Isänpäiväbrunssi
Vietimme isänpäivää skumppabrunssin merkeissä. Mimosien lisäksi nautimme unikonsiemenbageleita perinteisin täyttein, syrnikkejä sekä makean että suolaisen kanssa, sienisalaatin, savulohimoussen, poromoussen, suolakurkku&smetanahunajan, tuorehillon sekä jogurttivaniljavaahdon kera. Porkkanakaviaaria toastilla, prosciuttoon käärittyjä vuohenjuustoviikunoita hunajalla, banaanileipää, juustoja, pekonimunakuppeja ja suklaatäytekakkua. Kaikki maistui ihanalta! Reseptit alla.
Bagelit noin 10 kpl
Resepti täältä: http://chocochili.net/2010/02/new-yorkin-bagelit/
Juuri:
1 tl kuivahiivaa
7 dl vehnäjauhoja
3,75 dl vettä
Sekoita suuressa kulhossa yhteen kuivahiiva ja vehnäjauhot. Lisää kädenlämpöinen vesi ja sekoita taikinaa parin minuutin ajan, kunnes se on tasaista. Laita kelmu kulhon päälle ja anna juuren tekeytyä huoneenlämmössä noin tunnin ajan. Vaihtoehtoisesti voit laittaa juuren yöksi jääkaappiin, mutta ota se huoneenlämpöön puolta tuntia ennen seuraavaa vaihetta.
Jauhoseos:
5,25 dl vehnäjauhoja
2 rkl durumjauhoja
1 tl kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 rkl suolaa
ripaus mustapippuria
3 rkl voita
jauhoja leivontaan
unikonsiemeniä koristeluun
Sekoita toisessa kulhossa yhteen vehnäjauhot, gluteenijauhot, kuivahiiva, sokeri, suola ja mustapippuri. Ripottele jauhoseos varovasti taikinajuuren päälle, mutta älä sekoita! Laita kelmu jälleen kulhon päälle anna taikinan tekeytyä 1-4 tuntia. Tekeytyessään taikinajuuri kuplii jauhoseoksen sekaan, mikä on täysin normaalia.
Sekoita jauhoseos sekä margariini taikinajuureen ja vaivaa jauhotetulla alustalla n. 5 minuuttia. Taikina on tässä vaiheessa vielä melko tarttuvaa. Anna taikinan levätä kelmulla peitettynä 20 minuuttia ja sitten jatka vaivaamista. Lisää taikinaan tarvittaessa hiukan jauhoja ja vaivaa sitä 10-15 minuttia. Voitele kulho ja taikinan pinta öljyllä ja anna kohota peitettynä kaksinkertaiseksi.
Lyö taikinasta nyrkillä ilmat pihalle (tämä on aina se kaikkein kivoin vaihe taikinanteossa!). Tämän jälkeen voit leipoa taikinan heti, tai jättää sen jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai jopa kahdeksi vuorokaudeksi. Jos jätät taikinan jääkaappiin, ota se huoneenlämpöön puolta tuntia ennen leipomista, muuten toimi seuraavasti: Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja laita suolalla maustettu vesi kiehumaan. Levitä unikonsiemenet laakealle lautaselle.
Muotoile taikina pötköksi ja leikkaa se 10 yhtä suureen palaan. Pyörittele palat palloiksi. Tee pallon keskelle peukalolla reikä ja levitä se noin 5 sentin levyiseksi.
Nosta bagelit muutama kerrallaan kiehuvaan veteen ja keitä minuutti kummaltakin puolelta. Nosta bagelit leivinpaperille. Kasta bageleiden toinen puoli unikonsiemenissä.
Paista bageleita uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes niissä on kaunis väri. Anna jäähtyä puolisen tuntia ennen tarjoamista.
Tarjoilu: Halkaise bagelit, levitä päälle tuorejuustoa, kylmäsavulohta, tomaattisiivu, ohuesti leikattua punsipulia, kapriksia ja rouhaise mustapippuria.
