Piharakennus

Taloa rakentaessa valitsin tietyn talotoimittajan mallin, jota voi tulevaisuudessa helposti jatkaa. Kun perheeni kasvoi sain harmikseni tietää, että kyseistä mallia ei enää valmisteta eikä tätä hienoa ajatusta ”palatalosta” ole enää mahdollista toteuttaa, se kieltämättä kuulostikin liian helposta ollakseen totta.

Me viihdymme täällä joka tapauksessa todella hyvin ja sijainti on täydellinen, joten aloimme pohtimaan lisärakennusta pihalle, josta löytyisi myös sauna. Ajattelin ennen, etten ole niin saunaihminen mutta niin se vaan ajatus muuttuu. Meidän piharakennus oli oikea päätös ja on täydellistä, että on jokin paikka mihin mennä jos haluaa omaa aikaa tai pienempien ollessa jo nukkumassa voi piharakennukseen siirtyä viettämään iltaa ilman pelkoa, että joku herää. Mieheni omisti Helsingissä asuessaan jumalattoman ison television ja iso TV mahtui piharakennuksen seinälle kuin nakutettu! Olemme katsoneet jo lukemattomia elokuvia. Keskimmäinen tyttäreni järjesti muutama viikko sitten kaverisynttärit ja ainakin yhdet poikienillat tuolla on vietetty.

Lähdimme suunnittelmaan rakennusta syksyllä 2021 ja päädyimme valitsemaan mökin toimittajaksi New Saunan. Sitä ennen vierailimme useaan otteeseen eri saunatoimittajien saiteilla ja mittanauha kädessä mietimme mittasuhteita ja toimintoja. Rakennus suunniteltiin siis meidän toiveiden mukaan, eli tämä ei ollut valmismökki vaan suunnittelijan kanssa mietitty ja toteutettu.

Saunan paikkakin tontilla muuttui lennossa ja tuo muutos olikin lopulta kaikkein toimivin päätös. Saunan rajatessa kadun vierustaa antaa se pihalle kaivattua yksityisyyttä ja muodostaa suojaisan pihapiirin. Sijainti oli myös toimituksen ja sitä kautta kustannusten suhteen erinomainen, sillä mikäli rakennus olisi sijainnut pihan toisella puolella, olisi se vaatinut mahdollisesti toisenlaisen nosturin ja se olisi lisännyt kustannuksia huomattavasti.

Sauna toimitettiin valmiiksi sävytettynä ulkoa ja sisältä. Meille jäi tehtäväksi käsitellä lattia samalla sävyllä mitä seinätkin. Vinkkinä, että yhtenäiset sisätilan sävyt antavat rauhallisuutta ja selkeyttä.

Halusimme rakennukseen myös keittiön jossa on paljon kaappitilaa mutta myös illanviettoja varten laskutilaa. Sisätilat sävytettiin tikkurilan inkivääri sävytteellä ja keittiön kaappien sävyksi valikoitui harmaa (sävy 571 harmaa). Kivitaso on graniittia (silver cloud), se on uskomattoman kaunis ja huoltovapaa! Keittiöstä löytyy myös pieni jääkaappi, jonne voi viedä juomia kylmään. Koko keittiö tilattiin täältä.

Olen saanut paljon kysymyksiä kustannuksista ja uskallan sanoa, että suurin piirtein tämä on tullut maksamaan noin +-60 000. Tähän sisältyy monet huomaamattomat jutut, joita ei ehkä tule ajatelleeksi – kuten vastaavan palkkio, sähkötyöt, saunakaivo, maatyöt, sepelit, maaruuviperustukset, terassin teettäminen, keittiön asennus ja ilmalämpöpumppu.

Sähkö-ja nettikaapeli kaivettiin maahan, jotta etätyöt sujuvat mahdollisimman mutkattomasti. Maaruuvit toimitti ja asensi Stop Digging -niminen firma ja kaikki meni oikein mallikkaasti! Heillä on paljon kokemusta hommasta ja työ tehtiin ammattitaitoisesti – voin suositella! Stressiä aiheutti kylmä ja erikoinen talvi, routa esti maatöiden aloittamisen, me hakattiin jäätä ja kolattiin lunta harvasen päivä. Työt viivästyi jonkin verran mutta siitäkin selvittiin aikatauluja viilaamalla, tuli se kevät sittenkin!

