Ota vuoteesi ja käy

Myönnän, että yksi motiiveistani lähteä vapaaehtoistöihin on se, että minusta tuntuu, että minä olen välillä kiittämätön paska. Kun on kaikkea, on aikaa valittaa asioista, jotka ovat itselleen itsestäänselvyyksiä ja toisille juttuja, joista ei uskalla edes unelmoita.

Minä lähden vapaaehtoistöihin osaksi siksi, että sieltä palattuani muistan olla kiitollinen niistä asioista, joita nyt pidän itsestäänselvyyksinä.

Kuten esimerkiksi se, että jokaisena iltana pääsee nukkumaan omaan, lämpimään sänkyyn ja puhtaisiin lakanoihin.

cc_i.png

CC oli siirretty uudessa työpaikassaan toimipisteestä toiseen. Muutosta kerrottiin lauantai-iltana työpäivän päätteeksi (kymmenen maissa illalla); huomenna aloitat siellä ja siellä.

Siinä, missä esimerkiksi Suomessa – ja varmasti lähes kaikissa länsimaissa – tämmöisestä muutoksesta keskusteltaisiin palavereissa, tehtäisiin matka-aikataulu ja perehdytysaikatalu, hommattaisiin kämpät, tehtäisiin sähkösopimukset ja sovittaisiin kuntosalijäsenyydet jo etukäteen vanhassa toimipaikassa, Emiraateissa on vähän karumpi tahti: ota vuoteesi ja käy.

Olet sitten vielä samana päivänä puoliltaöin vieraassa kaupungissa vailla majapaikkaa.

cc_ii.png

Serkut asuvat suhteellisen lähellä, mutta koska tiedät, että hekin painavat 12-tuntista työpäivää kuutena päivänä viikossa, et halua enää soittaa ja herättää puoliltaöin, koska tiedät, että serkut tulisivat hakemaan oman leponsa kustannuksella.

CC on nyt asunut Emiraateissa puolitoista vuotta. Sinä aikana hän on nukkunut siirtotyövoimalle tarkoitetuissa asuntoloissa, sukulaisten nurkissa, vieraiden lattioilla ja nyt ilmeisesti myös moskeijassa – jonka matot olivat pehmeämpiä kuin nykyinen patja.

cc_iii.png

Moskeijassa nukkuminen oli, kuin olisi nukkunut taivaassa. Yleensä lattialla on parhaimmassa tapauksessa kova patja, joskus vain peitto patjan virkaa toimittamassa.

(Minä mietin keskellä yötä herätessäni, että pitäisiköhän kipaista töitten jälkeen Ikeaan ostamaan uusi päällyspatja, kun selkää on viime aikoina hieman kolotellut liian pehmeäksi käyneessä, kahden metrin levyisessä sängyssä, joka seisoo entisöidyllä, sata vuotta vanhalla puulattialla, jota peittävät lampaanvillataljat. Häiritsee pahasti mun kahdeksan tunnin yöunia, tuommoinen vaivihkainen kolottelu.)

Kovimmatkin sängyt ovat jo ajat sitten olleet liian pehmeitä CC:lle; vaikka tarjolla olisikin sänky, hän yleensä nukkuu lattialla sängyn vieressä. Huoneessa nukkuu usein muitakin vierastyöläisiä; kuorsausten kakofonia, jalkahiki ja yölliset oman nukkumapaikan yliastujat ovat arkea. Lämmitystä ei ole useinkaan tarjolla, joten mikäli yöt ovat kylmiä, ovat ne kylmiä myös sisällä. Silloin nukutaan villapaidoissa ja pipoissa.

Silti valokuvissa hymyilee komea nuori mies, joka käy kolmen viikon välein parturissa. Aurinkoisissa kuvissa silmiä suojaavat Pilottiraybanit; vaatteet ovat aina uuden ja puhtaan näköiset ja viimeisen päälle trendikkäät, rintapielestä voi bongata tunnetun merkin. Ranteessa kallis kello – toisessa kuvassa eri, vaikkakin yhtä kallis. Oma auto, paljon uudempi ja paljon parempi kuin minun.

Kun kysyn puhelimessa, eikö olisi parempi pistää sekin kelloon kulutettu viisitonninen (!!) vaikkapa useamman kuukauden majapaikan vuokraan, vastaus tulee välittömästi:

“Here you have to look rich to get rich dear.”

Ei kukaan tiedä, missä läävässä yösi vietät; eikä sillä edes ole merkitystä. Kunhan näytät hyvältä. 

