Tuparit done&done
Tuparit ovat nyt onnellisesti ohitse ja on aika taas palata ruotuun.
Ajattelin pyhittää ensi viikon hyvinvoinnille ja kerätä voimia syksyä varten.
Eilinen oli huikea päivä ja oli ihanaa saada niin monta kaveria saman katon alle. Tällä kertaa en osannut edes stressata koko juhlista vaan kaikki näytti menevän tosi mutkattomasti. Pystytin kellariin viini ja prosecco-pisteen, asettelin pullot sekä jääpalat ämpäreihin ja viritin juhlavalot. Kellarista tuli todella tunnelmallinen salapaikka, josta vieraatkin kovin ilahtuivat. Tykästyin muuten erityisen paljon mustapulloiseen Astoria Proseccoon, jonka uusittu ulkonäkö viehätti erityisesti. Loistava valinta alkumaljoiksi.
Sain kuin ihmeen kaupalla ystäväni Josen tänne Turkuun melkein suoraan Libanonista ja hänestä oli suuresti apua ruokahommien kanssa. Jose valmisti kanaa riisillä ja tässä ohje teillekin:
Riz Bi-Djaaj eli Kanaa riisillä 10 hlö
Kanaliemi:
150g naudanjauhelihaa 0,5 dl öljyä 3 l vettä 3 kanankoipia– eli nuijia 2 kananrintaa 1 porkkana 1 sipuli 200 g juuriselleriä 3 laakerinlehteä ½ puntti persiljaa 1 tl kokonaisia mustapippureita 2 tl suolaa
Kuori ja paloittele juurekset.
Paista jauheliha öljyssä kypsäksi. Lisää muut ainekset kananrintoja lukuun ottamatta. Freesaa pannulla muutama minuutti, lisää sitten vesi ja kananrinnat. Keitä miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Siivilöi liemi ja jatka keittämistä, kunnes kolmannes on haihtunut.
Laita liemi talteen ja nosta kanat erilleen. Revi ne pieniksi paloiksi.
Riisi:
1 kg pitkäjyväistä riisiä 2 l kanalientä 100 g pinjansiemeniä 200 g naudanjauhelihaa 1 dl rypsiöljyä suolaa, mustapippuria
Paahda pinjat öljytilkassa, lisää jauhelihat ja ruskista kypsäksi. Lisää riisi ja öljy. Kuullota riisi rapeaksi. Lisää kanaliemi sekä mausteet. Anna kiehua, kunnes puolet nesteestä on imeytynyt riisiin. Nosta pois liedeltä, peitä kannella ja anna vetäytyä noin 20 minuuttia.
Kastike:
100 g voita 3 rkl vehnäjauhoja 6 dl kanalientä 2 dl ruokakermaa Ripaus sokeria, valkopippuria ja suolaa
Ruskista jauhot sulassa voissa. Lisää kiehuva liemi ja mausteet. Anna kiehua hetken. Lisää sitten kerma ja keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.
Pistaasi–manteliseos:
100 g kuorittuja manteleita 150 g kuorittuja pistaaseja 2 rkl rypsiöljyä Ripaus suolaa
Kuumenna öljy ja paista pähkinöitä hetki. Vähennä sitten lämpöä ja anna paistua kullanruskeiksi. Mausta suolalla. Tee sama manteleille.
Ruokajuomaksi sain blogin kautta testiin valkoista ja punaista Lai Lai viiniä, joka on ihanan kevyt ja raikas – sopii täydellisesti tälle kanaruoalle.
Juhlien kanssa kannattaa pitää kaikki tarjoilut ja koristelut mahdollisimman yksinkertaisina. Juhlavalot kattoon ja hyvää ruokaa pöytään – se riittää. Paljon kynttilöitä niin tunnelmallinen ilta on taattu. Kannattaa myös rohkeasti muistaa pyytää apua, kaikkea ei missään nimessä kannata tehdä yksin, jotta pystyy nauttimaan myös itse juhlista.