No means no, Uski!

En voi edelleenkään käsittää, miten herran (tai rouvan) vuonna 2016 suomalainen kaupunginvaltuutettu voi oikeasti olla sitä mieltä, että nuoren naisen raiskaus lähes koko lentopallojoukkueen toimesta oli yhtään millään tasolla naisen oma vika. Ei, en voi käsittää, vaikka kyseessä olikin perussuomalainen poliitikko. Ja vaikka olen pähkäillyt tätä jo päivätolkulla, miettien, pitäisikö minunkin avata sanainen arkkuni, vaikka niin monet muutkin sen jo ovat tehneet. Päätin kuitenkin pistää lusikkani tähän somesoppaan, siitä vinkkelistä, jossa on menty ja oltu tuntemattomien kanssa. 

Uski on oppinut nuorison tavoille ja somettaa trendikkäästi hästägillä #kielimuuri.

Mikä vitun kielimuuri?! No means no! Ai juu, ja espanjaksi ”no” on edelleen ”no”, paitsi jos se huudetaan, niin siihen laitetaan ylösalaisin oleva huutomerkki eteen. Olen kuitenkin melko varma, että sitä huutomerkkiä ei puhuessa juurikaan huomaa.

no_means_no_0.png

Minä olen monesti mennyt tuntemattoman kanssa hotellihuoneeseen, yleensä kuitenkin keskellä päivää, aikataulullisista syistä. Seksi on silti ollut sekä toiveissa tai mielessä. Ja yleensä toive onkin ihanasti toteutunut.

Silti en ole koskaan edes ajatellut, että jos olisin sanonut ei, minua ei olisi kuunneltu, koska olisi oletettu, että menen sinne hotellihuoneeseen nimenomaan sen takia, että saan munaa. Meillä naisilla – ja miehilläkin – kun on edelleen oikeus muuttaa mieltämme siitä riippumatta, missä vaiheessa ja vaatteissa ollaan.

Lentopalloilijan mukaan lähteneellä naisellahan ei käsittääkseni ollut mitään sitä vastaan, että Osmany Santiago Uriarte Mestren kanssa asiat etenisivät vaatteettomalle tasolle ja fyysiseen kontaktiin, ihan samalla tavoin kuin minäkin olen mennyt tuntemattoman kanssa hotellihuoneeseen; yhdyntä, mieluummin parikin, mielessä. Nainen kuitenkin – ihan loogisesti – oletti, että akti käytäisiin kahden kesken, molempien osapuolten suostumuksella.

Olisiko Uskin mielestä se, että Mestre salaa viesti koko joukkueelle, että nyt olis piparia tarjolla, ollut raiskaus vain silloin, mikäli uhri ei olisi mennyt hotellihuoneeseen oma-aloitteisesti?

Olisiko uhrin pitänyt ottaa huomioon se vaihtoehto, että jos hän menee kahdestaan yhden miehen kanssa tämän hotellihuoneeseen, että sinne ryysää hetken päästä koko joukkue raiskaamaan?

Minä en ainakaan ole ikinä edes miettinyt tuommoista vaihtoehtoa; ja olen ollut tilanteessa, jossa olen ollut hotellihuoneessa huipputason ulkomaalaisen (#kielimuuri?!) urheilijan kanssa – ja jonne olen lähtenyt baarista keskellä yötä, tämän joukkuekavereitten vielä jäädessä sinne.

Olen myös ollut jatkoilla seitsemän minulle ennestään tuntemattoman parikymppisen nuoren miehen kanssa; tällöin minulle ehdotettiin seksiä, johon suostuin. Mutta jos olisin kieltäytynyt, minulla ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö miehet olisi kunnioittaneet päätöstäni. No means no, ja täysissä järjissään olevat miehet tietävät tämän. Uski ilmeisesti ei asiaa vielä ole sisäistänyt. Vedämme tästä omat, hiljaiset johtopäätöksemme. 

Uskille tiedoksi: raiskaus on raiskaus silloin, kun uhrille (huomaa lainausmerkkien puuttuminen) tehdään seksuaalista väkivaltaa ilman tämän suostumusta. Vaikka uhri olisikin päätynyt viettämään Mestren kanssa koko yön kahdestaan, ja harrastanut tämän kanssa jo kerran seksiä, olisi toisella – tai viidennellä – kerralla väkisinottaminen, vastoin naisen suostumusta, silti ollut raiskaus.

Sillä, että nainen meni oma-aloitteisesti miehen mukaan tämän hotellihuoneeseen keskellä yötä, tai sillä, että nainen harrasti suostumuksella kerran seksiä kyseisen miehen kanssa ennen varsinaisia raiskauksia, ei ole mitään tekemistä tämän asian kanssa. 

uski.jpg

Niin Jorma – et vissiin sisäistänyt tämän twiittisi ironiaakaan.  

 

Kommentit (16)
 1. Toi avioliiton sisällä tapahtuva raiskaus on kyllä puistattava juttu. Että todella vielä v. 1993 vaimon on saanut raiskata milloin haluaa eikä se siis ole raiskaus, vaan avioliittoon kuuluuvaa seksiä. Järkyttävää.

  Ja tuohon on vielä pakko kommentoida ed. Vierailija sanoi, niin on järkyttävää sekin, että naisen pitäisi käyttäytyä siten, että ei tule raiskatuksi. Välttää tietynlaista pukeutumista, yksin liikkumista jne jne. Toki on järkevää kenen tahansa välttää vaarallisia paikkoja, mutta ei sitä missään muussakaan rikoksessa katsota lieventäväksi asianhaaraksi, että on ns. ”vaarallisella alueella” liikeellä tai pukeutuu tietyllä tavalla. Jos tulee hakatuksia tai tapetuksi metsäpolulla myöhään illalla, niin en ikinä ole kuullut, että ajateltaisiin sen olevan jotenkin uhrin vika. Tai katsottaisiin, millaisiin vaatteisiin uhri on pukeutunut tai miten käyttäytynyt tappoa ennen. Että tietyt vaatteet jotenkin madaltaisivat kynnystä tappoon ja uhri olisi itse hieman syyllinen sen takia. Kuitenkin jos minihameeseen pukeutunut hiprakassa oleva nainen kävelee yksin metsäpolkua illalla ja joutuu raiskatuksi, niin kyllä hänen promilleihin, minihameeseen ja yksin metsäpolulla liikkumiseen kiinnitetään huomiota. Jos ei tuomiota luettaessa, niin ainakin julkisessa keskustelussa osa syyttäisi osittain naista itseään.

  1. Tai että jos näyttää varakkaalta haluaa tulla ryöstetyksi 😀

   1. Itse asiassa varsinkin turisteille kyllä kerrotaan miten välttää ryöstetyksi tulemista ja esim. Aasiassa isot näyttävät korut tai kamera kaulalla edesauttavat sitä, että joutuu skootterikuskin ryöstämäksi. Myös tiettyjä alueita kehotetaan varovan.
    Raiskaus on taas rikoksena sellainen, ettei uhri voi pukeutumisellaan välttää tilannetta, koska raiskatuksi joutuvat myös muut kuin paljastavasi pukeutuneet. Muuten itseään voi suojella suunnilleen samoin kuin muissakin väkivaltarikoksissa eli asiaan ei juuri voi vaikuttaa omalla käytöksellään. Nakkikioskipahoinpitelyt ovat sellaisia, joissa myös uhria usein syyllistetään ”olitko humalassa, auoitko päätäsi” jne.
    Tekijä on kuitenkin aina syyllinen.

 2. Vuonna 1994 tuli Suomessa voimaan laki, että vaikka oletkin sanonut kerran tahdon, on sinulla avioliitossa oikeus sanoa ei seksille. Saan tästä kylmiä väreitä, raiskaus avioliitossa on tosiaankin ollut Suomessa rikos vasta vuonna 1994. Valitettavan samaa ajattelua edelleen ilmassa – kun kerran sanoit ’kyllä’ niin se pysyy…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *