Crème brûlée

img_3335.jpgTämä jälkkäri on aina takuuvarma hitti.

Creme brulee 5lle

4,75 dl kuohukermaa

5 keltuaista

0,85dl erikoishienoa sokeria

1 vaniljatanko

Laita uuni 150 asteeseen. Mittaa kuohukerma kattilaan, halkaise vaniljatanko pituussuunassa ja raavi veitsen kärjellä siemenet kerman sekaan tankon kera. Kuumenna melkein kiehuvaksi ja ota pois liedeltä. Vatkaa keltuaisia ja sokeria noin 5 minuuttia kunnes keltuaiset ovat vaaleankeltaisia. Lorauta kuumaa kermaa ohuena nauhana kokoajan vatkaten keltuaisvaahdon joukkoon. Älä kaada liikaa kerrallaan ettei keltuaiset ala kypsymään. Kun olet kaatanut kaiken kerman joukkoon kuori vaahto pinnalta lusikalla. Annostele viiteen vuokaan. Laita vuuat syvälle uunipellille ja kaada kuumaa vettä pellin puoleenväliin. Kypsennä uunissa alatasolla noin 30 minuuttia. Ota vuuat varovasti uunista. Seoksen kuuluu olla kiinteetä mutta hytkyvää. Jäähdytä hetki ja laita kelmu päälle ja jääkaappiin. Voit tehdä nämä hyvissä ajoin valmiiksi. Itse pidin noin 6 tuntia jääkaapissa. 

Juuri ennen tarjoilua. Sirottele 1 tl erikoishienoa sokeria kylmän vanukkaan päälle ja paahda pintaa kaasupolttimella. Kun pintä on kauniin ruskea sirottele uusi kerros sokeria ja paahda taas pinta. Tällä tuplapaahtamisella saadaan ihana kova pinta vanukkaalle. 

img_3338.jpg

Koti Ruoka ja juoma

Pähkinä-tofusalaatti

img_3283-1.jpg

Tämä useassakin blogissa hehkutettu salaatti on peräisin Kiskolan ja Miettusen Tofukeittokirjasta  ja tämä on tosiaan kaikkien hehkutusten arvoinen. Kannattaa ehdottomasti kokeilla. Tässä hieman muokattu versio alkuperäisestä.

Pähkinä-tofusalaatti 4lle

2-3 ruukkua erilaisia vihreitä salaatteja (esim. lollo rossoa, friseesalaattia, rucolaa)

pari kourallista erilaisia pähkinöitä ja siemeniä 

1 pkt maustamatonta luomutofua

1 punasipuli

1 rasia kirsikkatomaatteja

2 avokadoa

1 porkkana

3 rkl fariinisokeria

½ dl rypsi- tai oliiviöljyä

3 rkl punaviinietikkaa

2 tl hienoa merisuolaa

2 tl mustapippurirouhetta

Kuutioi tofu noin 1 cm:n kuutioiksi. Murskaa pähkinät karkeaksi rouheeksi. Revi salaatit ja puolita kirsikkatomaatit niiden joukkoon. Kuori porkkana ja vedä ohuita lastuja kuorimaveitsellä salaatin joukkoon. Kuori avokadot ja leikkaa ne lohkoiksi salaatin joukkoon. Leikkaa punasipuli renkaiksi ja laita kuumalle pannulle, lisää 1 rkl fariinisokeria. Paista muutama minuutti niin että sipuli karamellisoituu, laita jäähtymään voipaperille. Kuivaa pannu talouspaperilla ja paahda pähkinärouhetta ja tofukuutioita kuivassa pannussa miedolla lämmöllä 2 rkl fariinisokerin kanssa kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Laita punasipuleiden joukkoon paperille jäähtymään noin 5 minuutiksi ja lisää salaattin. Sekoita kastike oliiviöljystä ja punaviinietikasta, mausta mustapippurirouheella ja suolalla ja sekoita kastike salaattiin.

img_3279-1.jpg

Koti Ruoka ja juoma