Natsi ja partisaani

CougarWoman

En ole varmaan koskaan kertonut, mutta kun mummuni kuoltua kävimme hänen jäämistöään läpi, löysin jostain piirongin pohjalta vanhan sikarirasian, joka ravistaessa rohisi lupaavasti. Avasin rasian ja näin isoisäni sota-aikaisia mitaleja; osa niitä tavallisia, joita saa jos tyyliin osuu pilkkaan ampuessa.

Mutta joukossa oli myös vähän epätavallisempi mitali.

Semmoinen nelisakarainen hopeinen, mustarannutettu ristintapainen, jonka keskusta kuvasti musta, myöskin sakarainen symboli.

Istuin Mr. Mossadin kanssa sylikkäin, hän oli juuri kertonut tarinaa isoisästään, joka oli nuorena paennut Itävallasta Ranskaan Toisen Maailmansodan aikaan ja alkanut partisaaniksi; tapellut natseja vastaan yhdessä vastarintaliikkeen kanssa ja tappanut ensimmäisen natsinsa kuudentoista vuoden kypsässä iässä.

Isoisänsä oli helppo (tai no, helppo ja helppo) paeta, sillä hän meni arjalaisesta vaaleine hiuksineen ja sinisilmineen. Pako oli ainut vaihtoehto, sillä hänen koko perheensä oli lahdattu natsien toimesta sillä välin, kun poika oli ollut hakemassa tupakkaa. Palatessa koko perhettä ei enää ollut, eikä pojalla kotia.

Minä en voinut ajatella muuta, kuin että voivittumunpappaoliehkänatsi.

Ja että istun nyt tässä juutalaisen sylissä joka on juuri pannut mua Luoja ties monennenko kerran, eikä se vieläkään tiedä että se on pannut ehkä natsin sukulaisen kanssa.

Ja että pitäisköhän mun kertoa se sille, kai pitäis, mutta miten mä nyt sen sille kerron.

“So if my grandfather hadn’t gone to get those cigarettes, I wouldn’t be here now. So much for smoking kills, in this case it saved his fucking life.”

Kyyneleenperkelekin karkasi silmäkulmastani, kun erehdyin räpäyttämään silmiäni tarinan päätteeksi. Mr. Mossad pyyhkäisi sen pois.

“Damn, I don’t know why I told that. Didn’t that just cheer up the evening.”

Kiirehdin selittämään, että ei haittaa ja kiitos kun kerroit. Mutta että tässä nyt on vähän semmoista sukurasitetta, joka olisi ehkä hyvä myöskin tuoda päivänvaloon.

Jatkoin selittämällä Suomen historiaa Toisen Maailmansodan aikaan (hyvin päällisin puolin, sillä kävi ilmi, että Mr. Mossad tiesi siitä enemmän kuin minä); Suomen asemaa kahden suurvallan välissä. Ja että joskus oli kuiskutellen kerrottu, että isoisä kävi upseerikoulutuksessa (tai missä lie taistelukoulutuksessa kävikään) Saksassa.

Aivan yhtä hyvin se mitali olisi ehkä voinut päätyä mummun jäämistöön mummun kautta, joka kuitenkin työskenteli saksalaisessa sotasairaalassa. Mutta kun ei perkele voinut tietää varmaksi.

Tämän kaiken sopersin hyvin epäkronologisessa järjestyksessä vailla kunnollista lauserakennetta, pisteitä tai edes pilkkuja.

Mr. Mossad kuunteli kärsivällisesti, puristi minua loppua kohti lujaa itseään vasten, eikä päästänyt irti, vaikka koitin vetäytyä pois.

“Well, I suppose that evened the odds –  your grandfather was maybe a Nazi, mine killed Nazis. And yet, here we are, all cozy and naked. History is what it is – just history. You shouldn’t be judged by what your ancestors have done, but rather what you have done yourself.”

Tässä vaiheessa iltaa koira päätti muistuttaa olemassaolostaan päästämällä pierun, jonka katku sai silmät kirvelemään ja ripset kihartumaan. Katsoin Mr. Mossadia syyttävästi – tämä oli välttamättä halunnut antaa koiralle papusalaattia, jota oli jäänyt grillailusta yli, vaikka olin varoittanut seurauksista.

“Oh my God that stinks like rotten eggs”, Mr. Mossad nauroi melkeinpä ihailevasti. Johon minä – tietysti – ihmisenä, joka ei aina muista ajatella ennen kuin avaa turpansa, jupisin:

“Well now he’s going to turn this room into a gas chamber and kill us both.”

Olin puremassa kieltäni poikki, kun Mr. Mossad pukkasi minua kylkeen ja kuiskasi korvaani ilkikurisesti:

“Yeah, you should have named him Hitler.”

Minun kauhistunut ilmeeni ja lautasen kokoiset silmäni saivat Mr. Mossadin ulvomaan naurusta. 

Kommentit

Rapsi
Jämäpaloista koottu

Suomen historiassa on itseasiassa käytetty hakaristiä, mutta täysin eri merkityksessä kuin mitä natsit omivat sen itsellee. TJEU:

"Suomen Ilmavoimat (ensin Suomen Ilmailutarha, sitten Suomen Ilmailuvoimat ja lopulta Suomen Ilmavoimat) sai alkunsa, kun ruotsalainen kreivi Eric von Rosen lahjoitti Vaasassa 6.3.1918 omistamansa Thulin typ D -koneen (ruotsissa rakennettu kopio ranskalaisesta Morane-Saulnier Parasol -koneesta) sisällissotaa käyvän valkoisen hallituksen joukoille. 

