Papupata valkosipulilla ja timjamilla

k2img_1956.jpg

k2img_1965.jpg

Pataruoat kuuluvat syksyyn. Tämän ihanan papupadan makua lämmitti vielä erityisesti valkosipuli. Löysin reseptin Meri-Tuuli Lindströmin Pataruokaa -kirjasta. Tämä pata on helposti muokattavissa vegaaniksi, koska pecorino-juusto laitetaan vasta lautasella annokseen. Pata maistuu aivan yhtä ihanalta ilmankin sitä, täysin vegaanisena siis!

Ainekset (kahdelle)

Pata

2,5dl voipapuja kuivana

2 valkosipulinkynttä

4dl yrttilientä

300g miniluumu- tai kirsikkatomaatteja

3 timjamioksaa

1rkl oliiviöljyä

Leivänmuru-seos

2 kuivaa siivua leipää 

0,5tl fenkolinsiemeniä

1 pieni valkosipulinkynsi

2rkl oliiviöljyä

vajaa 0,5dl timjaminlehtiä

ripaus suolaa

Lisäksi

2 lehtikaalin lehteä

50g raastettua pecorino-juustoa

Valmistus

Laita edellisenä iltana voipavut reiluun veteen likoamaan ja laita myös leipäpalat kuivumaan.

Pata

Valuta liotetut pavut ja huuhtele kylmällä vedellä. Pilko valkosipulinkynnet. 

Kaada pavut pataan ja lisää yrttilientä niin, että pavut juuri peittyvät. Laita tomaatit, valkosipulit ja yrtit papujen päälle. Lorauta pinnalle oliiviöljyä ja laita pata uuniin. Paahda 200 asteessa grillivastuksen alla noin 15 minuuttia, kunnes tomaatit ovat hieman ruskistuneet. 

Lisää pataan loppukin yrttiliemi ja laske uunin lämpötila 140 asteeseen. Anna hautua ilman kantta noin 2,5 tuntia, kunnes pavut ovat täysin kypsiä. Lisää tarvittaessa välillä vettä. 

Leivänmuruseos

Raasta leipä monitoimikoneella. Jauha fenkolinsiemenet morttelissa. Pilko valkosipulinkynsi ja kuullota sitä öljytyllä pannulla hetki.

Levitä leivänmurut ohueksi kerrokseksi pannulle ja lisää joukkoon myös jauhetut fenkolinsiemenet. Paahda seos kullanruskeaksi. Lisää lopuksi joukkoon yrtit ja mausta ripauksella suolaa. Nosta leivänmuruseos astiaan jäähtymään. 

Viimeistely

Pese lehtikaalit ja revi niitä, poista kova lehtiruoti. Lisää ne kuumaa pataan, ja anna pehmetä siellä noin 5 minuuttia. 

Annostele lautaselle papupataa, ja kaada sen päälle reilusti leivänmuruseosta ja halutessasi pecorinoraastetta. Nauti!

 

Sofia

 

 

koti ruoka-ja-juoma