Pizza di Cavolfiore aka Kukkakaalipizza

A dinner and a moooviee? Viikonloppuna oli tiedossa klassikko, joka tuntui suorastaan spesiaalilta, koska ihan oikeaan leffateatteriin ei ole tullut mentyä miesmuistiin. Dinneriosuus hoidettiin kotikeittiössä, mutta leffaa varten lähdettiin reippaina ihmisten ilmoille. Lomalla on tullut hengailtua kotisohvalla sen verran ahkerasti, että tästä ryhdistäytymisestä oltiin kerta kaikkiaan ylpeitä. Elokuvavalinta ei tosin mennyt ihan nappiin. The Wolf of Wall Streetin älyttömyys ei selvästi naurattanut tätä katsojaa ihan samalla tavalla kuin isoa osaa muista paikalla olijoista. Kieltämättä todella hienosti tehty, mutta karsea leffa, josta selvittiin onneksi kunnialla kiinnittämällä kaikki huomio Leonardo Dicaprion huikeisiin näyttelijänlahjakkuuksiin.

img_5643.jpg

Yleisön pyynnöstä dinnerille valmistettiin kukkakaalipizzaa, joka on ehdottomasti vaivan arvoinen. Koska kyseessä on pizza, jonka pohja tehdään kukkakaalista, kannattaa asiaan suhtautua melko ennakkoluulottomasti. Lopputulos tulee nimittäin takuulla olemaan yllättävän hyvää eikä jälkimainingeissa tarvitse kokea ähkyä, turvotusta tai huonoa omaatuntoa (jota mielestäni ruuan kohdalla ei ikinä muutenkaan saisi tuntea). Kukkakaalipizzaa voi toki ylensyödä sen herkullisuuden vuoksi, mutta sittenkin täytyy muistaa, että pohja on tosiaan tehty kukkakaalista.

Jos et syö gluteenia, mutta haluat silloin tällöin herkutella suussa sulavalla pizzalla, suosittelen lämpimästi kokeilemaan kukkakaalia jauhoseosten sijaan. Pizzasta tulee oikeastaan hyvinkin italialaistyyppinen ohuen ja mehevän pohjan ansiosta. Päällisiä voi varioida oman mielen mukaan ja tomaattipyreen tuunaaminen onnistuu pienellä vaivalla. Mozzarellassa ja rucolassa ei kannata luonnollisestikaan säästellä.

Pitkän kävelylenkin jälkeen pitkin Etelä-Helsingin viimaisia rantoja, tarttui kaupasta mukaan savulohta pizzan päälliseksi. Seuraavaksi listalla on mitä todennäköisimmin feta-pinaatti ja viikuna-vuohenjuusto. Parmankinkkua on jo testattu ja se ainakin toimii. Ken tietää, keväällä saattaa olla tiedossa jos jonkin näköistä Pizzeria PrimaVeeraa!

 

Pizza di Cavolfiore aka Kukkakaalipizza (ohjeesta tulee yksi pellillinen)

gluteeniton

Pohja:

1 keskikokoinen kukkakaali

2 kananmunaa

3 rkl mantelijauhetta

pari hyppysellistä laatusuolaa

(1-2 rkl psylliumjauhetta sitomaan nestettä)

 

Tomaattipyree:

2 pikkupurkkia tomaattipyreetä

½ tölkki luomutomaattimurskaa tai pari tomaattia kuutioituina

2 valkosipulinkynttä

mustapippuria ja suolaa maun mukaan

kuivattuja yrttejä, kuten oreganoa, timjamia, basilikaa ja rosmariinia

 

Laita uuni kuumentumaan 200 asteeseen ja tee kukkakaalista silppua veitsellä. Blendaa silppu noin kolmessa erässä riisimäiseksi (tehosekoitin saattaa mennä tukkoon jos yrittää blendata koko kukkakaalin kerrallaan) ja yhdistä erät kulhossa. Blendaa kananmunat, mantelijauhe, suola ja psylliumjauhe. Sekoita seos kukkakaaliriisin joukkoon ja anna imeytyä hetki. 

