Lettuihmeitä: Banaanipannarit ja kookos-pinaattiletut

Meillä syödään aika paljon banaanilettuja. Tiedättehän ne ihmepannarit, joista heräsi riemastuttava kohu viime kesänä. Yksi banaani ja kaksi kanamunaa blenderiin, pannulle vähän voita tai kookosrasvaa ja hitsi, sehän on lettu! Ihmeletut sopivat hyvin rauhallisiin aamuihin, tai iltapalaksi teen kanssa. Banaani ja kamomillatee on aika tehokas kombo, jos haluaa saada nopeasti unen päästä kiinni. Ihmeletut ovat sitä paitsi aika spontaania herkkuruokaa, koska kaupasta täytyy usein kipaista hakemassa vain turkkilaista jugurttia. Hedelmiä ja luomumunia löytyy tästä huushollista melkein aina, vaikka jääkaapissa muuten olisikin pelkkä valo. Mantelijauhetta tai psylliumkuitua kannattaa heittää taikinan sekaan, jos letut haluaa heittää sillee mageesti (tai edes kääntää nätisti yhtenä kappaleena). Kuvassa näköjään vähempijauhoisempi versio…

 

IMG_5787.JPG

 

Banaanipannarit (kahdelle)

gluteeniton, maidoton, kasvis

2 banaania

3 luomukananmunaa

2 rkl mantelijauhoa

(1 rkl psylliumia)

luomukookosrasvaa tai luomuvoita paistamiseen

 

Päälle:

turkkilaista jugurttia

(hunajaa ja kookoshiutaleita)

marjoja tai hedelmiä

 

Soseuta ainekset blenderissä. Paista kookosrasvassa tai voissa kahdessa erässä isolla pannulla tai useammassa erässä pikkupannulla. Tarjoile turkkilaisen jugurtin ja marjojen tai hedelmien kera.

Lettujen päälle voi laittaa mielitekojen mukaan mitä vaan, vaikka sulaa raakasuklaata crêpes-tyyliin. Kesällä aion ehdottomasti testata lettuja raakajäätelön kanssa. Pikkulinnut lauloivat, että Goodio ryhtyy sellaista tehtailemaan, mistä olen hieman fiiliksissä. Täytyy mennä anelemaan tuohon viereen juuri auenneen Anton & Antonin aurinkoista henkilökuntaa ottamaan raakajäätelö kesällä valikoimaansa. A&A:sta olen muuten niin ikään melko fiiliksissä. Astelin eilen Kapteeninkadun putiikin avajaisiin kuin taivaan porteista sisään ja meno siellä oli suoraan hulluilta päiviltä. Silleen hyvällä tavalla.

 

img_5914.jpg

 

Olen pitkään halunnut kokeilla pinaattilettujen tekemistä ihmelettuohjeella, mutta johonkin se on aina tyssännyt. Ehkä se pinaatin esille ottaminen makean banaanin tuoksun lumossa ei ole houkutellut tarpeeksi. Pinaattiletut ovat kuitenkin pyörineet jostain syystä mielessä, ja tällä viikolla oli sitten lettukestien aika. Syynä pieneen juhlaan oli erään tuore vakkarityöpaikka, joka tuo mukanaan uusia tuulia opiskelijaelämämme arkeen. Siinä lettuja syödessä totesimme, että yhteiset raukeat opiskeluaamut taisivat olla tässä. Ehkä minäkin rupean taas käymään gradupäivinä ahkerammin aamujoogassa, kun tiistaiaamuisin ei ole enää tiedossa ihmepannaribrunssiseuraa. First world problems…

Yleensä saan inspiraationi ohjeisiin googlettelemalla reseptejä, joita sitten sorrun soveltamaan ihan laittoman paljon. En vain osaa tehdä ruokaa täysin ohjeen mukaisesti. Kaapissa ei kuitenkaan ole kaikkia tarvittavia aineksia, joten on paljon taloudellisempaa soveltaa. Sitä paitsi suurpiirteisin elkein keittiössä hääräillessäni minulla ei ole aikaa taikka kärsivällisyyttä lukea mitään pientä pränttiä.

