No means no, Uski!

CougarWoman

En voi edelleenkään käsittää, miten herran (tai rouvan) vuonna 2016 suomalainen kaupunginvaltuutettu voi oikeasti olla sitä mieltä, että nuoren naisen raiskaus lähes koko lentopallojoukkueen toimesta oli yhtään millään tasolla naisen oma vika. Ei, en voi käsittää, vaikka kyseessä olikin perussuomalainen poliitikko. Ja vaikka olen pähkäillyt tätä jo päivätolkulla, miettien, pitäisikö minunkin avata sanainen arkkuni, vaikka niin monet muutkin sen jo ovat tehneet. Päätin kuitenkin pistää lusikkani tähän somesoppaan, siitä vinkkelistä, jossa on menty ja oltu tuntemattomien kanssa. 

Uski on oppinut nuorison tavoille ja somettaa trendikkäästi hästägillä #kielimuuri.

Mikä vitun kielimuuri?! No means no! Ai juu, ja espanjaksi "no" on edelleen "no", paitsi jos se huudetaan, niin siihen laitetaan ylösalaisin oleva huutomerkki eteen. Olen kuitenkin melko varma, että sitä huutomerkkiä ei puhuessa juurikaan huomaa.

Minä olen monesti mennyt tuntemattoman kanssa hotellihuoneeseen, yleensä kuitenkin keskellä päivää, aikataulullisista syistä. Seksi on silti ollut sekä toiveissa tai mielessä. Ja yleensä toive onkin ihanasti toteutunut.

Silti en ole koskaan edes ajatellut, että jos olisin sanonut ei, minua ei olisi kuunneltu, koska olisi oletettu, että menen sinne hotellihuoneeseen nimenomaan sen takia, että saan munaa. Meillä naisilla - ja miehilläkin - kun on edelleen oikeus muuttaa mieltämme siitä riippumatta, missä vaiheessa ja vaatteissa ollaan.

Lentopalloilijan mukaan lähteneellä naisellahan ei käsittääkseni ollut mitään sitä vastaan, että Osmany Santiago Uriarte Mestren kanssa asiat etenisivät vaatteettomalle tasolle ja fyysiseen kontaktiin, ihan samalla tavoin kuin minäkin olen mennyt tuntemattoman kanssa hotellihuoneeseen; yhdyntä, mieluummin parikin, mielessä. Nainen kuitenkin - ihan loogisesti - oletti, että akti käytäisiin kahden kesken, molempien osapuolten suostumuksella.

Olisiko Uskin mielestä se, että Mestre salaa viesti koko joukkueelle, että nyt olis piparia tarjolla, ollut raiskaus vain silloin, mikäli uhri ei olisi mennyt hotellihuoneeseen oma-aloitteisesti?

Olisiko uhrin pitänyt ottaa huomioon se vaihtoehto, että jos hän menee kahdestaan yhden miehen kanssa tämän hotellihuoneeseen, että sinne ryysää hetken päästä koko joukkue raiskaamaan?

Minä en ainakaan ole ikinä edes miettinyt tuommoista vaihtoehtoa; ja olen ollut tilanteessa, jossa olen ollut hotellihuoneessa huipputason ulkomaalaisen (#kielimuuri?!) urheilijan kanssa – ja jonne olen lähtenyt baarista keskellä yötä, tämän joukkuekavereitten vielä jäädessä sinne.

Olen myös ollut jatkoilla seitsemän minulle ennestään tuntemattoman parikymppisen nuoren miehen kanssa; tällöin minulle ehdotettiin seksiä, johon suostuin. Mutta jos olisin kieltäytynyt, minulla ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö miehet olisi kunnioittaneet päätöstäni. No means no, ja täysissä järjissään olevat miehet tietävät tämän. Uski ilmeisesti ei asiaa vielä ole sisäistänyt. Vedämme tästä omat, hiljaiset johtopäätöksemme. 

