Revin kohtusi irti!

*Kuvakaappaukset ja lainaukset Hesarin jutusta, johon linkkaan alempana.

kaappaus_4.jpg

Netin vihapuheet. Ne ovat olleet tapetilla, niistä on puhuttu. Mutta tuskinpa kukaan on niitä viime aikoina konkreettisemmin kokenut kuin Emmi Nuorgam, joka “erehtyi” blogissaan kritisoimaan Anttilan lelujen tyttö/poikakategorisointia. (“Erehtyi” lainausmerkeissä, koska…no, lienee itsestäänselvää.)

Mitä hemmettiä Emmi teki väärin? Sanoi itseasiassa vaan, että kyllä tytötkin voi leikkiä autoilla ja pojat nukeilla. Ei Emmi ole ainoa, joka on tehnyt tämän huomion.

Mutta Emmi on ainoa minun tietämäni blogisti, jonka kohtu on uhattu repiä irti tämän johdosta. Ja epäilen vahvasti, että kaikki tuo vihapuhe, saatikka siitä puhuminen, olisi vain Emmin strategia saada lisää klikkauksia. Ennemminkin luulen, Emmiä sen enempää tuntematta, että Emmi on kuten niin monet muutkin: jossain vaiheessa on pakko nousta seisomaan ja huutaa, että JUMALAUTA NYT RIITTÄÄ. Siksi tästä puhutaan, siksi tästä ”pöyristytään”. Ei siksi, että saataisiin lisää lukijoita. 

kaappaus_3.jpg

Ei Rizto, ei se noin mene. Miltäs tuntuisi, jos saisit vastaukseksi tähän mediaan kirjoitettuun kommenttiisi vaikkapa seuraavaa:

“Sinut pitäisi raiskata. Saastainen lutka, huora, paska, feministipelle, mielisairas, pedofiili.”

Ei se, että joku kirjoittaa – omalla nimellään tai anonyymisti – nettiin saa toimia tekosyynä sille, että kyseistä ihmistä saa herjata ja uhkailla; kikkelis-kokkelis-mitäs-läksit on argumenttina täysin naurettava.

Kenenkään ei pitäisi alistua siihen, että on jatkuvan vainon kohteena vain siksi, että haluaa ilmaista omia, asiallisia mielipiteitään.

Eikä sen pitäisi olla kenenkään mielestä hyväksyttävää.

Tässä Hesarin jutussa Emmi on mielestäni oikeassa muun muassa siinä, että (parafraseeraan) netissä anonyyminä huutelu saa absurdit mittasuhteet, koska se voi tapahtua anonyymisti, toista ihmistä kohtaamatta.

Olen itse pysähtynyt useasti oman blogini kommenttikentässä miettimään, mikä ihme ihmisiä inspiroi ilkeyteen; ja kuinka moni oikeasti viitsisi (tai uskaltaisi, haha) sanoa minulle päin naamaa sen, minkä kommenttikentässä sanoo.

En usko, että kovinkaan moni.

kaappaus_1.jpg

Miksi ihmiset eivät käsitä, mikä vaikutus vihapuheilla voi olla? Eivät blogistit mitään taruhahmoja ole; eikä heillä ole tavallista paksumpi nahka. Tappo- ja raiskausuhkaukset hätkäyttävät jo anonyymiäkin blogistia – uskokaa pois.

Miten sitten lienee laita ihmisen, joka käyttää omaa nimeään ja kertoo vielä, missä kaupungissa asuu? Mitä te, hyvät vihapuheen pitäjät, ajattelisitte, jos teille täysin tuntematon ihminen lähestyisi teitä pimeällä kujalla ja kuiskaisi korvaanne, että aikovat repiä kohtunne/kiveksenne irti?

Ai niin mutta eihän se ole sama asia. Toinen on vaan läpällä heitettyä herjaa netissä ja toinen konkreettista uhkailua. Vähänx tiukkis ketä tästä suuttuu.

Onko näin? Tuntuukohan se siitä blogistista myöskin siltä?

kaappaus_2.jpg

Ei Metha, tämmöistä ei tule koskaan ymmärtää.

Mun mielestä kaikkein pelottavin aspekti tässä koko vihapuhejutussa on se, että ihmiset oikeasti ovat sitä mieltä, että tätä millään tasolla pitäisi ymmärtää. 

Mitäs, jos jatkossa pysähdyttäisiin hetkeksi miettimään ennen kuin se pikkurilli osuu siihen enteriin, että onko tämä nyt jotain, jota oikeasti haluan sanoa, ja jonka sanoisin myös kohdatessani tämän ihmisen kasvotusten?

Kommentit (18)
 1. WORD!

  Mun mittarini kaikkea tätä internetissä vellovaa vihaa kohtaan täyttyi eilen.
  Näin MV-lehden (en halua tähän linkittää ko. sivua, koska en halua, että saavat enää yhtään enempää kävijöitä) listauksen niistä ”suvakeista, jotka ovat allekirjoittaneet isänmaallinen enemmistö -kannanoton”. (Tämän linkin voin jakaa: http://isanmaallinenenemmisto.fi/).

  Mietin, että miksi mv-lehti julkaisi tuon listan epäonnistuneessa aakkosjärjestyksessä?
  Leimatakseen allekirjoittaneet ihmiset?
  Tehdäkseen heistä syntipukkeja?
  Onko näiden ihmisten pian syytä pelätä oman kotirauhansa vuoksi?
  Käyvätkö mv-lehden lukijat tarkastamassa löytyykö tältä listalta omia naapureita?
  Ja jos löytyy, käyvätkö he jättämässä paskapommin postiluukusta – nimettömänä?

  Oksettaa kasvottoman vihan määrä ja myös se viha, joka esitetään täysin omissa nimissä omilla kasvoilla. Kaikki ne solvaukset, uhkaukset ja haukkumiset.
  Siksi, että joku esittää mielipiteensä.
  On eri mieltä.
  Haluaa äänensä kuuluviin.
  Haluaa ravistella.
  Haluaa kiinnittää ihmisten huomion johonkin epäkohtaan.

  Ja pelottaa, milloin tämä viha siirtyy ihan oikeaan maailmaan.
  Kun toistaiseksi nämä ihmisperseet ilmaisevat itseään ensisijaisesti vain virtuaalimaailmassa.

 2. Verenpainetta nostattelee noi mitäs ite läksit/ tunget esille/ teet mitään ikinä minkä näkee muutkin kuin vaan sinä ja sun kolme läheisintä ystävääs -kommentit. Niitä tulee urpoilta, jotka on ensin haukkunu suvakkihuoraks ja uhkaillu raiskaamisella ja sen jälkeen todennu et saanhan sanoo näin, koska sä ite kirjotit jotain mihin mä voin anonyymisti kommentoida! ja sen lisäksi niitä kommentteja tulee urpoilta, jotka on ensin näennäisesti pahoillaan, että kirjoittajaa kohtaan on hyökätty, mutta kuitenkin kannattaisko miettiä mitä tännekin kirjoittelet, oli ihan oikeastaan omaa syytäsi tämä. Ja näin on urpohyökkäyksen uhri syyllistetty, pahimmassa tapauksessa hiljaiseksi. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *