Vegaanin tulinen chili
Kun en ollut vielä kasvissyöjä, kokeilin useaan kertaan erilaisia chili con carne ja chili con pollo -reseptejä. En kuitenkaan koskaan saanut niitä täysin onnistumaan. Nyt, muutama vuosi myöhemmin, löysin Henri Alénin ja Annukka Oksasen Vuoden keittokirjasta upean chili con vege -reseptin, jossa on kolmea sorttia papuja. En ole korianterin fani, joten korvasin sen tuoreella timjamilla.
Ainekset (neljälle)
2,5dl (tai 1tlk) kypsiä kidneypapuja
2,5dl (tai 1tlk) kypsiä mustapapuja
2,5dl (tai 1tlk) kikherneitä
2 punasipulia
3 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
1tlk tomaattimurskaa, Mutti
1dl vettä
0,5tl savupaprikajauhetta
0,5tl juustokuminaa
puolikkaan limetin mehu
kourallinen tuoretta timjamia
suolaa ja pippuria
lisäkkeeksi riisiä
Valmistus
Pilko punasipulit ja valkosipulinkynnet. Halkaise chili ja poista siemenet ja pilko se pieniksi (!) paloiksi. Kuullota sipuleita ja chiliä oliiviöljyssä vokkipannulla muutaman minuutin ajan.
Valuta kypsät pavut ja kikherneet ja lisää ne pannulle. Kaada joukkoon myös tomattimurska ja 1dl vettä sekä kuivamausteet. Anna kastikkeen hautua noin puoli tuntia ja lisää sitten joukkoon timjamin lehdet ja purista limetin mehu. Mausta tarvittaessa vielä suolalla ja mustapippurilla. Nauti riisin kera!
Sofia