Mummin kesäkeitto

img_1654.jpg

Kesäkeitto on ihanaa, varsinkin kun sen tekee oman maan vihanneksista ( tai mummin). Kasvikset ovat luonnostaan tähän aikaan kesästä niin maukkaita ettei mausteeksi tarvitse muutakuin suolaa ja sokeria, korostamaan makua. Minun ja avomieheni ensimmäinen riita syntyi juurikin kesäkeitosta, ja siitä että tuleeko siihen nakkeja, ei missään nimessä tule! 🙂

Mummin kesäkeitto 6lle

1 l vettä ( tai niin että kasvikset peittyvät)

1/2 l perunoita

4 porkkanaa

pieni kukkakaali

1 dl tuoreita herneitä

paketti sokeriherneitä

2 tl suolaa

2 sokeripalaa

25 g voita

2 rkl vehnäjauhoja

8 dl punaista maitoa

Lisää veteen suola ja sokeri. Paloittele perunat, porkkanat ja kukkakaali sopiviksi paloiksi ja lisää kiehuvaan veteen herneiden kanssa. Anna kiehua 10 min, lisää sokeriherneet ja anna kiehua hiljaa vielä 5 min. Kasvisten tulee olla napakoita. Kuumenna paistinpannulla voi ja lisää vehnäjauhot. Kypsennä jauhot kullanruskeiksi mutta varo ettei ne pala. Kun jauhot kypsennetään saadaan keittoon ihana paahdettu maku. Kun jauho on kullanruskeaa, lisää maitoa kokoajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen hetki. Kaada maito pannulta keittoon ja kiehauta nopeasti. Minä laitan aina nokareen voita keittoon lautasella, juuri niinkuin vaari on opettanut. 🙂

img_1642.jpg

Marenkireseptit tulee varmaan teillä jo korvista ulos mutta tässä vielä yksi herkku jota syötiin jälkkäriksi. Sitruunalla ja tomusokerilla maustettua bulgarianjogurttia, metsämansikoita, mustikoita ja marenkimuruja.

img_1636.jpg

Koti Ruoka ja juoma

Marenkipesät

img_1595.jpg

Ceasarsalaatin dressingistä jäi kolme valkuaista yli joten tässä taas yksi herkullinen marenkiohje. Kuvaa katsellessa tajusin että tämähän on aika sopiva jälkiruoka 4th of Julyn viettoon.

Marenkipesät

3 valkuaista

1 ½ dl sokeria

1 tl maizenaa

muutama tippa sitruunamehua

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri vähitellen. Lisää muutama tippa sitruunamehua, kiiltoa tuomaan.  Siivilöi maizena marenkiseokseen ja kääntele sekaan. Lisää nokareita leivinpaperille ja levitä lusikalla pesän muotoisiksi. Tästä määrästä tuli 10 kpl annoskokoista marenkia. Paista 110 asteessa noin tunti. Anna marenkien jäähtyä hetki. Voit myös tehdä marengit päiviä etukäteen ja säilyttää niitä esimerkiksi suljetussa uunissa jotta ne eivät pehmene kosteudesta.

Täyte

1 dl paksua maustamatonta jogurttia

1 dl kuohukermaa

1 rkl tomusokeria

1 tl luomusitruunankuorta

1 rkl sitruunanmehua

2 tl vaniljasokeria

Vatkaa kerma ja kääntele jogurtti sekaan. Lisää sokerit sekä sitruunan kuori ja mehu.

Lisää jokaiseen marenkipesään jogurtti-kermaseos ja koristele marjoilla.

 

 

Koti Ruoka ja juoma