Herrarnas favorit
Tässä takuuvarma jälkkärihitti vaikka juhannuspöytään.
Tämän reseptin olen saanut Fammulta eli isoäidiltäni, joka muisteli että tämä on kulkenut nimellä Herrarnas favorit. Pienellä salapoliisityöllä selvisi että resepti on peräisin Jan Mårtenson nimiseltä ruotsalaiselta diplomaatti/kirjailijalta. Ja löytyy myös hänen kirjastaan Mord& Mat.
Olemme joka kesä syönnyt tätä ihanaa marenkiherkkua enkä aio missään nimessä poiketa perinteestä tulevaisuudessakaan. Yleensä pavlovaa tehdessä jää keltuaiset käyttämättä, tässä ne yhdistyvät kermavaahdon ja sitruunan kanssa raikkaaksi vaahdoksi.
Herrarnas favorit
4 valkuaista
2 dl sokeri
ripaus suolaa
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
4 keltuaista
1/2 dl sokeria
1/2 sitruunan mehu
2 dl kuohukermaa
Koristeeksi: marjoja, hedelmiä ja sitruunamelissan lehtiä.
Valmista marenkipohja. Vatkaa valkuaiset ja ripaus suolaa kovaksi vaahdoksi. Lisää puolet sokerista ja jatka vatkaamista kunnes vaahto on sitkeähköä. Lisää loput sokerista ja leivinjauhe. Sekoita varovasti.
Pursota tai levitä taikinasta leivinpaperille noin 25 senttiä halkaisijaltaan oleva pyöreä levy. Tee marenkipohjan keskelle syvennys täytettä varten. Kypsennä levyä uunissa 120 asteessa noin puolitoista tunti. Jäähdytä.
Tee täyte. Vaahdota keltuaiset ja sokeri vesihauteessa ja mausta sitruunamehulla. Jäähdytä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää keltuaiset käännellen joukkoon. Levitä kastike marengille ja koristele hedelmillä, marjoilla ja sitruunamelissan lehdillä.
Huom, voit tehdä marenkipohjan etukäteen ja säilyttää sitä kylmässä uunissa. Fammullani on tapana aina pitää valmiina marenkipohja yllätysvieraita varten :)