Paahdettu tomaattikeitto

IMG_7585.JPG

Tänään ruokakaupassa osui silmiini ihana vuori punaisia superkypsiä tomaatteja, paikallisia tottakai. Tiesin heti mitä tänään syödään. Tämä resepti ansaitsee aivan ehdottomasti uusintajulkaisun. Paahdettu tomaattikeitto on edelleen suosikkikeittoni ja nyt se on parhaimillaan, kotimaisista tomaateista tehtynä. Tämä keitto valmistuu kuin itsestään, kasvikset uuniin ja lopuksi soseutus. Nauti kuumana päivänä kylmänä tai kylmänä päivänä kuumana. Ihanaa!

Paahdettu tomaattikeitto 4:lle tai alkuun 6:lle

1,5 kg kypsiä tomaatteja

3-4 punaista paprikaa

4 valkosipulinkynttä

2 keltasipulia

1 punainen mieto chili

oliiviöljyä

2 rkl sokeria

suolaa & pippuria

(vettä)

(1 kasvisliemikuutio tai 3 rkl kasvisfondia)

iso nippu basilikaa

Huuhtele tomaatit ja leikkaa ne puoliksi. Asettele puolikkaat tomaatit leikkauspinta alaspäin leivinpaperilla vuoratulle pellille. Tomaateista saattaa valua nestettä paiston aikana joten kannattaa valita pelti jossa on reunat.

img_2648.jpg

Lyö kevyesti veitsen lappeella valkosipuleita ja laita tomaattien päälle. Lorauta päälle kunnolla oliiviöljyä ja ripottele hieman suolaa ja sokeria. Huuhtele paprikat ja chili, poista siemenkodat ja leikkaa paloiksi. Kuori sipulit ja leikkaa paloiksi, laita paprikat ja sipulit uunivuokaan ja lorauta päälle oliiviöljyä ja ripottele suolaa. 

Laita tomaattipelti uunin keskitasolle ja paprika-sipuli vuoka uunin alaosaan. Paista kasviksia uunissa 200 asteessa noin tunti, tomaattien kuuluu paahtua pinnasta mutta jos ne alkaa tummua liikaa niin laske lämpötilaa. 

img_2649.jpg

Ota kasvikset uunista ja kaada ne kattilaan. Lisää nippu basilikaa ja aja keitto sauvasekoittimella tasaiseksi, voit myös soseuttaa keiton blenderissä. Lisää tarvittaessa hieman vettä ja kasvisliemikuutio. Anna kiehua hetken aikaa ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolalla, pippurilla ja sokerilla.

Annostele keitto lautasille, lorauta oliiviöljyä ja repäise kunnon pala buffalo mozzarellaa päälle. (Pirkan parhaat-mozzarella on tosi hyvä)

Huom. Keitto on myös todella ihanaa gazpacho-tyyppisesti kylmänä. Leikkaa kurkkua pieniksi kuutioiksi ja tarjoile kylmän keiton päällä.

 

Koti Ruoka ja juoma

Minttuchimichurri

IMG_6841.JPG

Chimichurri on Argentinasta kotoisin olevat maustekastike grillatulle lihalle, mutta sopii myös kanalle, kasviksille ja kalalle. Chimichurri on mahtavan raikas ja täynnä makua. Perinteisesti kastike tehdän oliiviöljystä, jalopenosta, persiljasta, sitruunasta, valkosipulista ja shaloteista mutta sitä voi varioida miten vain. Kastikkeen voi tehdä blenderissä mutta parasta siitä tulee kun se pilkkoo rouheaksi tai murskaa morttelissa. Tällä kertaa grilliin päätyi karitsan paahtopaistia joten chimichurriin lisättiin kourallinen minttua.

Chimichurri

1 pieni vihreä jalopeno

2 valkosipulin kynttä

kourallinen (lehti)persiljaa

(kourallinen minttua)

1 luomusitruunan kuori ja puolet mehusta

1 rkl punaviinietikkaa

oliiviöljyä

suolaa ja pippuria

ripaus ruokosokeria

Silppua jalopeno, valkosipuli ja yrtit. Lisää punaviinietikka sekä sitruunan kuori ja mehu. Lorauta oliiviöljyä sen verran että kastikkeesta tulee notkeaa, ehkä puolisen desiä tai desi, riippuen yrttien määrästä. Mausta suolalla, pippurilla ja sokerille.

IMG_6786.JPG

Kiitos lämpimien ilmojen ja ahkeran kastelemisen, yrtit ovat rehevöityneet hienosti. 
IMG_6818.JPG

Useat ravintolat antavat puisia viinilaatikoita niitä kyseleville, tässä vinkki laatikoiden hyödyntämiselle.

Pienellä poranterällä pohjaan reikiä, lisätään soraa sekä multaa ja istutetaan ne täyteen yrttejä. Tässä yhdessä laatikossa thai- ja minibasilikaa, tavallista ja punaista. Toisessa laatikossa chili ja paprika.

IMG_6824.JPG

Grilliin päätyi myös sesonkiherkku, kevyesti kuorittu sekä muutama minuutti keitetty vihreä parsa.

IMG_6778.JPG

 

Koti Ruoka ja juoma