Puutarhurin paistos maa-artisokasta ja herkkusienistä

k2img_2335.jpg

k2img_2345.jpg

Käväisin eilen Villa Elfvikissä pienimuotoisissa luomumyyjäisissä, ja mukaani tarttui luomumaa-artisokkia, -perunoita ja -sipuleita. Näistä aineksista inspiroituneena päätin tehdä uuden, hieman erilaisen version aiemmasta kasvissyöjän shepherd’s piesta. Löysin Eat Smart -kirjasta raikkaankuuloisen, erilaisen reseptin tälle paistokselle, ja korvasin kirjan ohjeen palsternakan maa-artisokilla. Tämä on täydellistä kiireettömän, viileän syyspäivän ruokaa!

 

Ainekset (neljälle)

Täyte

1,5dl vihreitä linssejä

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

2 porkkanaa

200g herkkusieniä

2dl saksanpähkinöitä

1,5dl punaviiniä

puolikas kasvisliemikuutio

1,5dl vettä

1tl kuivattua basilikaa

ripaus suolaa

Päällinen

350g maa-artisokkia

6-8 jauhoista perunaa

1dl mantelimaitoa

suolaa ja pippuria

Valmistus

Liota ja keitä linssit kypsiksi ohjeen mukaan. Sillä välin kuori ja pilko maa-artisokat ja perunat ja laita ne kiehumaan suolattuun veteen.

Pilko sipuli ja kuullota sitä öljyssä pannulla, kunnes se on pehmennyt. Kuori ja pilko porkkanat ja valkosipulinkynsi. Pese ja pilko herkkusienet. Kaada ne sipulin sekaan ja kuullota hetki. Rouhi saksanpähkinät ja lisää ne sekä kypsät linssit pannulle, sekoita.

Liota kasvisliemikuutio kiehuvaan veteen ja kaada se pannulle, samoin kuin punaviini. Mausta kuivatulla basilikalla ja ripauksella suolaa. Anna hautua noin 10 minuuttia pannulla.

Valmista sillä välin päällinen. Kaada perunoiden ja maa-artisokkien keitinvesi pois, kun ne ovat kypsiä. Survo ne perunasurvimella. Kaada joukkoon mantelimaito, mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita. 

Kaada ison uunivuoan pohjalle täyte ja levitä sen päälle peruna-maa-artisokkasurvos. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Laita lopuksi muutamaksi minuutiksi uunin grillivastukset päälle, jotta pinta saisi hieman väriä. Nauti!

 

Sofia

Koti Ruoka ja juoma

Paahdetut timjamiporkkanat ja ruusukaalit pekaanipähkinöillä

k2img_2280.jpg

k2img_2288.jpg

k2img_2299.jpg

Uunissa paahtamalla kasvikset saavat tietyn ihanan aromin ja niiden maku tulee vahvemmin, mutta pehmeämpänä esille. Pienillä muutoksilla peruskasviksista tulee esille aivan uudenlaisia makuja. Ruusukaalien resepti on Elina Innasen käsialaa ja porkkanoiden taas Niomi Smartin. Tarjoilin nämä kasvikset linssi-couscous-pyöryköiden kera. 

 

Ainekset (kahdelle-kolmelle)

Timjamiporkkanat

1rkl kookosöljyä

6 porkkanaa

timjamin varsia

kuivattua timjamia

(himalajan) suolaa

Ruusukaalit pekaanipähkinöillä

300g ruusukaaleja

1,5dl pekaanipähkinöitä

1 valkosipulinkynsi

3rkl oliiviöljyä

1tl balsamiviinietikkaa

1tl vaahterasiirappia

suolaa ja pippuria

Valmistus

Timjamiporkkanat

Laita ruokalusikallinen kookosöljyä uuniastian pohjalle lämpenevään uuniin sulamaan. 

Kuori ja halkaise porkkanat pituussunnassa. Asettele porkkanat sulaneen kookosöljyn päälle uuniastiaan. Ripottele pinnalle timjamia ja suolaa, pyörittele maut sekaisin. Laita uuniastiaan mukaan myös muutama timjamin oksa. Paahda 200-asteisessa uunissa 35-40 minuuttia. Käänä porkkanat puolivälissä (siinä vaiheessa, kun laitat ruusukaalit uuniin). 

Ruusukaalit pekaanipähkinöillä

Poista ruusukaaleista kanta ja uloimmat lehdet ja halkaise ne kahtia. Pilko pekaanipähkinöitä veitsellä. Silppua valkosipulinkynsi. Laita astiaan valkosipulisilppu, oliiviöljy, balsamiviinietikka ja vaahterasiirappi ja sekoita. Pyörittele ruusukaalit ja pekaanipähkinät öljyseoksessa. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä ruusukaali-pähkinäseos uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. 

Nauti esimerkiksi linssi-couscous-pyöryköiden kera!

 

Sofia

Koti Ruoka ja juoma