Kommentit (11)
 1. Hienoa, että haluat lähteä vapaaehtoistyöhön 🙂 Oikeasti sillä ei ole mitään syytä miksi sinne menee ja jokainen päätyy tekemään sitä erilaisista syistä. Se, minkä vuoksi siellä on auttamassa ei vaikuta avun arvoon mitenkään. Kunhan sinne menee asenteella, että asioita myös tehdään. Vapaaehtoistyö on nimittäin myöskin työtä ja siellä on siis tarkoitus tehdä eikä vain ottaa rennosti, näitäkin tapauksia siis oikeasti on. Tosin sinä et varmasti näihin kuulu 🙂 ja mitä tulee syiden itsekkyyteen: jokainen vapaaehtoistyöntekijä on siellä itsekkäistä syistä. Ihan jo siitäkin syystä, että ei kukaan tee vapaaehtoistyötä, joka ei sinua miellytä. Vapaaehtoistyöstä haetaan aina myös jotain itselle auttamisen ohella. Se on enemmän kuin okei ja täysin normaalia. Sen takia vapaaehtoistyötä on olemassakin näin laajalti. Ihmiset haluavat kokemuksia ja yksi hyvä keino niitä saada on vapaaehtoistyössä. Se on usein myös todella herättävää mikä onkin yksiä yleisimpiä syitä siihen lähteä. Lähdetään hakemaan itselle herätystä, ehkä jopa myös uutta suuntaa. Vapaaehtoistyön arvo on silti yhtä arvokasta ja tuo yhtä paljon apua, vaikka sen taustalla on myös omia itsekkäitä syitä. Niiden avulla yksilöt jaksavat puurtaa siellä auttaen toistaan.

  1. Mä olen jotenkin arka mainostamaan kellekään, että olen menossa, kun ajatuksen saatuani kirjoitin siitä mun tontille ja kaikki tyyliin lyttäsi mut (tai siltä se ainakin tuntui), että ei siitä mitään oikeaa etua ole niille paikallisille, ja pelkäksi turistiksi sinne menet kuitenkin… 

   Ja kun mun mielestä se oli vaan kiva idea ja win-win sekä niille nuorille aikuisille, joille menen englannin keskustelutunteja vetämään, että mulle perspektiiviä laajentavana kokemuksena. Ja näin mä sen itseasiassa otan vieläkin.

   Kiitos tästä kommentista siis ihana <3

   P.S. Huomasin että sulla on taas blogi ”auki” (tai siis uusihan se…), aloin seurata 🙂 

   1. Mun yksi kaveri juuri lähti jonnekin Aasiaan tekeen just tota samaa. Musta on oikeesti kiva juttu ja ei todellakaan tartte välittää niistä lyttääjistä. Jos haluat mennä, menet ja oikeasti kyllä niille paikallisillekin siittä on ihan ehdottomasti hyötyä 🙂

   2. Kaikki apu on arvokasta. En ymmärrä juuri tuota ajattelua, että jos se apu ei automaationa auta suurella mittakaavalla niin sillä ei olisi väliä. Ei kukaan voi yhtäkkiä muuttaa koko maan asioita kuntoon, vaan autetaan yksilö ja yksi asia kerrallaan. Mitä useampi auttaa, sen enemmän saadaan aikaan. Mutta todellakin on mitään oikeaa etua niille paikallisille, kun menet sinne avuksi. Muutat jonkun elämän, ehkä useammankin. Se, että joku opettaa paikallisia lisää sitäkin mahdollisuutta, että joku paikallinen voisi joskus olla se opettaja. Asiat kehittyvät pikkuhiljaa, yksi askel ja teko kerrallaan. Jokainen hyvä teko on tärkeä.

    Ps. Oi kiitos, olen otettu! Pitkän harkinnan jälkeen loin uuden blogin, jonka toisen pitkän harkinnan jälkeen tein suht. avoimeksi (kirjoitan omalla etunimelläni, omalla naamallani ja blogi ei ole mikään salaisuus). Syyt näille on moninaiset, mutta on ollut todella terapeuttista monellakin tapaa. Rakastan kirjoittamista ja on ihanaa taas kirjoittaa, parempaa tästä tekee se, ettei tarvitse enää salailla asioita. Voin kirjoittaa nyt avoimesti enkä mieti muiden mielipiteitä. Blogi on minun ja se on minua varten. Jos siitä ei pidä, ei sitten lue. Jos pitää, ohoh ja kivaa 🙂

   3. Muistan sen postauksen, eikä sua kukaan siellä lytännyt, vaan mun mielestä ihan asiallisesti perusteltiin hyvin monilla esimerkeillä, miksi vapaaehtoistyö ei melkein koskaan toimi. Mutta hyvä jos oot jonkun toimivan opetusryhmän nyt kuitenkin löytänyt!

 2. Hmm.. ehkä en ihan kaikkea juttuja uskoisi ihmiseltä, jota en ole kertaakaan kasvotusten tavannut..

  1. Siinäpä meidän ero sitten 🙂

   Minä uskon, koska haluan ja valitsen uskoa. Sitäpaitsi – mitä motivaatiota tyypillä olisi valehdella? (Ei, rahaa en lähetä kenellekään ikinä.) 

   Kyllä ne kasvotusten tavatut ihmisetkin osaa valehdella. 

   1. Pidän asenteestasi, että lähtökohtaisesti ihmistä uskotaan, kunnes toisin todistetaan. Sinisilmäisyydestä ei tuolloin ole kyse, mielestäni, ellet ryhdy rahaa lähettelemään 😉

    Itse valittelin tyynyni petollisuutta vajota epämukavaan asentoon nukkuessani. Uusi ostettava taas…….

    1. Ehkä olenkin joskus vähän sinisilmäinen, vaikka peilistä vihreänharmaata takaisin katsookin…mutta siinähän olen.

     Mieluummin näin, ja että yhdeksän kymmenestä on hyviä tyyppejä ja yhteen pettyy, kuin että olisi niin kyyninen, ettei uskaltaisi päästää ketään lähelle, ja ne yhdeksän hyvää tyyppiä jäisi itse rakennettujen muurien taakse. 

     <3 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *