Minttuchimichurri
Chimichurri on Argentinasta kotoisin olevat maustekastike grillatulle lihalle, mutta sopii myös kanalle, kasviksille ja kalalle. Chimichurri on mahtavan raikas ja täynnä makua. Perinteisesti kastike tehdän oliiviöljystä, jalopenosta, persiljasta, sitruunasta, valkosipulista ja shaloteista mutta sitä voi varioida miten vain. Kastikkeen voi tehdä blenderissä mutta parasta siitä tulee kun se pilkkoo rouheaksi tai murskaa morttelissa. Tällä kertaa grilliin päätyi karitsan paahtopaistia joten chimichurriin lisättiin kourallinen minttua.
Chimichurri
1 pieni vihreä jalopeno
2 valkosipulin kynttä
kourallinen (lehti)persiljaa
(kourallinen minttua)
1 luomusitruunan kuori ja puolet mehusta
1 rkl punaviinietikkaa
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
ripaus ruokosokeria
Silppua jalopeno, valkosipuli ja yrtit. Lisää punaviinietikka sekä sitruunan kuori ja mehu. Lorauta oliiviöljyä sen verran että kastikkeesta tulee notkeaa, ehkä puolisen desiä tai desi, riippuen yrttien määrästä. Mausta suolalla, pippurilla ja sokerille.
Kiitos lämpimien ilmojen ja ahkeran kastelemisen, yrtit ovat rehevöityneet hienosti.
Useat ravintolat antavat puisia viinilaatikoita niitä kyseleville, tässä vinkki laatikoiden hyödyntämiselle.
Pienellä poranterällä pohjaan reikiä, lisätään soraa sekä multaa ja istutetaan ne täyteen yrttejä. Tässä yhdessä laatikossa thai- ja minibasilikaa, tavallista ja punaista. Toisessa laatikossa chili ja paprika.
Grilliin päätyi myös sesonkiherkku, kevyesti kuorittu sekä muutama minuutti keitetty vihreä parsa.