pan con tomate
Alkukeväästä olimme jälleen lempikaupungissamme, Barcelonassa, joka on todellinen ruokafanaatikon mekka. Espanjalainen ruokakulttuuri on ihana. Päivä alkaa varhain, maitokahvilla ja croissantilla ja kymmenen aikaan syödään täytetty patonki ja juodaan espresso. Lounaaksi syödään menu del dia, eli päivän menu, johon kuuluu alkuruoka, yleensä keitto tai salaatti, pääruoka ja jälkiruoka. Monesti pöytään tuodaan myös viinipullo, kaikki samaan hintaan, yleensä 10e. Alkuillasta, 19 aikaan mennään lasilliselle ja tapaksille, illalliselle vasta 22 jälkeen.
Pan con tomate oli lempitapaksemme niin bissen, viinin kuin sagrian kanssa. Joskus sen seurana tuotiin ohueksi siivutettua ilmakuivattua kinkkua. Yksinkertainen on yleensä parasta, niin tässäkin tapauksessa. Paahdettua leipää, oliiviöljyä, valkosipulia, tomaattia ja merisuolaa. Tässä ehdottomasti helpoin, nopein ja maukkain alkupala tai pikkusuolainen kesäksi.
Pan con tomate
ciabattaa, rustiikkista patonkia tai rapeakuorista maalaisleipää.
erittäin kypsä tomaatti
hyvää extra virgin oliiviöljyä
solo valkosipuli
merisuolaa
Paahda leivät grillissä rapeaksi, leikkaa yksikyntinen valkosipuli tai iso valkosipulinkynsi puoliksi ja riko veitsellä hieman leikkuupintaa. Lorauta oliiviöljyä leiville ja hankaa niitä valkosipulin kynnellä. Leikkaa tomaatti puoliksi ja hiero sitä sitten leipään. Ripottele päälle merisuolaa tai suolahiutaleita.
Nauti kylmän valkkarin, roseeviinin tai oluen kanssa. Todella suositeltavaa on myös raparperi spritzeri. Lasin pohjalle loraus itsetehtyä raparperisiirappia, 2/3 kuivaa valkkaria ja 1/3 spriteä.