IMG_5590.JPG

Painele taikina tasaisesti uunipellille ja paista pohjaa reilu puoli tuntia. Tee sillä aikaa tomaattipyree sekoittamalla kaikki ainekset keskenään ja lisää tarvittaessa lisää mausteita. Levitä sose puolisen tuntia kypsyneen pohjan päälle ja lisää muut täytteet.

IMG_5595.JPG

Paista pizzaa n. 15 minuuttia uunissa kunnes mozzarella on saanut ruskeaa väriä pintaan. Nosta pelti uunista ja ripottele päälle reilusti rucolaa.

IMG_5627.JPG

Leikkaa iso pala lautaselle, ripottele päälle oreganoa ja nauti heti. Nauti myös toinen pala.

IMG_5641.JPG

Sytytä kynttilät, laita silmät kiinni ja kuvittele, että olet Italiassa. Unohda mistä pizzasi pohja koostuu. Jos täytteet ovat kohdallaan, lupaan että onnistut. Ainoa, mikä muistutti jälkeen päin kukkakaalipohjasta oli voimakas kaalin tuoksu yöllä kotiin tullessamme. Mutta kaikkeen tottuu!

Bellissimo.

Bacio, Verona

 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys

Punaista pimeyteen: punajuuririsotto

Jos pitäisi valita kauden juures, niin se olisi minulla punajuuri. Sitä on ollut niin monella aterialla, että luulisi tulevan jo korvista ulos. Mutta kun ei. Punajuuri se vaan toimii niin uunissa paahdettuna bataatin kyljessä kuin kasvisliemessä keitettynäkin. Uunijuuresten päälle yrttejä ja oliiviöljyä, keitetyn punajuuren kanssa nokare luomuvoita. Raakanakin se menee, nimittäin ohuina lastuina tai raasteena salaatin joukossa. Aina yhtä mainio kumppani vuohenjuustolle tai homarille ja vaikka raikkaalle tsatsikille.

Superhelppo, mutta ylellisen tuntuinen tapa nauttia kotimaista punajuurta on tehdä siitä risottoa. Ei ollut joulukaan saanut stoppia punajuurihimolle, koska uuden vuoden kynnyksellä laitettiin taas punaista porisemaan.

 

Tässä ohje neljälle (tai kahdelle suursyömärille):

Punajuuririsotto

gluteeniton, kasvis

1 punasipuli

3 punajuurta

n. 1l kasvislientä

2dl valkkaria

4 dl risottoriisiä

2dl parmesaania

luomuvoita ja oliiviöljyä paistamiseen

laadukasta suolaa (itse käytän ruususuolaa)

mustapippuria myllystä

Päälle:

pehmeää vuohenjuustoa (esim. Chavroux)

basilikaa

 

Kypsennä kuoritut punajuuret joko keittämällä ne kasvisliemessä tai paahtamalla uunissa. Paahda hienonnettu sipuli voissa. Lisää riisi ja reilusti oliiviöljyä.  Lisää valkoviini ja anna sen imeytyä koko ajan sekoitellen. Lisää hiljalleen kasvislientä vähän kerrallaan ja muista sekoitella. Lopuksi lisää pilkottu punajuuri, parmesaani sekä hieman suolaa ja mustapippuria maun mukaan.

Annostele risotto lautasille, kaada viini laseihin ja kauho lusikalla päälle pehmeää vuohenjuustoa.

Bon appetit!

Toivottelee Veera punaisine suupielineen

 

img_5452.jpg

PS. Jos on tullut jotain rahansäästöuudenvuodenlupauksia tehtyä, niin punajuuret ovat myös melko kukkaroystävällisiä. Kausiruokaa!

 

 

Koti Ruoka ja juoma