Vegaanin helppo perunasoselaatikko

k2img_3536.jpg

Tässä joku päivä havahduin siihen, että minulla on valtava määrä ihania, herkullisia mutta työläitä ja hitaita viikonloppuruokia, mutta kovin minimaalisesti simppeleitä arkiruokia. Aion nyt vähän petrata näiden arkiruokien suhteen ja rohkeasti etsiä nopeita, mutta sitäkin herkullisempia reseptejä.

Muutama päivä sitten tein tätä härkis-perunasoselaatikkoa, jonka resepti löytyi joulukuun Maku-lehdestä. Tämä ruoka on itse asiassa idealtaan aika samanlainen kuin syksyllä postailemani vege-shepherd’s piet, mutta koska täytteenä on käyttövalmista härkistä, on tämä vähän nopeampi. 

Ainekset (neljälle-kuudelle)

Perunasose

700g perunoita (tai nopeampaan versioon pakasteperunamuusivalmistetta)

2,5dl kaurakermaa (Oatly)

iso kourallinen rucolaa

suolaa

Härkis-porkkanatäyte

pieni purjo

2 porkkanaa

1dl vettä

suolaa, mustapippuria

1tl timjamia

1pkt Härkistä

Valmistus

Valmista perunamuusi, tee se kaurakermaan ja veteen. Suolaa makusi mukaan. Hienonna pesty rucola joukkoon ja sekoita.

Kuori ja hienonna purjo. Kuori porkkanat ja raasta ne. Kuullota purjoja rypsiöljyssä kattilan pohjalla, ja lisää hetken kuluttua porkkanaraaste, mausteet ja vesi. Anna hautua kannen alla muutaman minuutin ajan. Kaada Härkis joukkoon ja sekoita.

Kaada Härkis-porkkanaseos voideltuun uunivuokaan ja levitä perunasose sen päälle. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

 

Sofia

Koti Ruoka ja juoma

Hurmaavat salaattiwrapit sieni-paprikatäytteellä

k2img_3416.jpg

k2img_3412.jpg

Salaattiwrappeja nyt muutamaan kertaan kokeilleena, uskallan väittää hioneeni reseptin (jonka inspiraatio on alunperin lähtöisin Niomi Smartilta)  parhaimmilleen. Kun viimeksi tein tätä, ihmettelin, että oliko tämä oikeasti näin vaisua: riisiä, kasviksia ja tomaattikastiketta salaatin sisällä. Valmista salaattiwrappia maistaessani muistin, miten upealta nuo kaikki maistuvat oikeiden mausteiden ja avokadon (!!) kanssa. Tämä on täydellinen viikonloppuherkku, terveellisyydestä tinkimättä. Jos aika riittää, wrappien sisälle sopii varmasti myös juokseva cashew-tuorejuusto. 

Ainekset (noin kuudelle)

2 sipulia

2 punaista paprikaa

7-10 herkkusientä

2dl täysjyväriisiä

1tlk tomaattimurskaa (Mutti)

2tl sambal oelekia tai halutessasi puolikas chili ilman siemeniä

0,5tl kutakin: juustokuminaa, kuivattua basilikaa, cayenne-pippuria, savupaprikaa

suolaa ja pippuria

2 isoa keräsalaattia (esim. jääsalaatti ei maistu yhtä hyvältä täytteen kanssa)

2 kypsää avokadoa

(juoksevaa cashew-tuorejuustoa)

Valmistus

Keitä riisi kypsäksi ohjeen mukaan. 

Lämmitä uuni 190 asteeseen. Kuori ja viipaloi sipulit, paloittele paprikat ja siivuta sienet. Levitä sipulit ja paprikat uunipellille, ripottele hieman suolaa päälle ja laita uuniin puoleksi tunniksi. Lisää sienisiivut mukaan pellille, kun paprikat ja sipulit ovat olleet uunissa 10 minuuttia. 

Jos kaikki vedestä ei ole imeytynyt riisiin (ja se on varmasti kypsää), valuta loput vedet pois. Sekoita joukkoon tomaattimurska sekä kaikki mausteet, suola, pippuri ja sambal oelek. Anna lämmetä pienellä lämmöllä. Sekoita joukkoon uunissa paahdetut kasvikset.

Pese salaatinlehdet ja siivuta avokadot. Annostele lämmintä täytettä salaatinlehdelle ja laita mukaan myös muutama avokadoviipale. 

 

Sofia

 

Koti Ruoka ja juoma