Punaista pimeyteen: punajuuririsotto
Jos pitäisi valita kauden juures, niin se olisi minulla punajuuri. Sitä on ollut niin monella aterialla, että luulisi tulevan jo korvista ulos. Mutta kun ei. Punajuuri se vaan toimii niin uunissa paahdettuna bataatin kyljessä kuin kasvisliemessä keitettynäkin. Uunijuuresten päälle yrttejä ja oliiviöljyä, keitetyn punajuuren kanssa nokare luomuvoita. Raakanakin se menee, nimittäin ohuina lastuina tai raasteena salaatin joukossa. Aina yhtä mainio kumppani vuohenjuustolle tai homarille ja vaikka raikkaalle tsatsikille.
Superhelppo, mutta ylellisen tuntuinen tapa nauttia kotimaista punajuurta on tehdä siitä risottoa. Ei ollut joulukaan saanut stoppia punajuurihimolle, koska uuden vuoden kynnyksellä laitettiin taas punaista porisemaan.
Tässä ohje neljälle (tai kahdelle suursyömärille):
Punajuuririsotto
gluteeniton, kasvis
1 punasipuli
3 punajuurta
n. 1l kasvislientä
2dl valkkaria
4 dl risottoriisiä
2dl parmesaania
luomuvoita ja oliiviöljyä paistamiseen
laadukasta suolaa (itse käytän ruususuolaa)
mustapippuria myllystä
Päälle:
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Chavroux)
basilikaa
Kypsennä kuoritut punajuuret joko keittämällä ne kasvisliemessä tai paahtamalla uunissa. Paahda hienonnettu sipuli voissa. Lisää riisi ja reilusti oliiviöljyä. Lisää valkoviini ja anna sen imeytyä koko ajan sekoitellen. Lisää hiljalleen kasvislientä vähän kerrallaan ja muista sekoitella. Lopuksi lisää pilkottu punajuuri, parmesaani sekä hieman suolaa ja mustapippuria maun mukaan.
Annostele risotto lautasille, kaada viini laseihin ja kauho lusikalla päälle pehmeää vuohenjuustoa.
Bon appetit!
Toivottelee Veera punaisine suupielineen
PS. Jos on tullut jotain rahansäästöuudenvuodenlupauksia tehtyä, niin punajuuret ovat myös melko kukkaroystävällisiä. Kausiruokaa!