Puutarhurin paistos maa-artisokasta ja herkkusienistä
Käväisin eilen Villa Elfvikissä pienimuotoisissa luomumyyjäisissä, ja mukaani tarttui luomumaa-artisokkia, -perunoita ja -sipuleita. Näistä aineksista inspiroituneena päätin tehdä uuden, hieman erilaisen version aiemmasta kasvissyöjän shepherd’s piesta. Löysin Eat Smart -kirjasta raikkaankuuloisen, erilaisen reseptin tälle paistokselle, ja korvasin kirjan ohjeen palsternakan maa-artisokilla. Tämä on täydellistä kiireettömän, viileän syyspäivän ruokaa!
Ainekset (neljälle)
Täyte
1,5dl vihreitä linssejä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 porkkanaa
200g herkkusieniä
2dl saksanpähkinöitä
1,5dl punaviiniä
puolikas kasvisliemikuutio
1,5dl vettä
1tl kuivattua basilikaa
ripaus suolaa
Päällinen
350g maa-artisokkia
6-8 jauhoista perunaa
1dl mantelimaitoa
suolaa ja pippuria
Valmistus
Liota ja keitä linssit kypsiksi ohjeen mukaan. Sillä välin kuori ja pilko maa-artisokat ja perunat ja laita ne kiehumaan suolattuun veteen.
Pilko sipuli ja kuullota sitä öljyssä pannulla, kunnes se on pehmennyt. Kuori ja pilko porkkanat ja valkosipulinkynsi. Pese ja pilko herkkusienet. Kaada ne sipulin sekaan ja kuullota hetki. Rouhi saksanpähkinät ja lisää ne sekä kypsät linssit pannulle, sekoita.
Liota kasvisliemikuutio kiehuvaan veteen ja kaada se pannulle, samoin kuin punaviini. Mausta kuivatulla basilikalla ja ripauksella suolaa. Anna hautua noin 10 minuuttia pannulla.
Valmista sillä välin päällinen. Kaada perunoiden ja maa-artisokkien keitinvesi pois, kun ne ovat kypsiä. Survo ne perunasurvimella. Kaada joukkoon mantelimaito, mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita.
Kaada ison uunivuoan pohjalle täyte ja levitä sen päälle peruna-maa-artisokkasurvos. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Laita lopuksi muutamaksi minuutiksi uunin grillivastukset päälle, jotta pinta saisi hieman väriä. Nauti!
Sofia