Syrnikit eli rahkaletut noin 30 kpl
4 kananmunaa
400 g maitorahkaa
6 dl maitoa
6 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
Vatkaa munien rakenne rikki. Sekoita mukaan rahka ja maito. Vatkaa mukaan jauhot, leivinjauhe ja suola.
Anna turvota 30 min ja paista keskilämmöllä rasvassa pieniä lettuja.
Rahkalettujen kanssa tarjosimme:
Poromousse
150 g kylmäsavuporoa
1 prk (125g) Cantadou-piparjuurituorejuustoa
1,5 dl kuohukermaa tai ranskankermaa
1 punasipuli
mustapippuria
Leikkaa kylmäsavuporo ja punasipuli pieneksi silpuksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää tuorejuusto sekaan, vatkaa tasaiseksi. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Lisää poro ja punasipuli ja sekoita.
Savulohimousse
200g lämminsavulohta
1 prk ( 200g) ranskankermaa
0,5 dl kuohukermaa
4 rkl sweetchili-kastiketta
pippuria & suolaa
ruohosipulia
Vatkaa kerma kuohkeaksi ja lisää ranskankerma sekaan. Revi savulohi kermaseoksen sekaan ja mausta sweetchilillä, ruohosipulilla, mustapippurilla ja suolalla.
Sienisalaatti: http://www.lily.fi/juttu/suolasienet-sienisalaatti-ja-herkkuleipa
Lisäksi valkosipulikurkkuja ja smetanaa jonka maustoin valmiiksi hunajalla.
Tuorehillon tein keittämällä hetken mansikoita ja mustikoita jonne lisäsin tomusokeria.
Hillon kanssa söimme vaniljajogurttivaahtoa. Vatkaa 1 prk vaniljakastiketta ja lisää 2 dl turkkilaista jogurttia ja mausta sokerilla.
Banaanileipä
3 kypsää banaania
3/4 dl voita
2 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
3,5 dl vehnäjauhoja
Laita uuni 175 asteeseen. Muusaa banaanit haarukalla ja laita kulhoon. Lisää sekaan sulatettu voi, sokeri ja kananmuna. Ripottele päälle leivinjauhe, sooda ja vaniljasokeri. Lisää lopuksi vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Voitele leipävuoka ja kaada seos vuokaan. Paista uunissa alatasolla tunti.
Vuohenjuusto-prosciuttoviikunat hunajalla
viikunoita
pehmeää vuohenjuustoa
prosciuttoa
hunajaa
Leikkaa viikunoihin ristiviillot ja purista ne auki. Lisää nokare vuohenjuustoa viikunan sisään. Taita prosciutto puoliksi pitkittäin ja kierrä viikunan ympärille. Laita uuniin 200 asteeseen noin 5 minuutiksi. Lorauta viikunoiden päälle hunajaa ja tarjoa.
Porkkanakaviaari ( kirjasta: Kenneth Oker-Blom – Syö terveellisesti. ajattele ekologisesti.
6 porkkanaa
1 kokonainen valkosipuli ( noin 12 kynttä)
2 rkl majoneesia
tabascoa
2 tl sitruunamehua
sormisuolaa
mustapippuria
Kuori ja raasta porkkanat ja valkosipulit hienoksi ja laita kulhoon. Lisää sekaan majoneesi ja mausta tabascolla, sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla. Tarjoa paahtoleivän päällä. IHANAN MAKUISTA!
Pekoni-munakupit
täältä: http://www.trulykira.com/2011/10/bacon-och-agg-eller-agg-i-bacon.html
pekonia
kananmunia
ruohosipulia
sormisuolaa& mustapippuria
Paista pekonit pannulla. Laita muffinivuokaan yksi pekoni per kuoppa, kiedo se kuopan pohjaan. Riko varovasti yksi kananmuna per kuoppa ja mausta suolalla ja pippurilla. Paista 175 asteessa haluttuun kypsyyteen. ( 5-10min). Ripottele päälle silputtua ruohosipulia. Nämä olivat brunssin hitti!