Itse toimitus jännitti minua suuresti. Rakennus toimitettiin kokonaisuutena ja nostettiin paikalleen yhden miehen toimesta, aika hurjaa! Kokenut ammattimies hoiti tämän todella mallikkaasti maaliin. Se hetki oli kyllä ikimuistoinen ja toimitusta seurasi monta silmäparia.

Halusimme rakennukseen lisäkorkeutta, joten suunnitteluvaiheessa lisättiin yksi lisähirsikerros. Toiveena oli, että rakennusta voi käyttää ympäri vuoden ja että se olisi mahdollisimman hyvin eristetty ylä- ja alapohjasta. Valitsimme omakotitaloa vastaavan terassioven ja kolminkertaiset ikkunat. Rakastan ikkunoita ja jos minä olisin ollut yksin suunnittelemassa, niin rakennuksesta olisi tullut varmaan pelkkä lasikoppi. Parempi kuitenkin näin ja ehkä minä sen lasikopin vielä suunnittelen kesämökin metsikköön.

Saunarakennuksen saa siis paljon edullisemminkin, jos tinkii vaikka perustustöistä, hirsikerroksista, vahvuudesta, eristyksistä, ikkunoista, ovista ja on valmis tekemään itse vaikka terassin. Talon arvo ei varsinaisesti tai välttämättä nouse samalla tapaa mitä kaikki tuli maksamaan mutta huomattavaa lisäarvoa ja arjen luksusta se on jo tuonut ja tuo. Rakastan sitä, että on paikka minne mennä oleskelemaan yksin tai yhdessä.

Tälläinen projekti vaatii aina rakennusluvan ja se saatiinkin pienellä paikkakunnalta viikossa. Vastaavamestari oli sama henkilö, joka vastasi meidän omakotitalon projektista.

Kesällä pääsin jo istuttamaan kasveja terassin yhteyteen tehtyyn istutuslaatikkoon, muutama kasvi ehti menehtyä syksyyn mennessä mutta uusia ideoita on taas tulevalle kesälle. Terassista tuli suuri mutta se oli ihan paras päätös. Yhtään omenapuuta ei tarvinnut kaataa vaan lähinnä oleva puu kasvaa nyt terassin läpi, sekin tuo hauskuutta kokonaisuuteen. Omenapuun alle on jo vedetty sähköt, puu valaistaan alhaalta ylös päin.

Keittiö pitää sisällään paljon säilytystilaa ja pidän paljon tuosta harmaasta sävystä. En ole nähtävästi ottanut yhtään kuvaa työpisteestä, mutta sellainenkin löytyy ja yleensä mieheni tekee täällä etätöitä. Takka ja ilmalämpöpumppu antaa lämpöä ja jälkimmäinen myös viilentää tilaa kesällä. Rakennukseen saa myös läpivedon, joka estää tilaa kuumentumasta kesällä ja kyllähän se kuumentuu suuren ikkunan vuoksi.

Tämäkin projekti vaati paljon mutta kyllä tuo lopputulos palkitsee ja palvelee meidän arkea täydellisesti, joten kaikenlainen uurastus ja miettiminen on ollut sen arvoista. Kevät tekee tuloaan ja odotan jo innolla, että saan jatkaa pihatöitä ja toteuttaa uusia suunnitelmia. Nyt ajatuksissa on miettiä miten yhdistää piharakennuksen ja päätalon terassit, ajatuksissa on vaalea liuskekivi -liuska, mutta suunnitelmat voivat muuttua vielä moneen otteeseen, se on varma se!

koti sisustus
Kommentit (4)
  1. Wau! Upea! Piipahdinko kuvien välityksellä jossain aivan muualla kuin Suomessa?! Sulla on silmää kauneudelle, käytännöllisyydelle ja rohkeiden ideoiden toteuttamiselle!

    Kiitos myös kun kirjoitat tänne. Olet valtava inspiraation lähde! Itse en pidä IG:stä, joten en ole edes siellä, vaan näinä ”kiire” aikoina blogit on parhautta.

  2. Sani Liukkonen
    2.2.2023, 12:13

    Aivan ihana 😊 Minua kiinnostaisi myös pesutilat ja pohjaratkaisu mittoineen antaisi paljon.

    1. Mun täytyy tehdä uusi postaus pesutiloista, mustaa saunaa sisältä on vähän hankala kuvata mutta eiköhän se aurinkoisella säällä onnistu.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *