Suolasienet, Sienisalaatti ja Herkkuleipä

img_3240.jpgNyt on metsät pullollaan sieniä. Viime sunnuntain metsäreissulta tarttui matkaan kantarelleja, herkkutatteja, mustiatorvisieniä, rouskuja ja lampaankääpiä. En muista että viime vuosina olisi ollut näin paljon sieniä kuin tänä vuonna. Lampaankääpiä oli valkoisena mattona joka puolella.

kuva_43.png

Kantarellit, tatit ja lampaankäävät paistoin kuivalla panulla kunnes neste oli haihtunut ja laitoin pakkaseen. Osan otin sivuun ja pyöräytin iltapalaksi herkkuleivät.Paistoin oliiviöljyssä sipulia, valkosipulia ja sieniä ja lisäsin desin verran ranskankermaa. Maustoin mustapippurilla, suolalla ja persiljalla. Levitin kastikkeen luomukauraleivälle ja raastoin parmesaania päälle. Grillasin leipiä uunissa noin 5 min.

Sienileipien seuraksi tein hölskytyskurkut, kuorin kaksi avomaankurkkua jotka leikkasin ohuiksi siivuiksi, laitoin kannelliseen purkkiin kurkut, lorauksen etikkaa, ruokalusikan-pari sokeria, ripauksen suolaa ja runsaasti silputtua tilliä. Kansi kiinni ja hölskytin hetken.

Voin kertoa että oli taivaallista. 

img_3205.jpg

kuva_39.png

Suolasienet

Putsaa Karvarouskut, Kangasrouskut ja Haaparouskut, ota jalka pois ja karvalaukuista karvakerros. Liota rouskuja hetki kylmässä vedessä että niistä lähtee roskat pois. Laita kattilaan runsaaseen kylmään veteen ja kiehauta. Kuori vaahto pois, kaada sienet lävikköön ja huuhtele ne kylmällä vedellä. 

Laita lasipurkin pohjalle karkeeta merisuolaa. Ota kourallinen ryöpättyjä rouskuja käteen ja purista kaikki nesteet pois. Laita purkkiin ja ripottele päälle merisuolaa. Sienet kannattaa painaa purkkiin tiukasti jottein synny ilmakuplia. Toista kunnes purkki on täynnä. Ripottele vielä suolaa sienien päälle. Sienien päällä on oltava paino jotta ne pysyvät suolanesteen alapuolella eivätkö homehdu. (Suola irrottaa sienistä nestettä). Painon voi tehdä vaikka näin, täytä pakastepussi vedellä niin että se mahtuu purkin suusta sisälle. Solmi tiukasti kiinni. Laita vesipussi sienien päälle ja peitä vielä kelmulla.

img_3248.jpg

Sienisalaatti

3 dl suolasieniä

1 pieni sipuli

1 dl smetanaa

1 dl kuohukermaa

valkopippuria ja sokeria

(etikkaa)

Liota suolasieniä kylmässä vedessä kunnes liika suola on poissa. Tässä saattaa mennä pari tuntiakin. Vatkaa kerma vaahdoksi ja käännä smetana sekaan. Silppua sipuli ja sienet pieneksi silpuksi ja sekoita kerma-smetanavaahtoon. Mausta valkopippurilla ja ripauksella sokeria. Jotkut tykkää laittaa pienen lorauksen etikkaa.

Anna maustua hetki jääkaapissa ja nauti vaikka hapankorpun päällä. <3

Sienikuvat lainattu täältä, jossa on kuvien lisäksi tietoa sienistä. http://www.arktisetaromit.fi/fi/arktiset+aromit/sienet/luonnonsienet/

Koti Ruoka ja juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.