Boeuf Bourguignon <3 Julia Child
Tässä ainut ja oikea resepti Burgundinpataan, Julia Childin tapaan.
Burgundinpata 8lle
150g pekonia
1200g naudan sisäpaistia
500g porkkanaa
4 salottisipulia
2 rkl jauhoja
suolaa ja pippuria
5 dl täyteläistä punaviiniä
3 dl lihalientä
1 rkl tomaattipyreetä
1 dl konjakkia tai brandyä
2 valkosipulinkynttä
2 tl tuoretta timjamia
1 laakerinlehti
1 rasia herkkusieniä
Viimeistelyyn:
1 pussi helmisipuleita tai salottisipuleita
1 dl fariinisokeria
150g (filee) pekonia
1 dl persijaa
Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön ( 1-2 tuntia etukäteen). Laita uuni 225 asteeseen. Paista silputtu pekoni (valurauta)padassa rapeaksi ja laita talouspaperin päälle kuivumaan. Leikkaa liha kuutioiksi ja kuivaa talouspaperilla.
Ruskista lihoja kuumassa padassa oliiviöljyssä, pieni määrä kerrallaan. Paistoin itse kuudessa erässä. Laita ruskistetut lihat sivuun odottamaan. Kuutioi sipulit, porkkanat ja herkkusienet ja kuullota niitä noin viisi minuuttia oliiviöljyssä. Lisää rapea pekoni ja ruskistettu liha joukkoon ja mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele vehnäjauhot sekaan ja sekoita kunnolla.
Laita pata uuniin neljäksi minuutiksi ja ota ulos. Sekoita. Laita pata taas uuniin neljäksi minuutiksi. Julia Child sanoo että tämä askel on tärkeä, en uskaltanut kyseenalaistaa tätä. :)
Laske uunin lämpö 150 asteeseen.
Laita pata takaisin liedelle ja lisää viini, konjakki ja lihalientä sen verran että lihat peittyy. Lisää hienonnettu valkosipuli, timjami, tomaattipyree ja laakerinlehti. Mausta vielä suolalla ja pippurilla. Anna kiehahtaa. Laita kansi päälle ja siirrä pata uuniin. Paista kunnes liha on pehmeetä ( minulla meni noin 2,5 tuntia).
Kuori pienet helmisipulit tai shalottisipulit ja leikkaa puoliksi tai neljäksi osaksi. Paista niitä pannulla oliiviljyssä hetki ja lisää fariinisokeri. Paista kunnes sipulit on kauniin ruskeita. Kaada pataan.
Kuutioi ja paista fileepekoni rapeaksi ja laita talouspaperille kuivumaan. Sekoita hienonnettu persilja kuivan pekonin joukkoon ja laita tarjoilukulhoon.
Nauti pata perunamuusin kera ja ripottele päälle pekoni-persiljamurua.
Syntinen perunamuusi
2 kg rosamunda perunoita
150 g ranskankermaa
2 dl kuohukermaa
100g voita
maitoa
suolaa ja persiljaa
Kuori ja puolita perunat. Keitä pehmeiksi. Survo perunat muusiksi ja sekoita joukkoon ranskankerma, kerma sekä voi. Lisää maitoa kunnes koostumus on sopiva. Mausta suolalla ja hienonnetulla persiljalla.