Näin se alkoi
Reilu vuosi sitten syksyllä 2013 olin täysin kyllästynyt syömään samoina toistuvia ruokia viikosta toiseen. Näin jälkikäteen hävettää tunnustaa, että ruokavalioni perustui pitkälti puolivalmisiin einesruokiin. Minulla ei ollut juuri minkäänlaista kokemusta kokkaamisesta – osasin hädin tuskin keittää pastaa ja pilkkoa sipulin. Kaapistani ei löytynyt edes rypsiöljyä enkä tiennyt, miltä inkivääri tai kevätsipuli näyttää. Päätin, että asialle on tehtävä jotain.
Onnekseni löysin kaapistani äidin vuosia sitten minulle ostaman keittokirjan, jota en ollut aikaisemmin edes avannut. Nuoren kokin terveelliset herkut oli kuin tehty minulle. Se sisälsi lapsille tarkoitettuja helppoja ja terveellisiä reseptejä, joten kynnys niiden kokeilemiseen ei ollut kovin suuri. Yllätyin, miten vaivatonta kokkaaminen loppujen lopuksi on. Valokuvasin jokaisen tekemäni ruuan ensimmäisistä kokeiluistani lähtien.
Kuvassa caprése-salaatti venetsialaisessa ravintolassa kesällä 2014
Koska elämäni opiskelijana on kiireistä, mietin ensin, miten teen kokkauksen mahdollisimman helpoksi. Ensimmäiseksi ymmärsin, että hyvän ruuanlaiton perusta on se, että perustarvikkeet löytyvät kaapista. Suurin osa ruuanlaittoon tarvittavista aineksista ovat kuivatarvikkeita, kuten mausteet ja pastat, jotka säilyvät pitkään. Ihan ensimmäisenä tein suuren remontin ruokakaappeihini: inspiroiduin Ikean ja Kodin 1:n säilytysastiavalikoimista ja ostin paljon erikokoisia rasioita ja lasipurkkeja kuivatarvikkeille. Tämä auttoi järjestämään kaappeja ja näin ainekset olivat helposti saatavilla ja houkuttelevan näköisiä.
Yllättävän nopeasti olin kokeillut kasan reseptejä – toisia suuremmalla menestyksellä kuin toisia. Jo ennen kesää 2014 olin oppinut paljon ruuanlaitosta ja ruokailutottumukseni olivat muuttuneet täysin. Vuoden loppuun mennessä kokeilemiani reseptejä on kertynyt valtava määrä: niitä löytyy hajallaan tietokoneelta, internetistä, keittokirjoilta, lappusilta ja osin vain päästäni. Valokuviakin ruuista, smootheista ja muista herkuista on kertynyt satoja.
Vuoden 2015 alkaessa päätin, että nyt on vihdoin aika koota kokeilemani reseptit ja lopputuloksista otetut kuvat yhteen – sekä omaksi että muiden iloksi. Toivon blogini inspiroivan itseni lisäksi muita terveellisestä, herkullisesta ja helposta arkiruoasta kiinnostuneita kotikokkeja. Uusien reseptien kokeileminen ei ole rakettitiedettä.
Hauskoja hetkiä ruuan parissa, Berriesforbreakfast