Bruschetta täysjyvä-ciabatalla

k2img_4208.jpg

k2img_4204.jpg

Bruschetta on yksi suurimmista italialaisen keittiön suosikeistani; niin yksinkertainen mutta sitäkin herkullisempi. Italiassa bruschetassa harvemmin (lue: ei koskaan) käytetään täysjyväleipää, mutta sain itse idean kokeilla täysjyväciabattaa, joka sitten sopi tosi hyvin tähänkin ruokaan. Ciabatasta ei tullut ehkä niin ilmavaa kuin olisi voinut, mutta maku oli silti aivan ihana. 

 

Ainekset 

Täysjyvä-ciabatta (4 ciabattaa)

5dl vettä

1pss kuivahiivaa

2tl suolaa

2tl sokeria

3dl sämpyläjauhoja

3dl grahamjauhoja

6dl hiivaleipäjauhoja + useampi desi vaivaamiseen

1rkl oliiviöljyä

Bruschetta-täyte (~neljälle)

4 isoa tomaattia

1 valkosipulinkynsi

puoli ruukkua basilikaa

oliiviöljyä

balsamiviinietikkaa

suolaa ja pippuria

Valmistus

Täysjyvä-ciabatta

Sekoita kuivahiiva jauhojen sekaan. Lämmitä vesi 42-asteiseksi. Lisää veden joukkoon suola ja sokeri ja vähitellen hiiva-jauhoseos. Sekoita ja vaivaa kunnolla käsin. Lisää oliiviöljy ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia. 

Jaa taikina neljään osaan ja muotoile pitkulaisiksi. Leikkaa saksilla pienet viillot leipien pintaan. Kastele hieman vedellä. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. 

Bruschetta

Leikkaa ciabatasta 12 siivua. Voitele niitä oliiviöljyllä ja laita 200-asteiseen uuniin noin 10-15 minuutiksi tai kunnes ne ovat sopivan rapeita.

Leikkaa tomaatit kuutioiksi, ja laita astiaan niistä ”kuoriosat” eli ei vetisiä siemeniä tai kantoja. Hienonna valkosipulinkynsi. Revi basilikanlehtiä tomaattikulhoon ja kaada pieni loraus balsamiviinietikkaa ja isompi loraus oliiviöljyä joukkoon. Kaada myös hienonnettu valkosipulinkynsi sekaan ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita. 

Annostele tomaattitäytettä uunissa käyneiden ciabatta-palojen päälle ja tarjoile. 

 

Sofia

koti ruoka-ja-juoma