Kasvissyöjän pehmeä shepherd’s pie

k2img_2035.jpg

k2img_2042.jpg

Syksyllä keittiössä maistuvat parhaiten ihanat uuniruoat. Tämä kasvisversio perinteisestä shepperd’s pie:sta vei kielen mennessään! Löysin reseptin Elina Innasen Viiden tähden vegaani -kirjasta. Oma versioni ei ole vegaani, vaan oikaisin hieman käyttämällä normaalia ruokakermaa, sillä meillä ei ollut kaurakermaa, jota alkuperäisessä reseptissä oli käytetty. 

Ainekset (neljälle)

Perunasose

800g perunoita

50g margariinia

1,5dl kevytruoka- tai kaurakermaa

0,5tl suolaa

Linssikastike

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

2 isoa porkkanaa

2dl vihreitä linssejä

1 laakerinlehti

(muutama tuore timjaminvarsi)

1,5tl kuivattua timjamia

kasvisliemikuutio

3dl vettä

2dl punaviiniä

Valmistus

Laita linssit likoamaan noin tuntia ennen ruoanvalmistuksen aloittamista. Ei ole pakollinen vaihe, mutta linssit kypsyvät näin hieman nopeammin.

Perunasose

Kuori ja pilko perunat ja kypsennä ne suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois ja lisää joukkoon margariini, ruokakerma ja suola. Soseuta tasaiseksi perunasurvimella.

Linssikastike

Pilko sipuli, valkosipulinkynsi ja porkkanat. Kuullota sipuleita ensin hetki kattilassa tilkassa rypsiöljyä ja lisää pian porkkanat joukkoon ja anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia.

Huuhtele (liotetut) linssit ja kaada ne kattilaan. Lisää joukkoon laakerinlehti, timjaminvarret, kuivattu timjami, kasvisliemikuutio, vesi ja punaviini. Keitä noin 20 minuuttia, kunnes linssit ovat pehmeitä. Voit tarvittaessa lisätä vettä keittämisen aikana. Linssikastike saa olla melko kuivaa valmiina. 

Kaada linssikastikse uunivuoan pohjalle ja levitä päälle perunasose. Paista 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Nauti!

 

Sofia

Koti Ruoka ja juoma

Cashew-karpaloleipä vol. 2

k2img_2051.jpg

k2img_2059.jpg

Itsetehty leipä on aina superherkullista ja tulee todella halvaksi. Tämän leivän ainekset maksavat yhteensä ehkä vajaan euron. Olen ennen elänyt siinä luulossa, että leivän vaivaaminen on jotenkin vaivallista, mutta kun alustan jauhottaa kunnolla, se sujuu ihan helposti. 

Ainekset

2,5dl vettä

2,5dl maitoa

1pss kuivahiivaa

2tl suolaa

1tl luomuruokosokeria

4dl hiivaleipäjauhoja

4dl sämpyläjauhoja + reilusti vaivaamiseen 

1dl kuivattuja karpaloita

1,5dl cashewpähkinöitä

25g margariinia

Valmistus

Lämmitä vesi-maitoseos kulhossa 42-asteiseksi. Liota hiiva siihen ja sekoita myös suola ja sokeri joukkoon.

Sekoita jauhoja vähän kerrallaan taikinaan. Sekoita cashewpähkinät ja karpalot joukkoon. Alusta margariini taikinaan ja vaivaa sitä noin 5-10 minuuttia, kunnes se on kimmoinen. Anna taikinan kohota kulhossa vielä ainakin 20 minuuttia.

Kumoa taikina pellille joko yhdeksi jättileiväksi tai jaa se kahdeksi leiväksi. Tee veitsellä syvät ristiviillot leipiin. Kostuta pinta vedellä ja pirskottele vettä mös uunipellille leipien ympärille. Kypsennä 20-25 minuuttia 210-asteisessa uunissa. Nauti!

 

Sofia

 

Koti Ruoka ja juoma