Pinaattilettutaikinan ohje tuli heitettyä ihan päästä. Illalla salin jälkeen alkoi työpaikkamyötäjännitys purkautua, joten kärsivällisyys saatika läppäri eivät selvästikään mahtuneet mukaan samaan keittiöön. Halusin taikinan olevan gluteeniton, maidoton ja täyteläinen eikä missään nimessä liian makea. Nälkä ei letuista saisi jäädä, eikä onneksi jäänytkään. Tässä siis kelpo extempore pinaattilettuohje:

 

Pinaatti-kookosletut (kahdelle pääruuaksi)

gluteeniton, maidoton, pähkinätön, kasvis

3 luomukananmunaa

1 tlk (400 ml) kookosmaitoa

3 dl vettä

3 dl kvinoajauhoja (tai muita gluteenittomia jauhoja)

3 rkl psylliumkuitua

ripaus laatusuolaa

pari isoa kourallista tuoretta pinaattia

luomukookosrasvaa tai luomuvoita paistamiseen

 

Sekoita ainekset pinaattia lukuun ottamatta blenderissä tai sähkövatkaimella. Aloita nesteistä ja lisää sitten jauhot. Sekoita lopuksi tuore pinaatti joukkoon ja anna taikinan turvota 5-10 minuuttia. Paista letut kookosrasvassa tai voissa. Tarjoile esimerkiksi hyväksi havaitun turkkilaisen jugurtin sekä puolukoiden kera. Perinteet kunniaan. Toimivaksi näkisin toki myös fetan, tomaatin, rucolan tai mitä ikinä keksitkään.

 

IMG_5920.JPG

img_5923.jpg

img_5926.jpg

 

Ei ihan rypytön lettu taaskaan, mutta kuka tässä rypyistä välittääkään. Letut sopivat tilanteeseen kuin tilanteeseen ja maistuvat aina hyvältä. Muistakaa pitää lettukestejä! 

Tätyy pitää täälläkin päässä huolta lettuperinteen jatkumisesta, kun nyt kerran ruvetaan ihan vallan aikuistumaan.

Skål på den saken,

toivottelee Veera (ja haikailee nyt jo vähän lutuisen löysien arkiaamujen perään)

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Mieli

Graduarjen superpuurot: kaura ja chia

 

img_7961.jpg

Olen päättänyt suhtautua näihin graduhommiin vasta edes positiivisesti. Kovin helposti nimittäin rupeaa graduttamaan, jos tiedätte tunteen. Turhauttaa kerralla ihan kaikki. Kuin tarpoisi suolla, muttei näe päämäärää tiheältä sumulta. Ja koko ajan tietää, että matkan on jatkuttava. Tästäkin elämänvaiheesta on vain kaivettava esiin ne hyvät puolet.

Olin joskus ennen varsinainen lista-Veera. Joka asiasta piti kyhätä muistikirjaan jonkinlainen lista. Tosi fiksua kirjoittaa illalla juuri ennen nukahtamista ylös kaikki ne asiat, jotka pitäisi hoitaa seuraavana päivänä. Takuu stressittömille yöunille. Listata piti plussia ja miinuksia. Ihmisiä, joihin on pidettävä yhteyttä. Kirjoja, jotka on ehdittävä lukea. Kaikenlaisia asioita, joita elämässä täytyy tehdä.

Sitten jossain vaiheessa maailma kaatui päälaelleen ja minusta tuli tuuliviiri-Veera. Rutinoitunut elämäni muuttui rytinällä yhdeksi sattumusten vuoristoradaksi, ja listojen tekeminen alkoi tuntua mahdottomalta. Kauppalista oli tietysti edelleen ihan käytännöllinen työkalu, mutta kaikenlainen liiallinen suunnitelmallisuus alkoi ahdistaa. Hiljalleen oivalsin, että asioiden on hyvä mennä omalla painollaan. Muistikirjat ovat olleet siitä lähtien enemmänkin pääni sisällä. Sinne ei onneksi mahdu liian montaa elämää tärkeämpää asiaa kerrallaan. Kun on tarve purkaa ajatuksia, ryhdyn kirjoittamaan. Kokonaisilla lauseilla on aika paljon terapeuttisempi vaikutus kuin yhden sanan to do -listoilla: asioita täytyy jäsentää vähän pidemmälle.

Pohdin siis tänään kotiofficella, mistä juuri nyt kannattaa nauttia. Kaiken kaikkiaan gradutyöläisyydessä on ihan parasta se, että elämän ei tarvitse olla niin kaavamaista. Aamuisin on usein aikaa. Vähän hesaria, paljon kahvia, tiistaiaamujen kotibrunsseja. Aamutakissa sohvalla köllöttelyä, naapurin kitaran soiton kuuntelemista. Jättineuleessa ja leggareissa hengailua.