Uskille tiedoksi: raiskaus on raiskaus silloin, kun uhrille (huomaa lainausmerkkien puuttuminen) tehdään seksuaalista väkivaltaa ilman tämän suostumusta. Vaikka uhri olisikin päätynyt viettämään Mestren kanssa koko yön kahdestaan, ja harrastanut tämän kanssa jo kerran seksiä, olisi toisella - tai viidennellä - kerralla väkisinottaminen, vastoin naisen suostumusta, silti ollut raiskaus.

Sillä, että nainen meni oma-aloitteisesti miehen mukaan tämän hotellihuoneeseen keskellä yötä, tai sillä, että nainen harrasti suostumuksella kerran seksiä kyseisen miehen kanssa ennen varsinaisia raiskauksia, ei ole mitään tekemistä tämän asian kanssa. 

Niin Jorma - et vissiin sisäistänyt tämän twiittisi ironiaakaan.  

 

Kommentit

punastus
Punastus

Setämies taas äänessä. Mielestäni täysin väärä tyyppi sanomaan yhtään mitään koko aiheesta, eli voisi pitää sanaisen arkkunsa suljettuna.  Mutta tää on surullista kyllä kovin peruskauraa, että joku etuoikeutettu päästelee suustaan tuollaisia möläytyksiä :(

mystery
Vision One

Joku sanoi hyvin, että ilmeisesti kannattaa varoa tuon Uskin kanssa hotellihuoneeseen menemistä. :D Mutta siis ihan hirveä juttu ja en kestä miten tuollaiset sedät saa aina niin hyvin äänensä kuuluviin.

punastus
Punastus

Jep! Mietin myös samaa :D Karseeta miesten halveeraamista toi, että ei pysty pitäytymään raiskaamasta mikäli nainen tulee yksin hotellihuoneeseen. Ilmeisesti kyseiselle Setämiehelle sit ihan normaali puhde? (Hyi)

TrineH
En suostu jäähylle

Joo, kyllä! Sen lisäksi, että tämä on naiselle väärin, niin tämä on myös miehelle väärin. Ihan kuin miehet olisivat niin viettiensä armoilla, että eivät vaan pysty olemaan raiskaamatta, kun joutuvat kahden kesken naisen kanssa. Tai oleman soittamatta kavereille että raiskaamaan vaan, kun ovat jo itse kertaalleen saaneet seksiä.

Jos olisin mies, pitäisin tätä aika törkeänä miessukupolven vähättelynä ja alentamisena. Nainenko vain osaa säädellä viettejään? Miten säätelemättömään kykenemättömät miehet voivat ikinä toimia missään yhteiskunnan tai yrityksen johto- tms. tehtävissä? Näistähän selviytyisivät vain naiset, jotka ihme kyllä pystyvät pidättäytymään seksuaalisesta väkivallasta miehen seurassa. 

Tai vaihtoehtoisesti saman setämiehen logiikan täytyisi sitten tietenkin päteä myös toisinpäin. Jos mies lähtee naisen mukaan hotellihuoneeseen, niin naisen on pakko saada mieheltä seksiä tai nainen joutuu ottamaan miehen väkisin. Käytännössä toki haastavampaa kuin toisinpäin, mutta jos nainen ei saa muuttaa mieltään, niin ei sitten mieskään saa.  Ja kavereille kans, jos mies on jo yhden kanssa suostunut seksiin - täytyyhän miehen tajuta, että ne seksinnälkäiset ystävättäret siellä baarissa haluavat myös osansa. Vaikka väkisin. Ja jos ystävättäret sattuvat olemaan karvaisia telaketjufeministejä, niin aina parempi!

En jaksa nyt ees jatkaa enempää, kun koko juttu on niin absurdi. Niin surullisen absurdi. Onneksi tässä e.m. jutussa sentään saatiin tuomioita, vaikka ei ehkä ihan sellaisia kuin olisi toivonut. Suunta on kuitenkin oikea.
 

 

CougarWoman
CougarWoman

Hyi, just kun ajattelin että mua ei enää enempää voi ällöttää ko. tyyppi... 

