Bataattikeitto sambal oelekilla ja pähkinöillä
Olen monta vuotta jo tehnyt luottoruokanani usein porkkana-bataattikeittoa. Nyt tämä kombo alkaa olla jo sen verran tuttu, että ajattelin etsiä tuoreempia makuja tilalle. Jätin porkkanat reseptistä pois, lisäsin säilyketomaatit ja pääsin vihdoin myös käyttämään ostamaani sambal oelek -chilitahnaa. Yllätyin, miten upeanmakuista keittoa syntyi pienillä muutoksilla, tämä resepti jää ehdottomasti käyttöön! Tein porkkana-peltileivän uuniin siksi aikaa kun keitto haihtuu, ja se sopi keiton kanssa ihanasti yhteen.
Ainekset (neljälle)
keskikokoinen bataatti (600g)
0,5tl muskottipähkinää
1tl jauhettua korianteria
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1tlk säilyketomaatteja (Mutin luomutomaatteja)
5dl vettä
yrttiliemikuutio (esim. Reformin luomu tomaatti-basilika)
3tl sambal oelekia (chilitahnaa)
1tlk kevytkookosmaitoa
puolikkaan limen mehu
1dl haluamiasi pähkinöitä, esim. cashew
suolaa maun mukaan
Valmistus
Silppua sipulit ja kuori ja pilko bataatti pieniksi paloiksi. Kuullota sipuleita ja mausteita rypsiöljyssä kattilassa.
Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää bataatit, säilyketomaatit liemineen ja vettä niin paljon, että kasvikset juuri peittyvät. Laita joukkoon myös yrttiliemikuutio. Anna hautua kunnes bataatit ovat pehmeitä, noin 15 minuuttia.
Ota kattila pois liedeltä ja kaada joukkoon kookosmaito ja limen mehu. Mausta sambal oelekilla. Soseuta keitto sauvasekoittimella silkkiseksi. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Kiehauta hellalla ja rouhi haluamiasi pähkinöitä. Annostele keitto lautasiin ja ripottele pähkinärouhetta päälle. Nauti tuoreen porkkana-peltileivän kera!
Sofia