Mausteinen punajuuri-pähkinäkakku
Meidän jääkaapissa on iso pussillinen punajuuria, ja kun postista kolahti Yhteishyvän ruoka-liite, jossa oli ihanalta kuulostava punajuurikakun resepti, oli sitä kokeiltava heti! Maku on vielä syvempi kuin porkkanakakussa, ja vaikka pidän siitäkin, söisin tätä punajuuriversiota koska vaan mieluummin. Yllätyin mausteista, joita kakkuun käytettiin, kuten inkivääristä, mutta koko paketti yhdessä oli aivan upean makuinen. Kun reseptiin lisää vielä vaikka neilikkaa ja vähän enemmän kanelia ja kardemummaa, sopii tämä kakku myös joulupöytään. Vaikka kuvasta sitä ei näe niin hyvin, kakusta tuli ihanan punainen.
Ainekset
Kakkupohja
300g punajuuria
200g margariinia
4 kananmunaa
2dl sokeria
1dl fariinisokeria
5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
0,5tl suolaa
2tl kanelia
1tl inkivääriä
0,5tl kardemummaa
75g saksanpähkinöitä
Kuorrute
200g maustamatonta kevyttuorejuustoa
50g pehmeää margariinia
1,5dl tomusokeria
25g saksanpähkinöitä
Valmistus
Kakkupohja
Pilko punajuuret pienemmiksi paloiksi ja keitä ne kypsiksi, noin reilu 20 minuuttia. Kuori kypsät punajuuret ja tee niistä raastetta pienellä raastinterällä. Sulata rasva ja hienonna pähkinät.
Vaahdota munat ja sokerit keskenään. Yhdistä kuiva-aineet ja sekoita ne taikinaan punajuuriraasteen, pähkinöiden ja rasvan kanssa.
Voitele irtopohjavuoka (halkaisija 20-22cm) ja peitä pohja leivinpaperilla. Kumoa taikina vuokaan ja kypsennä 175-asteisen uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Anna kakun jäähtyä täysin.
Kuorrute
Sekoita tuorejuusto, pehmennyt margariini ja tomusokeri kuohkeaksi kuorrutteeksi sähkövatkaimella. Kun kakku on jäähtynyt, leikkaa se kahteen osaan ja levitä kuorrutetta väliin ja päälle. Jätä ylimpään kerrokseen enemmän täytettä. Koristele pinta hienonnetuilla saksanpähkinöillä. Anna vetäytyä jääkaapissa ja nauti!
Sofia