Silloin kun on tiedossa työaamu, surautan blenderillä tsiljoonan superjauheen smoothien ja pistän poskeeni pari luomumunaa. Kahvi kulkee keep cupissa ja silmät avautuvat kunnolla vasta Kauppatorilla. Siinä kohtaa, kun ratikka kolistelee kahden keskellä pimeää ja viimaista toria kököttävän oranssin teltan ohi. Tori on typötyhjä, mutta oranssi kangas huokuu lämpöä ja valoa. Katselen näkyä ratikan ikkunasta hymyssä suin ja mietin, että kyllä me suomalaiset olemme sinnikäs kansa.

Graduaamuina hedelmistä pilkotaan hedelmäsalaattia, kanamunat viipaloidaan kräkkerin päälle ja puurot valmistetaan rakkaudella. Hesarin ruokatorstaissa kumottiin tänään innokkaasti ulkolaisten superfoodien terveysvaikutuksia ja muistuteltiin suomalaisten tuotteiden ylivoimaisuudesta. Meinasi mennä kahvit väärään kurkkuun.

 

img_5776.jpg

 

Tasapuolisuuden nimissä haluan jakaa pari puuro-ohjetta, joissa toisessa on pääosassa superkaura, toisessa superchia. Kaura-kvinoapuuron teen kookosmaitoon ja laitan porisemaan niinä rauhallisina aamuina, kun vatsa kaipaa jotain pehmeää ja kermaista. Hedelmäinen chia-siemenpuuro on sen sijaan raikas pikapuuro, joka toimii hyvin myös treenivälipalana. Chiasiemenpuuro on ehdottomasti parhaimmillaan jooga-aamiaisilla ihanan Riitan tekemänä, jolloin siementen on annettu turvota pähkinämaitoon. Jos maitoa ei kuitenkaan ole aikaa tehdä, voi mutkat oikoa suoriksi banaanin avulla.

Superuuden nimissä kumpainenkin alla oleva puuro on luonnollisesti superhelppo valmistaa. Mausteisuutta antamaan suosittelen molempiin ripaukset kanelia ja kardemummaa.

 

Kookoksinen kaura-kvinoapuuro (neljälle)

gluteeniton, maidoton, pähkinätön, kasvis

2,5 dl gluteenittomia (tai tavallisia) kaurahiutaleita

1 dl kvinoaa

1 tlk (400ml) kookosmaitoa

3 dl vettä

ripaus laatusuolaa

1 omena tai päärynä

kanelia, kardemummaa

 

Mittaa vesi ja kookosmaito kattilaan ja laita liedelle kuumentumaan. Ennen kuin vesi-maitoseos kiehuu, lisää suola ja kvinoa. Kypsennä kvinoaa reilu 5 minuuttia ja lisää sitten kaurahiutaleet. Annan puuron porista kattilassa miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Kuutio omena tai päärynä ja lisää joukkoon. Mausta kanelilla ja kardemummalla. Halutessa anna hautua vielä hetki ennen tarjoilua.

 

img_5777_2_0.jpg

 

Hedelmäinen chiapuuro  (kahdelle välipalaksi)

gluteeniton, maidoton, pähkinätön, raaka, kasvis

1 banaani

3 rkl chiasiemeniä

2,5 dl vettä

½ omena

marjoja

kardemummaa, kanelia

 

Laita chiasiemenet turpoamaan 2,5 desilitraan vettä vähintään puoleksi tunniksi. Aamupalaa varten voit laitta siemenet turpoamaan jo edellisenä iltana. Blendaa turvonnut chiageeli banaanin kanssa tasaiseksi. Mausta kardemummalla ja kanelilla. Lisää valmiiseen seokseen kuutioitu omena ja haluamasi määrä pakastemarjoja.

 

img_9255.jpg

 

Sain eilen yhden deadlinen graduprosessissa hoidettua, pääsin tänään melko täydelliseen ekohemotteluhoitoon ja illalla vielä saunaan. Viikonloppuna on tiedossa lisää rentoutumista, mökillä takan ääressä. 

Aika uudesti syntynyt olo.

Lempein puuroterveisin,

Veera

 

 

 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli Terveys