Italialainen tomaatti-oliivikastike itsetehdyllä pastalla

img_4049.jpg

img_4062.jpg

img_4056.jpg

Vihdoin omistan oman pastakoneen! Olin hiihtolomalla Italiassa Alpeilla ja ostin paikallisesta megamarketista pastakoneen (joka oli muuten laatuunsa nähden aivan superedullinen). Pelkäsin pastan tekemisen olevan vaikeaa, mutta se sujui ihan iisisti, kun pääsin jutusta jyvälle. Tärkeintä oli tehdä ja vaivata itse taikina huolellisesti ja käyttää reilusti jauhoja vaivaamis- ja tekoprosessissa muutenkin. 

Kastike maistui aivan Italialle. Se on täysin vegaaninen, kuten pastakin, ja huipputerveellinen. Maun salaisuus piilee huolellisessa hauduttamisessa, eikä siihen edes mene ylimääräistä aikaa, kun pastaa tekee haudutuksen aikana. 

Ainekset (kahdelle)

Kastike

10 herkkusientä

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

1,5tl sambal oelekia

tilkka oliiviöljyä

tuoretta basilikaa

10 kirsikkatomaattia

10 kalamata-oliivia

1tlk tomaattimurskaa (Mutti)

0,5tl suolaa

Pasta

160g durumvehnäjauhoja

1dl vettä

2rkl oliiviöljyä

+ reilusti durumvehnäjauhoja vaivaamiseen yms.

Valmistus

Tee ensin pastataikina, ja sillä välin kun se on jääkaapissa, valmista kastike hautumaan.

Kastike

Pilko kaksi valkosipulinkynttä ja siivuta pestyt herkkusienet. Paahda pienessä määrässä oliiviöljyä valkosipulinkynsiä, herkkusienisiivuja ja sambal oelekia. Laita sivuun lautaselle odottamaan.

Silppua sipuli ja yksi valkosipulinkynsi sekä siivuta oliivit. Kuullota sipuleita oliiviöljyssä. Lisää joukkoon pestyt, kokonaiset kirsikkatomaatit ja oliivisiivut. Paahda niin kauan, kunnes tomaatit alkavat repeillä ja niiden kuoret alkavat irrota.

Kaada tomaattimurska ja revi tuoretta basilikaa joukkoon ja mausta suolalla. Anna hautua pienellä lämmöllä, kunnes nesteet alkavat olla haihtuneet. Lisää sieni-valkosipuliseos joukkoon noin 10 minuuttia ennen, kun pasta on valmista. 

Pasta

Mittaa jauhot kulhoon, tee kuoppa keskelle ja kaada siihen vesi ja oliviöljy. Sekoita taikina ja vaivaa sitä pöydällä tai tukevalla leikkuulaudalla noin 10 minuuttia, kunnes se on täysin kiinteä. Kääri taikinapallo tuorekelmuun ja laita puoleksi tunniksi jääkaappiin. 

Jaa taikina kolmeen osaan, muotoile käsin pannukakkumaisiksi ja kauli muutaman kerran ne pastakoneen läpi pienentäen paksuutta kierros kierrokselta. 

Leikkaa koneella levyistä tagliatellea ja keitä sitä 2 minuuttia suolatussa vedessä ja valuta.

Annostele pastaa ja kastiketta lautaselle ja nauti!

 

Sofia

koti ruoka-ja-juoma