Paahdettu tomaattikeitto
Tänään ruokakaupassa osui silmiini ihana vuori punaisia superkypsiä tomaatteja, paikallisia tottakai. Tiesin heti mitä tänään syödään. Tämä resepti ansaitsee aivan ehdottomasti uusintajulkaisun. Paahdettu tomaattikeitto on edelleen suosikkikeittoni ja nyt se on parhaimillaan, kotimaisista tomaateista tehtynä. Tämä keitto valmistuu kuin itsestään, kasvikset uuniin ja lopuksi soseutus. Nauti kuumana päivänä kylmänä tai kylmänä päivänä kuumana. Ihanaa!
Paahdettu tomaattikeitto 4:lle tai alkuun 6:lle
1,5 kg kypsiä tomaatteja
3-4 punaista paprikaa
4 valkosipulinkynttä
2 keltasipulia
1 punainen mieto chili
oliiviöljyä
2 rkl sokeria
suolaa & pippuria
(vettä)
(1 kasvisliemikuutio tai 3 rkl kasvisfondia)
iso nippu basilikaa
Huuhtele tomaatit ja leikkaa ne puoliksi. Asettele puolikkaat tomaatit leikkauspinta alaspäin leivinpaperilla vuoratulle pellille. Tomaateista saattaa valua nestettä paiston aikana joten kannattaa valita pelti jossa on reunat.
Lyö kevyesti veitsen lappeella valkosipuleita ja laita tomaattien päälle. Lorauta päälle kunnolla oliiviöljyä ja ripottele hieman suolaa ja sokeria. Huuhtele paprikat ja chili, poista siemenkodat ja leikkaa paloiksi. Kuori sipulit ja leikkaa paloiksi, laita paprikat ja sipulit uunivuokaan ja lorauta päälle oliiviöljyä ja ripottele suolaa.
Laita tomaattipelti uunin keskitasolle ja paprika-sipuli vuoka uunin alaosaan. Paista kasviksia uunissa 200 asteessa noin tunti, tomaattien kuuluu paahtua pinnasta mutta jos ne alkaa tummua liikaa niin laske lämpötilaa.
Ota kasvikset uunista ja kaada ne kattilaan. Lisää nippu basilikaa ja aja keitto sauvasekoittimella tasaiseksi, voit myös soseuttaa keiton blenderissä. Lisää tarvittaessa hieman vettä ja kasvisliemikuutio. Anna kiehua hetken aikaa ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolalla, pippurilla ja sokerilla.
Annostele keitto lautasille, lorauta oliiviöljyä ja repäise kunnon pala buffalo mozzarellaa päälle. (Pirkan parhaat-mozzarella on tosi hyvä)
Huom. Keitto on myös todella ihanaa gazpacho-tyyppisesti kylmänä. Leikkaa kurkkua pieniksi kuutioiksi ja tarjoile kylmän keiton päällä.