Puutarhurin paistos maa-artisokasta ja herkkusienistä

k2img_2335.jpg

k2img_2345.jpg

Käväisin eilen Villa Elfvikissä pienimuotoisissa luomumyyjäisissä, ja mukaani tarttui luomumaa-artisokkia, -perunoita ja -sipuleita. Näistä aineksista inspiroituneena päätin tehdä uuden, hieman erilaisen version aiemmasta kasvissyöjän shepherd’s piesta. Löysin Eat Smart -kirjasta raikkaankuuloisen, erilaisen reseptin tälle paistokselle, ja korvasin kirjan ohjeen palsternakan maa-artisokilla. Tämä on täydellistä kiireettömän, viileän syyspäivän ruokaa!

 

Ainekset (neljälle)

Täyte

1,5dl vihreitä linssejä

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

2 porkkanaa

200g herkkusieniä

2dl saksanpähkinöitä

1,5dl punaviiniä

puolikas kasvisliemikuutio

1,5dl vettä

1tl kuivattua basilikaa

ripaus suolaa

Päällinen

350g maa-artisokkia

6-8 jauhoista perunaa

1dl mantelimaitoa

suolaa ja pippuria

Valmistus

Liota ja keitä linssit kypsiksi ohjeen mukaan. Sillä välin kuori ja pilko maa-artisokat ja perunat ja laita ne kiehumaan suolattuun veteen.

Pilko sipuli ja kuullota sitä öljyssä pannulla, kunnes se on pehmennyt. Kuori ja pilko porkkanat ja valkosipulinkynsi. Pese ja pilko herkkusienet. Kaada ne sipulin sekaan ja kuullota hetki. Rouhi saksanpähkinät ja lisää ne sekä kypsät linssit pannulle, sekoita.

Liota kasvisliemikuutio kiehuvaan veteen ja kaada se pannulle, samoin kuin punaviini. Mausta kuivatulla basilikalla ja ripauksella suolaa. Anna hautua noin 10 minuuttia pannulla.

Valmista sillä välin päällinen. Kaada perunoiden ja maa-artisokkien keitinvesi pois, kun ne ovat kypsiä. Survo ne perunasurvimella. Kaada joukkoon mantelimaito, mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita. 

Kaada ison uunivuoan pohjalle täyte ja levitä sen päälle peruna-maa-artisokkasurvos. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Laita lopuksi muutamaksi minuutiksi uunin grillivastukset päälle, jotta pinta saisi hieman väriä. Nauti!

 

Sofia

koti ruoka-ja-juoma