Kone oli von Rosenin lentokoulun kone, ja sen siivissä aikaisemmin olleet koulun tunnukset oli korvattu von Rosenin henkilökohtaisella onnenmerkillä, sinisellä hakaristillä.

Sininen hakaristi sijoitettuna valkoiseen ympyrään määrättiin armeijan lentokoneiden tunnukseksi maaliskuussa 1918. Samalla hakarististä tuli myös armeijan panssaroitujen ajoneuvojen tunnus ennen jatkosodan alkua.

Hakaristin käytöstä luovuttiin Ilmavoimien koneissa ja Suomen lentomerkissä Lapin sodan aikana huhtikuussa 1945. Tämä tapahtui Liittoutuneiden valvontakomission kehotuksesta, koska se yhdistettiin toisessa maailmansodassa hävinneen natsi-Saksan tunnukseen."

 

 

 

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Joo, näin hissanmaikkana tiedän, että se merkki ei kyllä kerro natsiyhteydestä välttämättä yhtään mitään.

CougarWoman
CougarWoman

No hyvä, jos näin on! :) 

CougarWoman
CougarWoman

Juu, toki tuon tiesin (vaikka en paljoa tiedäkään, heh). Tämä risti oli vaan mun mielestä ihan saman näköinen, kuin mitä vaikka Inglorious Basterds - leffassa näkyi... Mutta toivotaan parasta.

Hmmmm... (Ei varmistettu)

Hohhoijjaa Puumis. Luuleeko joku vielä tosiaan että tämä blogi kertoo todellisista ihmisistä? Ei kai? Nyt oli jo aika kaukaa haettua. TODELLA pikainen googletus olisi kertonut myös sinulle, jos historialliset faktat ovat noin hakusessa, ettei laatikosta löytynyt hakaristisymboli nyt varsinaisesti kerro papasta yhtään mitään.

CougarWoman
CougarWoman

Niin, johan tuossa postauksessa korostinkin, että ehkä oli. Tämä noin niinkuin synonyyminä sille, etten voi olla varma. 

Ja edelleen - mua ei haittaa pätkääkään, jos porukka luulee, ettei blogini kerro todellisista ihmisistä. :) Toisaalta taas - jos en puhuisi totta, niin ehkä tosiaan googlettaisin faktat paremmin enkä menisi perstuntumalla, hmm? ;) 

Justjoo (Ei varmistettu)

Hei ei oo pakko tulla lukemaan blogia jos noin paljon ottaa päähän :D Mulle on se ja sama onko totta vai ei, viihdyttävää luettavaa joka tapauksessa, kun on niin hyvin kirjoitettu!

CougarWoman
CougarWoman

Ai joo - EOPL ;) Haha

Mällikallo (Ei varmistettu)

Tämä kommenttitöräys lähinnä vertautuu tuohon koiran pieruun, jos vertaus sallitaan.

CougarWoman
CougarWoman

:'D

TiaB (Ei varmistettu)

mulla on juutalainen aviomies ja "natsi" iso-isa. ei ne toisiaan sulje pois. Selitin etta oli ne natsit Suomelle parempi juttu kun Stalin. Ja sama verran ne ihmisia tappo kummatkin, vaan eri ihmisia.

CougarWoman
CougarWoman

No näinpä. Sitäpä yritin minäkin selittää sillä "puun ja kuoren välissä" - vertauksella. Ja isompi härkänenpä tuo tuntui minun päässäni olevan kuin hänen... :) 

Kristaliina
Puutalobaby

Hei hakaristihän oli tosiaan jopa Lottien symboli! Mun isoäidillä oli hakaristikahvikuppiastiasto :) https://asiakas.kotisivukone.com/files/astiataivas.tarjoaa.fi/Arabia/Kahvi-_tee-_ja_mokkakupit/ad141.jpg

CougarWoman
CougarWoman

Hetkonen...mun mummuhan oli lotta... :)

Naislaif
Naislaif

Olipa kerran kaksi ihmistä, joilla oli eri taustat. Nuo kaksi keskustelivat elämästään ja jakoivat ajatuksiaan. Tutustelivat ja pohtivat maailman tapahtumia ja omaa näkemystään siitä. 

Toinen näistä kahdesta kirjoittaa heistä kahdesta. Onpa kirjoittaja ihan tavallinen nainen, joka tietää paljon asioista ja toisista ei ehkä niin paljoa. Kertoopa kuitenkin ja ilmaisee, että ehkä tietää tai ehkä ei. 

Lukija katsoo ja tutkii kirjoitusta etsien siitä totuudensiementä ja epäkohtia. Toinen lukee sitä ja viihtyy, kuvittelee kuvan mielessään ja nauttii. 

Tahtoo jokainen tuumata mielipiteensä ja osa tahtoo kirjoittajan joutuvan kiipeliin, jotta oman elämän ajatukset jäisivät piiloon ja pääsisi todistamaan olevansa oikeassa. 

Minä tahdon nauttia, kokea uusia ajatuksia, joita ilman jäisin lukematta. Onneksi kirjoittaja ei piittaa, vaikka ehkä pahoittaakin mielensä, vaan jatkaa tarinaa ja elämänsä jakamista. 

Ja tähän kohtaan ei kuulu. Sen pituinen se, vaan kommentti: Seuraavassa jaksossa.....

CougarWoman
CougarWoman

Ihana sinä! <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Millon sun isoisä oli syntynyt?

CougarWoman
CougarWoman

Mä en itseasiassa edes tiedä. Mummulla oli 2 aviomiestä (siis peräkkäin, ei yhtäaikaa, heh), joista kumpaakaan en ole ikinä tuntenut (kuolivat paljon ennen syntymääni). 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.