Vierailija (Ei varmistettu)

Niinpä, mitäs jos hotellihuoneeseen tuleva nainen on vaikka hotellin huonepalvelusta, eli töissä hotellissa ja tuo esim aamupalaa tms... Tarkottaako sekin että kantsis miettiä että mitä tekee, ei saa mennä tuntemattoman miehen kans hotellihuoneeseen... VMP

NotCredibleDates

En ollut ees koko juttua kuullut aikasemmin. Nyt kun luin tuli ihan kauhea olo. Vielä kun joku voi sanoa, että olisi ollut naisen oma vika :( Tietenkin meillä kaikilla saa olla omat mielipiteensä, mutta ei voi tollaisia kommentteja alkaa laukomaan julkisesti? Ihan sairasta sanon minä!

Looking for...

Toisaalta on hyvä, että näitä kommenttejakin tulee julkisuuteen. Ilman niitä harvoja, joiden suodatin ei toimi, ei asiasta voisi keskustella ja ehkä jopa kouluttaa tietämätöntä. Tämä vain sen vuoksi, että moni ajattelee samaa, muttei sentään sano. 

Looking for...

Minua syyllistettiin siitä, molemmilla raiskauskerroillani, että olin aiemmin sanonut kyllä. Lisäksi se, että nukuin miehen kanssa samassa sängyssä kuulemma tarkoitti myös kyllä. Ja tämä kaikki on tapahtunut 2010 luvulla ja näitä on sanottu minulle päin naamaa. 

Tämä tapaus on ollut niin hirveä ja varmasti raskas uhrille, monella tapaa. En ole lukenut iltalehden juttuja, koska iltalehden luotettavuus on hieman heikoilla. Minusta on vain pöyristyttävää, kuinka vieläkään ei ymmäretä ei:n olevan ei, eikä kannustin tai jokin "leikki". Vielä törkeämpää tästä tekee se, että miehet todella ovat luulleet voivansa jakaa naisen, kuin leipäpalan! Kaverille kanssa ei kyllä koske seksiä. 

Mietin vain paljonko uutisointiin on todellisuudessa vaikuttanut suomessa valloillaan oleva ulkomaalaisiin kohdistuva viha ja aiemmin kuultu: ne raiskaa meidän naiset väiteet. Tästäkin kun olen kuullut puheltavan on setäihmiset hörähdelleet, että tästä varoiteltiin. Tyttö ei kuunnellut. Oma vika. Suomalainen mieshän on aina kunnollinen. Mitenköhän suuret otsikot iltalehti olisi tehnyt jos suomalainen porukka olisi tehnyt saman?

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Suomalaisten miesten eduksi on sanottava se, että he harvoin syyllistyvät joukkoraiskaukseen. Otsikot olisivat olleet yhtä suuret, jos tekijöinä olisi ollut suomalaisia ja varsinkin ammattiurheilijoita. Tässä tapauksessa asia piti uutisoida heti, koska poliisi nouti pelaajat kesken pelin.

Itselläkin on kokemus raiskauksesta, joka monen mielestä oli oma vikani ainakin jossain määrin. Tämä postauksen raiskaus on taas aika yleisesti tuomittu lukuunottamatta näitä, jotka kannattavat kivikautista seksuaalimoraalia tai ovat jollakin tavalla katkeria, kun eivät ole saaneet seksiä naisilta niin usein kuin olisivat halunneet ja sen varjolla ajattelevat, että nainen sai mitä halusi.

Kuitenkin valtaosalla on kokemuksia romansseista, jotka päätyvät sänkyyn ja kuka edes voisi kuvitella tilannetta, että paikalle kutsutaan lisää ihmisiä ja jatketaan väkivallalla! Osa heteromiehistä tietenkin on ollut sitä mieltä, että olisi vain positiivista jos kerralla saisi useampaa, mutta heidän pitäisi ajatella asiaa vaikka sitten niin, että paikalle pölähtää mieslauma jatkamaan. Seksi ja raiskaus kun eivät ole sama asia.
Joitakin vuosia sitten oli esillä tapaus, jossa mies meni S/M- seksitreffeille ja se päättyi väkivaltaan ja siinäkin tapauksessa osa piti uhria syyllisenä.

Mikähän olisi ollut ko. herran viesti jos raiskatuksi olisikin tullut oma tytär, kummilapsi, siskon/veljen tytär tai joku muu herran lähipiiristä? 

