Tytöttelystä

CougarWoman

Kun naaraspuolinen ihminen saavuttaa tietyn iän ja statuksen, tytöttely ei ole enää suotavaa; pikemminkin se voidaan tulkita vähättelyksi, jopa loukkaukseksi. Minun mielestäni kaikki täysi-iän saavuttaneet naispuoliset ihmiset ovat naisia, eivät enää tyttöjä.

Työskentelen teknisellä, miesvaltaisella alalla ja joudun siksi silloin tällöin tytöttelyn uhriksi (kuten viimeksi Saksassa). Olen oppinut sietämään sitä melko hyvin; sillä potentiaalisille setämiesasiakkaille ei ole hyvä äsähtää takaisin. Pitää vain hymyillä kauniisti ja tilaisuuden tullen vaikka sitten sylkäistä niitten kahvikuppiin.

Tytöttelyllä halutaan selkeästi päteä; näyttää patriarkaalisesti kaapin paikka. Että joo joo, on sulla puku ja tutkinto, mutta koska olet naispuolinen, tulet aina ja ikuisesti olemaan se kahvia keittävä tyttö. Hus hus, menetkös siitä, sedät puhuu nyt isojen miesten juttuja. Eritoten jos kyse on teknisistä asioista; eiväthän naiset tytöt ymmärrä tekniikan päälle.

Kesäloman Helsinkiviikonloppuna istuttiin ratikassa Ykkösmiehen kanssa. Lasipalatsin pysäkiltä kyytiin hyppäsi suunnilleen ikäiseni, ehkä paria vuotta nuorempikin äiti kahden lapsensa kanssa. Tyttö oli arviolta yhdeksän, poika seitsemän vanha.

Ratikka oli melko täynnä, joten äiti istutti lapsensa penkille ja jäi itse seisomaan. Tyttö siihen minua osoittaen:

"Äiti ei sun tarvii seistä, sä voit mennä ton tytön viereen istumaan."

Okei, mulla oli aurinkolasit ja farkkuhame; ja varvastossut. Mutta enpä ole koskaan aikaisemmin tullut tituleeratuksi tytöksi tytön suusta. Vedin loppumatkan päänsisäistä Snoopy-tanssia.

Tarkistin tänään Nörttipoikasähköpostini heti herättyäni. Yhden lauseen viesti.

"Hei tyttö, mulla on ollut sua salaa vähän ikävä."

Sydän käpristyi kasaan kuin vaaraa vaistoava siili; mutta tunne ei ollut negatiivisesti ladattu.

Joskus on sittenkin ihan kivaa olla nelikymppinen tyttö.

***

P.S. Kakkosreaktio Nörttipojan one-lineriin: Kauko Röyhkä soitti, haluaa sanoituksensa takaisin. Heh. (Onkohan tuo oikeasti jostain biisistä?)

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Haha, tuskin on ainakaan Röyhkän biisistä, niissä ei paljon ikävää itketä, ennemmin kyllästytään ja kävellään pois ;) Ehkä joku Juha Tapio tai Anssi Kela?

CougarWoman
CougarWoman

No kyllähän se sitä Pikku-enkeliäkin kuolasi :D Jotenkin vaan tuo...sananvalinta toi heti Röyhkän mieleen. 

Eksyksissä elämässä

Minä aion olla tyttö mahdollisimman pitkään. Omaan korvaani tyttö on suloinen ja hempeä sana, varsinkin kun vanhukset sitä käyttävät. Mutta vähättelevä tytöttely työpaikalla tuntuisi varmasti ikävältä, en ole sellaista vielä kohdannut. Muuten ikääni kohdistuvaa vähättelyä kylläkin.

empuska

Mä niin pidän "lady"-sanasta, mutta harmittaa, ettei suomen kielessä sille ole kunnon vastinetta. Neiti on vähän meh, ja finglish-leidi on taas profiloitunut muka-retteiden setämiesten takia haukkumasana tanttatädeille. 

Eksyksissä elämässä

Leidiäkin käytän aktiivisesti, mutta sitten inhoan kun setämiehet kutsuvat leidiksi tai daamiksi.

What else is there?

