Joulun makuinen pullakranssi
Satuin ennen joulua näkemään Aamu-tv:ssä pätkän, jossa Olga Temonen teki ihanalta (ja helpolta…) vaikuttavan jouluisen pullakranssin. Sain siitä idean tehdä sellaisen itsekin jouluksi.
Aaton aattona meillä oli ihan järjetön ruuanlaittourakka: tehtiin yhdeksää ruokaa ja jälkkäriä joulua varten, eivätkä ne olleet mitään kovin yksinkertaisia (varsinkaan tämä kranssi…). Laitoin kranssiin ehkä hieman liian vähän jauhoja ja jauhotin pöydän ehkä vähän kehnosti, joten palmikoiminen ei sujunut kovin helposti :D. Kranssista tuli kuitenkin aivan ihanan makuinen!
Ainekset
Taikina
2,5dl vettä
0,5 pala hiivaa tai pussi kuivahiivaa
1dl intiaanisokeria
0,5tl suolaa
2tl kardemummaa
75g pehmeää voita
8dl + muutama desi jauhottamiseen vaaleita spelttijauhoja
Täyte
100g voita
2,5dl tomusokeria
2tl vaniljasokeria
2rkl kanelia
2tl neilikkaa
1dl kuivattuja viikunoita
Pinnalle
kananmuna
raesokeria
mantelilastuja
Valmistus
Taikina
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva, intiaanisokeri, kardemumma ja suola. Vatkaa jauhot taikinaan vähän kerrallaan ja jatka käsin, kun taikina alkaa olla paksua. Vaivaa joukkoon pehmennyt rasva ja jatka vaivaamista, kunnes taikina on yhtenäinen pallo ja irtoaa käsistä. Jätä kohoamaan noin puoleksi tunniksi.
Täyte
Sulata voi. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi seokseksi.
Jauhota pöytä ja kauli pullataikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä täyte tasaisesti päälle ja leikkaa kuivattuja viikunoita päälle. Kääri pitkän sivun suuntaisesti tiukaksi rullaksi. Siirrä uunipellille leivinpaperin päälle. Viillä kranssi kahtia ja palmikoi niin, että viiltopinta jää aina ylimmäiseksi. Yhdistä päät, niin että tuloksena on pyöreä kranssi. Anna kohota hetki.
Voitele kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria ja mantelilastuja. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Sofia