Bataattisose paahdetuilla kikherneillä
Löysin viime kesänä sattumalta sisustuskaupan, jonka väitän olevan ainakin Suomen idyllisin ja inspiroivin. En ole edes ulkomailla, Ranskassa tai Italiassakaan, törmännyt niin suloiseen sisustustaloon, joka on nimeltään Valkoinen talo ja löytyy Kurusta. Olin onnekas, että se sattui olemaan auki, kun ajoimme sen ohi, ja tietysti meidän oli pakko poiketa sisällä. Mukaan tarttui yksi ihana keittiöpyyhe ja yksi kaitaliina ranskalaiselta Comptoir de Famillelta.
Minun oli pakko saada edes toinen näistä ihanista löydöistä kuvaan, joten tein vuoden 2016 viimeisenä päivänä Elina Innasen reseptillä bataatisosetta kikherneiden kera. Alkuperäisessä reseptissä kikherneet on maustettu garam masalalla, mutta minun teki enemmän mieli jotain yrttistä, joten korvasin sen salvialla ja rosmariinilla. Tämä ruoka valmistui todella nopeasti, ja plussaa se saa myös siitä (hyvän maun lisäksi tietenkin), että kaikki sen ainekset ovat hyvin säilyviä, joten tätä ruokaa varten ei tarvitse erikseen käydä kaupassa.
Ainekset (kahdelle)
Bataattisose
1 pieni bataatti (n. 600g)
2 porkkanaa
0,5tl suolaa
2dl kookosmaitoa
Yrttiset kikherneet
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1tl balsamiviinietikkaa
rypsiöljyä paistamiseen
1tlk (n. 2,5dl) kypsiä kikherneitä
0,5tl kuivattua salviaa
0,5tl kuivattua rosmariinia
1tl cajun-maustetta
ripaus suolaa
Valmistus
Bataattisose
Kuori ja pilko bataatit ja porkkanat. Keitä ne suolalla maustetussa vedessä pehmeiksi, noin 15 minuuttia. Valuta vesi pois ja survo perunasurvimella tasaiseksi. Kaada joukkoon lämmitetty kookosmaito ja vatkaa kuohkeaksi. Mausta suolalla.
Yrttiset kikherneet
Hienonna sipulit ja kuullota niitä pannulla rypsiöljyssä ja balsamiviinietikassa. Kun ne ovat pehmenneet, lisää joukkoon kikherneet ja mausteet. Paista vielä noin 5 minuuttia, kunnes kikherneet ovat saaneet hiukan väriä.
Annostele lautaselle bataattisose ja sen päälle kikherneseosta.
Sofia