Mummin kesäkeitto
Kesäkeitto on ihanaa, varsinkin kun sen tekee oman maan vihanneksista ( tai mummin). Kasvikset ovat luonnostaan tähän aikaan kesästä niin maukkaita ettei mausteeksi tarvitse muutakuin suolaa ja sokeria, korostamaan makua. Minun ja avomieheni ensimmäinen riita syntyi juurikin kesäkeitosta, ja siitä että tuleeko siihen nakkeja, ei missään nimessä tule! 🙂
Mummin kesäkeitto 6lle
1 l vettä ( tai niin että kasvikset peittyvät)
1/2 l perunoita
4 porkkanaa
pieni kukkakaali
1 dl tuoreita herneitä
paketti sokeriherneitä
2 tl suolaa
2 sokeripalaa
25 g voita
2 rkl vehnäjauhoja
8 dl punaista maitoa
Lisää veteen suola ja sokeri. Paloittele perunat, porkkanat ja kukkakaali sopiviksi paloiksi ja lisää kiehuvaan veteen herneiden kanssa. Anna kiehua 10 min, lisää sokeriherneet ja anna kiehua hiljaa vielä 5 min. Kasvisten tulee olla napakoita. Kuumenna paistinpannulla voi ja lisää vehnäjauhot. Kypsennä jauhot kullanruskeiksi mutta varo ettei ne pala. Kun jauhot kypsennetään saadaan keittoon ihana paahdettu maku. Kun jauho on kullanruskeaa, lisää maitoa kokoajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen hetki. Kaada maito pannulta keittoon ja kiehauta nopeasti. Minä laitan aina nokareen voita keittoon lautasella, juuri niinkuin vaari on opettanut. 🙂
Marenkireseptit tulee varmaan teillä jo korvista ulos mutta tässä vielä yksi herkku jota syötiin jälkkäriksi. Sitruunalla ja tomusokerilla maustettua bulgarianjogurttia, metsämansikoita, mustikoita ja marenkimuruja.