pan con tomate

IMG_6843.JPG

Alkukeväästä olimme jälleen lempikaupungissamme, Barcelonassa, joka on todellinen ruokafanaatikon mekka. Espanjalainen ruokakulttuuri on ihana. Päivä alkaa varhain, maitokahvilla ja croissantilla ja kymmenen aikaan syödään täytetty patonki ja juodaan espresso. Lounaaksi syödään menu del dia, eli päivän menu, johon kuuluu alkuruoka, yleensä keitto tai salaatti, pääruoka ja jälkiruoka. Monesti pöytään tuodaan myös viinipullo, kaikki samaan hintaan, yleensä 10e. Alkuillasta, 19 aikaan mennään lasilliselle ja tapaksille, illalliselle vasta 22 jälkeen. 

Pan con tomate oli lempitapaksemme niin bissen, viinin kuin sagrian kanssa. Joskus sen seurana tuotiin ohueksi siivutettua ilmakuivattua kinkkua. Yksinkertainen on yleensä parasta, niin tässäkin tapauksessa. Paahdettua leipää, oliiviöljyä, valkosipulia, tomaattia ja merisuolaa. Tässä ehdottomasti helpoin, nopein ja maukkain alkupala tai pikkusuolainen kesäksi.

IMG_6801.JPG

 

Pan con tomate

ciabattaa, rustiikkista patonkia tai rapeakuorista maalaisleipää.

erittäin kypsä tomaatti

hyvää extra virgin oliiviöljyä

solo valkosipuli

merisuolaa

Paahda leivät grillissä rapeaksi, leikkaa yksikyntinen valkosipuli tai iso valkosipulinkynsi puoliksi ja riko veitsellä hieman leikkuupintaa. Lorauta oliiviöljyä leiville ja hankaa niitä valkosipulin kynnellä. Leikkaa tomaatti puoliksi ja hiero sitä sitten leipään. Ripottele päälle merisuolaa tai suolahiutaleita. 

IMG_6828.JPG

 

Nauti kylmän valkkarin, roseeviinin tai oluen kanssa. Todella suositeltavaa on myös raparperi spritzeri. Lasin pohjalle loraus itsetehtyä raparperisiirappia, 2/3 kuivaa valkkaria ja 1/3 spriteä.

IMG_6808.jpg

Koti Ruoka ja juoma

Tabboulehsalaatti paahdetulla kukkakaalilla

 

IMG_6767.jpg

Tabbouleh on yksi lempisalaateistani koska se on niin raikasta ja täyttävää ja sen voi tarjota niin lihan, kanan kuin kalankin kanssa. Toinen suosikkini on paahdettu kukkakaali, jos ette ole kokeilleet sitä, -kokeilkaa heti! Paahdettu kukkakaali on aivan ihanan makuista, väitän että jopa kukkakaalia välttelevät tykkäävät siitä paahdettuna. Kun yhdistin nämä kaksi lempparia syntyi kesän takuuvarma hittisalaatti.

Bulguria käytetään paljon välimeren keittiöissä, ja tämä onkin hieman muokattu versio perinteisestä Tabbouleh salaatista. Sen lisäksi että bulgur on todella hyvänmakuista, niin se on super terveellistä. Bulgur sisältää enemmän mineraaleja, vitamiineja ja proteiinia kuin riisi, pasta tai couscous ja vain vähän kaloreita ja rasvaa. Bulgurvehnässä on pähkinäinen maku ja se valmistuu nopeasti. Tällä kertaa nautin salaatin yrttimarinoidun broilerin ja tzatzikin kanssa.

Tabbouleh

2dl bulguria + 2dl vettä ja ripaus suolaa

1 luomusitruuna

2 valkosipulinkynttä

4 rkl oliiviöljyä

1 rkl ruokosokeria

suolaa ja pippuria

1 pala (200g) fetaa (ei salaattijuustoa eikä valmiiksi paloina)

kourallinen persiljaa, minttua ja korianteria

1 punainen (suippo)paprika

puolikas kurkku

kourallinen kirsikkatomaatteja

kaksi kevätsipulinvartta

puolikas punasipuli

Keitä bulgur paketissa olevien ohjeiden mukaisesti ja kaada tarjoiluastiaan. (2dl buguria, 4dl vettä, ripaus suolaa, 8-10min). Raasta luomusitruunankuori pieneen kulhoon ja purista sekaan mehu. Silppua valkosipulit pieneksi ja lisää sitruunamehuun. Lorauta oliiviöljy sekaan ja mausta ruokosokerilla, suolalla ja pippurilla. Kaada kastike bulgurin sekaan ja anna marinoitua sen aikaa kun silppuat kasvikset.

IMG_6738.jpg

Silppua yrtit, punasipuli ja kevätsipulin varret pieneksi silpuksi ja lisää bulguriin.

Pese ja poista kurkusta siemenet ja pilko pieneksi. Pilko myös paprikat ja kirsikkatomaatit. Lisää kasvikset bulguriin ja murusta viimeiseksi feta päälle. Sekoita ja anna maustua muutama tunti tai mieluiten yön yli. 

IMG_6741.jpg

IMG_6750.jpg

Paahdettu kukkakaali

1 kukkakaali

oliiviöljyä ja suolaa.

Pese kukkakaali ja leikkaa kanta pois. Paloittele kukkakaali pieniksi nupuiksi ja lisää uuniastiaan. Lorauta sekaan oliiviöljyä, mausta suolalla ja sekoita. Paahda 225 asteisessa uunissa 15-25min kunnes kaali on kypsä mutta edelleen napakka. Anna jäähtyä ja hienonna haarukalla hieman. Lisää tabbouleh salaatin sekaan.

IMG_6732.jpg

Tzaziki

puolikas kurkku

ripaus suolaa

1 valkosipulinkynsi

1,5 dl turkkilaista jogurttia

loraus oliiviöljyä ja viinietikkaa

Raasta kurkku ja puserra siitä nesteet pois kämmenen sisällä. Lisää astiaan ja mausta ripauksella suolaa. Raasta valkosipuli ja lisää kurkun joukkoon, jogurtin, oliiviöljyn ja viinietikan kanssa. Anna maustua hetki.

IMG_6760.jpg

IMG_6753.jpg

 

 

 

 

 

Koti Ruoka ja juoma