Linssi-couscous-pyörykät tomaattikastikkeessa

k2img_2271.jpg

k2img_2277.jpg

Itsetuntoni kasvispyöryköiden tekemisessä on ollut todella matalalla, johtuen aiemmasta isosta epäonnistumisestani pinaatti-parsakaali-pyöryköiden kanssa. Jälleen Elina Innasen reseptissä oli taattu onnistuminen. Nämä pyörykät olivat helpot tehdä ja maistuivat ihanille uunissa paahdettujen kasvisten kera. Nämä sopivat hyvin myös varmasti esimerkiksi kvinoan kanssa. Muuntelin vähän käyttämiäni mausteita nyt jälkikäteen, sillä juustokuminan reilu määrä ei oikein ollut tässä reseptissä makuuni. Korvasin sen chili- ja cajunmausteella. 

 

Ainekset (noin 18 pyörykkää, kolmelle)

Pyörykät

0,75dl täysjyväcouscousta

1,5dl kiehuvaa vettä

puolikas yrttiliemikuutio

1,5dl punaisia linssejä (kuivana)

puolikas sipuli

0,5dl korppujauhoja

1tl chilijauhetta

0,5tl cajun-maustetta

1tl paprikajauhetta

0,5tl suolaa

1rkl rypsiöljyä + paistamiseen

Tomaattikastike

1tlk kokonaisia luomu säilyketomaatteja, esim. Mutti

0,5 sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 pieni porkkana

1tl kuivattua oreganoa

1tl kuivattua basilikaa

laakerinlehti

1tl balsamiviinietikkaa

puolikas yrttiliemikuutio

0,5tl luomuruokosokeria

suolaa ja pippuria

Valmistus

Pyörykät

Kaada kiehuva vesi couscous-suurimoiden päälle ja laita joukkoon kasvisliemikuutio. Anna seistä kannen alla, kunnes vesi on imeytynyt. Keitä linssit pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä, noin 10-20 minuuttia. Valuta vesi pois. 

Hienonna sipulit pieniksi. Yhdistä kaikki ainekset tasaiseksi massaksi ja anna sen tekeytyä hetken aikaa. 

Pyörittele massasta noin 18 pyörykkää. Paista niitä noin 5 minuuttia pannulla öljyssä koko ajan liikutellen, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. 

Tomaattikastike

Pilko sipulit ja porkkana. Kuullota sipuleita kattilassa pienessä määrässä öljyä. Lisää joukkoon porkkanat, balsamiviinietikka, kuivatut yrtit sekä laakerinlehti ja jatka kuullottamista.

Kun ainekset ovat hieman pehmenneet, lisää sekaan tomaatit liemineen ja yrttiliemikuutio. Keitä kastiketta 20 minuuttia. Soseuta sauvasekottimella. Mausta luomuruokosokerilla, suolalla ja pippurilla. 

Lisää pyörykät kastikkeen joukkoon. Nauti haluamasi lisäkkeen kera!

 

Sofia

Koti Ruoka ja juoma

Italialainen helmispelttipata

k2img_2319.jpg

k2img_2328.jpg

k2img_2326.jpg

Tilaamani uusi valurautapata saapui vihdoin eilen, ja sitä oli tietysti pakko päästä heti tänään kokeilemaan. Uudesta Niomi Smartin Eat Smart -kirjasta löytyi onneksi jälleen yksi italialainen papupata, joka kuitenkin osoittautui ihan erilaiseksi verrattuna aikaisempiin papupatakokeiluihini. Helmispeltti on minulle täysin uusi tuttavuus, ja se toikin ihanaa makua ja rakennetta tähän pataan. Alkuperäisessä reseptissä on käytetty farroa, mutta en löytänyt sitä ruokakaupasta. Luin jostain, että farron voi korvata helmispeltillä tai helmiohralla, ja päätin näistä kokeilla kotimaista SunSpelt helmispelttiä. Tämä pata on sekä huipputerveellinen että tietysti vegaani, ja täynnä aivan ihania italialaisia makuja. 

 

Ainekset (neljälle)

1 sipuli

2 porkkanaa

1 yrttiliemikuutio (esim. Reformin tomaatti-basilika)

7dl vettä

1dl helmispelttiä

0,5 punainen chili

1 valkosipulinkynsi

1tlk tomaattimurskaa (400g)

400g kypsiä valkopapuja (noin 1,5-2dl kuivana)

150g (pakaste)pinaattia

kourallinen tuoretta basilikaa

ripaus (himalajan) suolaa

Valmistus

Jos käytät kuivia valkopapuja, laita ne likoamaan yön yli ja keitä niitä tunnin ajan ennen kuin lisäät ne pataan. Pilko sipuli, porkkana, valkosipulinkynsi ja chili. Liota yrttiliemikuutio veteen.

Kuullota sipulia pienessä määrässä öljyä padan pohjalla muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon porkkanat ja kuullota edelleen pari minuuttia. Lisää sekaan helmispeltti, pilkottu chili ja valkosipuli ja kuullota niitäkin minuutin ajan. 

Kaada joukkoon yrttiliemi ja tomaattimurska ja anna hautua noin puoli tuntia silloin tällöin sekoittaen. Lisää joukkoon kypsät pavut ja anna hautua vielä 5 minuuttia. Maista ja mausta suolalla. Lisää lopuksi vielä pakastepinaatit ja silputut basilikanlehdet. Nauti!

 

Sofia

Koti Ruoka ja juoma