Uniapneapäivitys

Ykkösmieshän leikattiin männäkesänä sen uniapneansa takia. Kirurgi maalaili vaaleanpunaisia pilviä ja mansikkahattaroita leikkausta ennen käydyssä keskustelussa.

“Kuorsaaminen joka tapauksessa loppuu, ja näillä leikkauksilla siitä apneastakin jää jäljelle vain muisto.”

Leikkauksen jälkeinen toipilas kuorsasi edelleen – ja jatkoi kuorsausta toipilasajan jälkeenkin. Yleinen energiataso oli kuitenkin parantunut, ja peitot alkoivat heilua jopa parikin kertaa viikossa. Olimme optimistisia.

Toissaviikon jälkitarkastuksessa Ykkösmies sai Robocop-tyylisen varustelun mukaan yöksi; mitattaisiin niitä hengityskatkoksia vielä, varmistettaisiin että apnea oli taaksejäänyttä elämää. Kun mies sitten meni kuulemaan tuloksia, lääkäri oli jotenkin hämmentyneen oloinen.

“Tuletko vielä päiväseltään tänne nukkumaan, että voin tarkkailla ihan paikan päällä.”

Käytyään ottamassa sairausvakuutuksen korvaamat kalliit nokoset Ykkösmies istui taas lääkärin luona.

“No ei se apnea sitten mennytkään ohi. Sulla oli noita hengityskatkoksia ennen leikkausta 46 (en tiedä missä ajassa – tunnissa? yössä?), nyt vieläkin 23. Mutta en uskalla enää leikata, kun voi tulla hengitysvaikeuksia (oletan, että Ykkösmiehelle, ei kirurgille).

Antoi jotain nenäsuihketta ja 10 päivän hevoskuurin Prednisonia. Aikoi soittaa parin viikon päästä, että josko Ykkösmies “voi paremmin”.

Mies ei nykyiselläänkään voi huonosti – miten siis voi mitata, voiko paremmin?

Jos hevoskuuri auttaa, meinaako lääkäri että mieheni vetää Prednisonia koko loppuelämänsä?

Googletin joutessani ko. lääkkeen haittavaikutukset.

“Koska lääke vaikuttaa varsin laajasti elimistön toimintoihin, voi sillä olla monenlaisia haittavaikutuksiakin. Tavanomaisessa, lyhytaikaisessa käytössä sekä pitkäaikaisessa pienten annosten käytössä haittavaikutukset ovat kuitenkin yleensä vähäisiä. Pitkäaikainen suurehkojen annosten käyttö voi aiheuttaa mm. kasvojen pyöristymistä, ihon ohenemista, haavojen paranemisen hitautta, lihasheikkoutta, luuston haurastumista, mielentilan muutoksia, turvotuksia tai verenpaineen kohoamista. Lääke voi tällöin häiritä myös aineenvaihduntaa tai veren sokeritasapainoa sekä vaikuttaa veren hyytymisnopeuteen.”

Mielenkiintoista oli myös, etten lääkettä googlettaessani löytänyt mitään yhtymäkohtaa uniapneaan tai sen hoitoon.

Minua pelottaa. Hoitamaton uniapnea rasittaa sydäntä. Olisikohan nyt sen kuuluisan second opinionin paikka? 

Kommentit (15)
  1. Voi kun saisikin tuon oman täryjyränsä edes noihin tutkimuksiin! Mutta mies ei mene kun tietää saavansa silmätkorvat täyteen ylipainosta ja muista yhtä aktiivisesti mielestä poispainetuista terveyshaitoista.

    Että kateelliset onnittelut asian edistymisestä.

  2. Prednisoloni on immunosuppressiivinen eli immuunipuolustusta demppaava lääkeaine, jonka käyttöaiheet on aika moninaiset. Esim. astman hoidon kulmakivenä toimii just glukokortikoidit, että jotain ylimääräistä tulehdusta miehelläs ajatellaan vissiin olevan. Oon siis ite lääkiksessä nii sillä tiedän vähän näistäkin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *