on aika paljon terapeuttisempi vaikutus kuin yhden sanan to do -listoilla: asioita täytyy jäsentää vähän pidemmälle.
Pohdin siis tänään kotiofficella, mistä juuri nyt kannattaa nauttia. Kaiken kaikkiaan gradutyöläisyydessä on ihan parasta se, että elämän ei tarvitse olla niin kaavamaista. Aamuisin on usein aikaa. Vähän hesaria, paljon kahvia, tiistaiaamujen kotibrunsseja. Aamutakissa sohvalla köllöttelyä, naapurin kitaran soiton kuuntelemista. Jättineuleessa ja leggareissa hengailua.
Silloin kun on tiedossa työaamu, surautan blenderillä tsiljoonan superjauheen smoothien ja pistän poskeeni pari luomumunaa. Kahvi kulkee keep cupissa ja silmät avautuvat kunnolla vasta Kauppatorilla. Siinä kohtaa, kun ratikka kolistelee kahden keskellä pimeää ja viimaista toria kököttävän oranssin teltan ohi. Tori on typötyhjä, mutta oranssi kangas huokuu lämpöä ja valoa. Katselen näkyä ratikan ikkunasta hymyssä suin ja mietin, että kyllä me suomalaiset olemme sinnikäs kansa.
Graduaamuina hedelmistä pilkotaan hedelmäsalaattia, kanamunat viipaloidaan kräkkerin päälle ja puurot valmistetaan rakkaudella. Hesarin ruokatorstaissa kumottiin tänään innokkaasti ulkolaisten superfoodien terveysvaikutuksia ja muistuteltiin suomalaisten tuotteiden ylivoimaisuudesta. Meinasi mennä kahvit väärään kurkkuun.
Tasapuolisuuden nimissä haluan jakaa pari puuro-ohjetta, joissa toisessa on pääosassa superkaura, toisessa superchia. Kaura-kvinoapuuron teen kookosmaitoon ja laitan porisemaan niinä rauhallisina aamuina, kun vatsa kaipaa jotain pehmeää ja kermaista. Hedelmäinen chia-siemenpuuro on sen sijaan raikas pikapuuro, joka toimii hyvin myös treenivälipalana. Chiasiemenpuuro on ehdottomasti parhaimmillaan jooga-aamiaisilla ihanan Riitan tekemänä, jolloin siementen on annettu turvota pähkinämaitoon. Jos maitoa ei kuitenkaan ole aikaa tehdä, voi mutkat oikoa suoriksi banaanin avulla.
Superuuden nimissä kumpainenkin alla oleva puuro on luonnollisesti superhelppo valmistaa. Mausteisuutta antamaan suosittelen molempiin ripaukset kanelia ja kardemummaa.
Kookoksinen kaura-kvinoapuuro (neljälle)
gluteeniton, maidoton, pähkinätön, kasvis
2,5 dl gluteenittomia (tai tavallisia) kaurahiutaleita
1 dl kvinoaa
1 tlk (400ml) kookosmaitoa
3 dl vettä
ripaus laatusuolaa
1 omena tai päärynä
kanelia, kardemummaa
Mittaa vesi ja kookosmaito kattilaan ja laita liedelle kuumentumaan. Ennen kuin vesi-maitoseos kiehuu, lisää suola ja kvinoa. Kypsennä kvinoaa reilu 5 minuuttia ja lisää sitten kaurahiutaleet. Annan puuron porista kattilassa miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Kuutio omena tai päärynä ja lisää joukkoon. Mausta kanelilla ja kardemummalla. Halutessa anna hautua vielä hetki ennen tarjoilua.
Hedelmäinen chiapuuro (kahdelle välipalaksi)
gluteeniton, maidoton, pähkinätön, raaka, kasvis
1 banaani
3 rkl chiasiemeniä
2,5 dl vettä
½ omena
marjoja
kardemummaa, kanelia
Laita chiasiemenet turpoamaan 2,5 desilitraan vettä vähintään puoleksi tunniksi. Aamupalaa varten voit laitta siemenet turpoamaan jo edellisenä iltana. Blendaa turvonnut chiageeli banaanin kanssa tasaiseksi. Mausta kardemummalla ja kanelilla. Lisää valmiiseen seokseen kuutioitu omena ja haluamasi määrä pakastemarjoja.
Sain eilen yhden deadlinen graduprosessissa hoidettua, pääsin tänään melko täydelliseen ekohemotteluhoitoon ja illalla vielä saunaan. Viikonloppuna on tiedossa lisää rentoutumista, mökillä takan ääressä.
Aika uudesti syntynyt olo.
Lempein puuroterveisin,
Veera