Crème brûlée
Tämä jälkkäri on aina takuuvarma hitti.
Creme brulee 5lle
4,75 dl kuohukermaa
5 keltuaista
0,85dl erikoishienoa sokeria
1 vaniljatanko
Laita uuni 150 asteeseen. Mittaa kuohukerma kattilaan, halkaise vaniljatanko pituussuunassa ja raavi veitsen kärjellä siemenet kerman sekaan tankon kera. Kuumenna melkein kiehuvaksi ja ota pois liedeltä. Vatkaa keltuaisia ja sokeria noin 5 minuuttia kunnes keltuaiset ovat vaaleankeltaisia. Lorauta kuumaa kermaa ohuena nauhana kokoajan vatkaten keltuaisvaahdon joukkoon. Älä kaada liikaa kerrallaan ettei keltuaiset ala kypsymään. Kun olet kaatanut kaiken kerman joukkoon kuori vaahto pinnalta lusikalla. Annostele viiteen vuokaan. Laita vuuat syvälle uunipellille ja kaada kuumaa vettä pellin puoleenväliin. Kypsennä uunissa alatasolla noin 30 minuuttia. Ota vuuat varovasti uunista. Seoksen kuuluu olla kiinteetä mutta hytkyvää. Jäähdytä hetki ja laita kelmu päälle ja jääkaappiin. Voit tehdä nämä hyvissä ajoin valmiiksi. Itse pidin noin 6 tuntia jääkaapissa.
Juuri ennen tarjoilua. Sirottele 1 tl erikoishienoa sokeria kylmän vanukkaan päälle ja paahda pintaa kaasupolttimella. Kun pintä on kauniin ruskea sirottele uusi kerros sokeria ja paahda taas pinta. Tällä tuplapaahtamisella saadaan ihana kova pinta vanukkaalle.