Vegaanin pähkinä-wellington

k2img_3142.jpg

k2img_3146.jpg

k2img_3154.jpg

Jälleen resepti Niomi Smartin Eat Smart -vegaanikeittokirjasta, joka oli täydellinen menestys! Tämä vegaani wellington on täynnä makuja ja ihanaa pähkinäisyyttä ja se sopi täydellisesti yhteen rosmariinisten bataattilohkojen kanssa. Tämä oli vegaanin wellingtonin testikerta joulua varten, ja nyt tiedän varmasti, mitä voin syödä jouluna. 

 

Ainekset (neljälle)

1dl punaisia linssejä

1 sipuli

5 herkkusientä

1 porkkana

1 punainen paprika

2 valkosipulinkynttä

1tl kuivattua timjamia

1tl kuivattua rosmariinia

1tl kuivattua salviaa

1tl valkoviinietikkaa

2,5dl pähkinäsekoitusta (saksanpähkinöitä sekä cashew- ja parapähkinöitä)

paksu munakoiso

suolaa ja pippuria

Valmistus

Huuhtele linssit kylmällä vedellä ja keitä ne kevyesti suolatussa vedessä kypsiksi, noin 20 minuuttia.

Pilko sipuli ja kuullota sitä rypsiöljyssä pannulla muutaman minuutin ajan. Pilko myös valkosipulinkynnet, porkkana, herkkusienet ja paprika. Laita ne pannulle noin kymmeneksi minuutiksi pehmenemään. Sekoita joukkoon yrtit, valkoviinietikka, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. 

Murskaa pähkinät isorakenteiseksi rouheeksi monitoimikoneessa. Lisää joukkoon kypsät linssit sekä paistamasi kasvis-maustesekoitus. Hurauta sekaisin niin, ettei seos kuitenkaan muutu täysin tasarakenteiseksi. 

Siivuta munakoiso pitkittäin muutaman millimetrin paksuisiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet leivinpaperin päälle ja sivele niitä oliiviöljyllä. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Käännä viipaleet puolivälissä.

Asettele munakoisopalaset kevyesti rasvoitettuun leipävuokaan kummallekin pitkittäissuuntaiselle reunalle hieman lomittain, niin että päät jäävät roikkumaan reilusti yli reunan. Vuoraa näin koko vuoka, niin että laitat päätyihinkin 1-2 viipaletta. Annostele täyte vuokaan viipaleiden päälle ja painele tasaiseksi. Käännä ensin päätymunakoisojen päät täytteen päälle, sitten käännä kaikkien reunapalojen päät. Tue saumakohdat muutamien cocktailtikkujen avulla. 

Paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Anna vetäytyä hetki paistamisen jälkeen, jotta viipalointi onnistuu. Nauti esimerkiksi bataattilohkojen ja paahdettujen pinjansiementen, pinaatin, valkosipulin ja karpaloiden kera. 

 

Sofia

Koti Ruoka ja juoma

Munakoiso-tofuvuoka

k2img_3176.jpg

k2img_3166.jpg

k2img_3169.jpg

Löysin Elina Innasen Viiden tähden vegaani -keittokirjasta jälleen ihanan reseptin. Tällä hetkellä tykkään kokeilla paljon erilaisia tofureseptejä. Kun jääkaapissa oli juuri sopivasti tofu odottelemassa ja varamunakoisoa ei tarvittukaan wellingtoniin, päätin tehdä tätä herkullista uunivuokaa. Alkuperäistä reseptiä on muunneltu. 

 

Ainekset (neljälle+)

1 munakoiso

1pkt tofua

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

600g (1,5prk) tomaattimurskaa

2rkl tomaattipyreetä

1tl suolaa

1tl luomuruokosokeria

ripaus pippuria

0,5tl timjamia

kourallinen tuoretta basilikaa

Valmistus

Viipaloi munakoisot noin puolen sentin paksuisiksi kiekoiksi ja ripottele niiden päälle hieman suolaa. Paista munakoisoviipaleita pannulla pienessä määrässä rypsiöljyä, kunnes ne ovat saaneet väriä. 

Viipaloi sipuli puolirenkaiksi ja silppua valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita hetki pannussa. Lisää joukkoon tomaattimurska ja -pyree sekä mausteet. Anna hautua noin 10 minuuttia, kunnes neste on hiukan haihtunut. Lisää lopuksi revitty basilika. 

Annostele uunivuoan pohjalle kerros tomaattikastiketta. Asettele sen päälle kerros munakoisoviipaleita, ja murenna tofua seuraavaksi kerrokseksi. Lisää seuraavaksi tomaattikastike, jonka jälkeen munakoisoja ja niiden päälle taas loput murennetusta tofusta. Tee munakoisoista vielä viimeinen kerros ja peitä niitä hieman lopulla tomaattikastikkeella. 

Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna paistoksen vetäytyä hetki. 

 

Sofia

Koti Ruoka ja juoma