Viatnamilaiset kesärullat
Tässä trendikäs tarjottava väkertäjälle tai useammalle käsiparille kevään juhliin, ylppäreihin, valmistujaisiin, piknikevääksi tai muuten vaan illanistujaisiin. Rullat ovat parhaimillaan heti, mutta tiukassa aikataulussa voit tehdä ne esimerkiksi aamulla valmiiksi, ja säilyttää ne rasiassa, jossa on kostea keittiöpyyhe päällä. Ja juuri ennen tarjoilua suihkauttaa hieman vettä päälle.
Vietnamilaiset kesärullat eli Gỏi cuốn
Kesärullia on näkynyt melkein jokaisessa ruokablogissa ja -lehdessä. Rullien sisältö ja tekotapa on miltein aina sama, nyt kuitenkin löysin täydellisen yhdistelmän. Olen ennen laittanut rulliin aina keitettyjä jättiravunpyrstöjä, jotka ovat mielestäni mauttomia ja kumisia. Nyt ostin raakoja tiikeriravunpyrstöjä, jotka marinoin lempiaineksissa ja paistoin pannulla pikaisesti.
Pirkan pakastetut tiikeriravut ovat suosikkejani, hintalaatusuhde on todella hyvä, 15kpl maksaa 5,5e. Kesällä ostan kuorellisia jotka marinoin ja grillaan vartaissa. Grillatuista pyrstöistä irtoaa pehmeä kuori todella helposti. Nyt ostin kuitenkin kuorittuja ja valmiiksi suolettomia pyrstöjä. Hyvä tapa pikasulattaa pyrstöt, on laittaa ne astiaan, jossa on kylmää vettä. Tai vaihtoehtoisesti pitää niitä lävikössä kraanan alla.
Marinadi tiikeriravuille
1 iso valkosipulinkynsi
1 peukalon kokoinen pala inkivääriä
1 punainen chili
1 lime
1rkl ruokosokeria
loraus seesamiöljyä
kalakastiketta/soijaa
tuoretta korianteria
Murskaa ja hienonna valkosipuli ja chili, sekä raasta inkivääri. Lisää limenmehu, ruokosokeri, seesamiöljy sekä korianteri. Mausta kalakastikkeella tai soijalla oman maun mukaan. Heitä sekaan sulatetut pyrstöt ja anna maustua jääkaapissa 2h tai pidempään.
Paista ravut pikaisesti pannulla pienessä määrässä öljyä. Ravut ovat kypsiä, kun liha muuttuu valkoiseksi, noin 1-2min. Revi jäähtyneistä ravuista kuori pyrstöstä irti ja leikkaa pyrstöt halki.
Rulliin tuli rapujen lisäksi keitettyä riisivermiselliä, ituja, retiisiä, porkkanaa, kurkkua, mangoa, romaine-salaattia, kevätsipulia, thaibasilikaa sekä minttua.
Hyvä kikka saada porkkanoista ja kurkusta juliennea, eli ohutta suikaletta, on leikkaa ne pituussuunnassa ohuiksi siivuiksi, ja sitten siivut vain puoliksi ja suikaleiksi.
Rullat kootaan siten, että riisipaperiarkki laitetaan hetkeksi astiaan, jossa on lämmintä vettä. Tämän jälkeen pehmennyt arkki nostetaan leikkuulaudan päälle. Kauniita rullia saa niin, että sijoittaa ravut ensin pyöreäpuoli alaspäin rullan keskiosaan ja asettaa yrtit päälle. Rullan yläosaan laitetaan pieni keko nuudeleita sekä niiden päälle muut ainekset. Sitten käännetään sivut tiukasti keskelle päin ja rullataan ylhäältä alaspäin, tiukasti. Näin rullaamalla saa ravut kauniisti näkymään rullan läpi.
Kastikkeet ovat isossa roolissa tässä ruoassa, ja ne korostavat rullien makua. Teen aina nämä kaksi dippiä, jotka ovat täysin erilaiset mutta molemmat niin hyvät.
Maapähkinäkastike
Monet tekevät tämän dipin käyttämällä maapähkinävoita, mutta itse suosin murskattuja, pannulla paahdettuja maapähkinöitä.
1/2 prk (1dl) hoisin kastiketta
1 dl kuorellisia tai kuorettomia maapähkinöitä
kiehuvaa vettä
Paahda maapähkinät kuivalla pannulla ja murskaa ne karkeaksi tehosekoittimessa tai morttelissa. Sekoita kulhossa hoisinkastike ja maapähkinät. Lisää kiehuvaa vettä kunnes dippi on sopivan tuntuista, ei liian juoksevaa eikä liian paksua.
Nước chấm
1 valkosipulinkynsi murskattuna ja hienonettuna
tuoretta chiliä renkaina
1/2 limen mehu
1 rkl ruokosokeria
1 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl kalakastiketta
1 dl kiehuvaa vettä
silputtua kevätsipulia
Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa.
Rullien seuraksi suosittelen IKI olutta jossa on vihreää teetä.