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei kaikki raiskatut saa sympatiaa edes lähipiiriltään, koska on ihmisiä, jotka ajattelevat, että nainen voi omalla käytöksellään estää sen, ettei tule raiskatuksi ts. nainen ei liiku yksin missään eikä ainakaan illalla, ei ole kontaktissa miesten kanssa eikä esim. työpaikallakaan ole läheinen miespuolisten työkaverien kanssa, koska se voidaan tulkita väärin, ei pukeudu niin, että vahingossakaan herättää kenenkään miehen huomion jne.
Kuitenkin raiskaaja on se, joka tekee päätöksen siitä, raiskaako vai ei. Esim. tässä postauksen tapauksessa yksi miehistä teki päätöksen olla raiskaamatta ja auttamalla nainen ulos. Tosin hänkin olisi kai voinut reagoida hieman nopeammin.

Mmiia (Ei varmistettu)

Vuonna 1994 tuli Suomessa voimaan laki, että vaikka oletkin sanonut kerran tahdon, on sinulla avioliitossa oikeus sanoa ei seksille. Saan tästä kylmiä väreitä, raiskaus avioliitossa on tosiaankin ollut Suomessa rikos vasta vuonna 1994. Valitettavan samaa ajattelua edelleen ilmassa - kun kerran sanoit 'kyllä' niin se pysyy...

TrineH
En suostu jäähylle

Toi avioliiton sisällä tapahtuva raiskaus on kyllä puistattava juttu. Että todella vielä v. 1993 vaimon on saanut raiskata milloin haluaa eikä se siis ole raiskaus, vaan avioliittoon kuuluuvaa seksiä. Järkyttävää.

Ja tuohon on vielä pakko kommentoida ed. Vierailija sanoi, niin on järkyttävää sekin, että naisen pitäisi käyttäytyä siten, että ei tule raiskatuksi. Välttää tietynlaista pukeutumista, yksin liikkumista jne jne. Toki on järkevää kenen tahansa välttää vaarallisia paikkoja, mutta ei sitä missään muussakaan rikoksessa katsota lieventäväksi asianhaaraksi, että on ns. "vaarallisella alueella" liikeellä tai pukeutuu tietyllä tavalla. Jos tulee hakatuksia tai tapetuksi metsäpolulla myöhään illalla, niin en ikinä ole kuullut, että ajateltaisiin sen olevan jotenkin uhrin vika. Tai katsottaisiin, millaisiin vaatteisiin uhri on pukeutunut tai miten käyttäytynyt tappoa ennen. Että tietyt vaatteet jotenkin madaltaisivat kynnystä tappoon ja uhri olisi itse hieman syyllinen sen takia. Kuitenkin jos minihameeseen pukeutunut hiprakassa oleva nainen kävelee yksin metsäpolkua illalla ja joutuu raiskatuksi, niin kyllä hänen promilleihin, minihameeseen ja yksin metsäpolulla liikkumiseen kiinnitetään huomiota. Jos ei tuomiota luettaessa, niin ainakin julkisessa keskustelussa osa syyttäisi osittain naista itseään.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tai että jos näyttää varakkaalta haluaa tulla ryöstetyksi :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse asiassa varsinkin turisteille kyllä kerrotaan miten välttää ryöstetyksi tulemista ja esim. Aasiassa isot näyttävät korut tai kamera kaulalla edesauttavat sitä, että joutuu skootterikuskin ryöstämäksi. Myös tiettyjä alueita kehotetaan varovan.
Raiskaus on taas rikoksena sellainen, ettei uhri voi pukeutumisellaan välttää tilannetta, koska raiskatuksi joutuvat myös muut kuin paljastavasi pukeutuneet. Muuten itseään voi suojella suunnilleen samoin kuin muissakin väkivaltarikoksissa eli asiaan ei juuri voi vaikuttaa omalla käytöksellään. Nakkikioskipahoinpitelyt ovat sellaisia, joissa myös uhria usein syyllistetään "olitko humalassa, auoitko päätäsi" jne.
Tekijä on kuitenkin aina syyllinen.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.