Minä olin viime vuonna Tanskassa töissä viiden miehen kanssa melko fyysisissä hommissa. (Okei toi kuulosti pervolta, me tehtiin siis huonekaluja :D) Miehet kutsuivat mua nimellä princess, mutta en silti kokenut varsinaista tytöttelyä siellä ollenkaan. Välillä jotkut asiat oli mulle liian raskaita kantaa ja silloin miehet auttoivat mukisematta. Kertaakaan ei siis ollut sellaista että "ethän sinä mistään mitään tiedä tai osaa" -asennetta. 

Kerroinpa vaan nyt hyvänkin kokemuksen :)

 

154cm (Ei varmistettu)

Minä olisin oikein mielelläni tyttö, kun nyt minua, kakskytneljävuotiasta korkeakoulututkinnon omaavaa kutsutaan PIKKUtytöksi. Ja ihan vaan lyhyyteni vuoksi. Sapettaa kyllä, ja varsinkin minua muutamia vuosia nuorempien suusta kuultuna :)

edgybeauty
Edgy Beauty

Tytöttelyn sietokyky on juurikin siinä, kenen suusta se tulee. Kyllä mä omia ystäviäni kutsun tytöiksi ja itseäni myös kavereiden kanssa keskusteltasessa, mutta sitten jos on kyseessä virallisempi tilanne, eli työ tms. en todellakaan siedä laisinkaan. Oon myös niin jääräpäinen tässä asiassa, että varmaan toteaisin sille potentiaaliselle asiakkaalle jotain takaisin, en ehkä mitenkään suoraan, mutta toisin selvästi esille, että mä olen tässä tilanteessa ihan yhtä arvokas kuin herra itsekin. 

Onneksi ei ole töissä tullut vielä eteen ikinä.

jermia
Itärajapakolainen

Miespuolisen esimiehen ilmaisemana tytöttely oli vähän meh, muuten ihan sama.

heheb (Ei varmistettu)

Itsekin olen enimmäkseen säästynyt tytöttelyltä, työelämässä ei ole onneksi tullut vielä koskaan vastaan. Niinä harvoina kertoina kun muualla olen tytöttelyä kohdannut, toimivaksi herätykseksi on osoittautunut takaisin tytötteleminen; kun setäjoukko pyytää että "tuos tyttö kahvia", niin siihen voi vastata ihan asiallisella äänensävyllä, että "Toki! Haluattekos te tytöt maitoa tai sokeria?" Hiljentää tyypit sen verran humoristisella otteella ettei mulle ainakaan ole kukaan koskaan suuttunut. Ja miten voisikaan suuttua, mähän vain luulin että me tytötellään täällä kaikkia. ;)

CougarWoman
CougarWoman

Haha - ihan hauska herätys tosiaan! Taitaisi vaan itsellä jäädä tekemättä ainakin jos potentiaalisista asiakkaista on kyse (kollegathan jo tietävätkin paremmin ollakseen tytöttelemättä, heh).

hanne_tasteofhoney

Noi on aina vähän kontekstikysymyksiä, kuten tuossa ylempänä sanottiinkin, niin itse kyllä puhun ystävien kesken tyttöjen illoista ja tyttöjen jutuista, vaikka ollaankin kaikki 25+ perheenäitejä. Työelämässä kuitenkin olen mieluummin jotain muuta kuin tyttö. Täällä USA:ssa käytetään tuota ladya aika paljon, se käy yllättävän hyvin kaiken ikäisille naisille. Jos asioin teini-ikäisen pikkusiskoni kanssa kaupoilla, vastaanotto on yleensä "How are you ladies doing?" Se tuntuu jotenkin kunnioittavammalta kuin tytöistä puhuminen, heti tulee itsellekin paljon vakavastiotettavampi olo asiakkaana. Asioilla ollessa myös paljon käytetään sanaa Madame, tai ma´am. Samoin työssäni opettajana saan tämän kaltaista puhuttelua lapsilta.

Tänään kyllä vähän nauratti, kun vein lapsiani kuntosalin lapsiparkkiin, ja joku hoidossa olevista pikkupojista supatti hoitajalle: "Hey, that mom looks like a kid!" Sen siitä saa, kun näyttää nuorelta: kuulen vastaavia kommentteja lähes päivittäin.

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.