Raparperimarenkipiirakka
Tässä mielestäni kaikkien aikojen paras raparperipiirakka, kirpeä raparperi kohtaa makean marengin. Resepti on peräisin Nigella Lawsonin kirjasta How to eat.
Raparperimarenkipiirakka
pohja:
125 g voita
1 1/2 dl sokeria
1 muna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
800 g raparperia
yhden appelsiinin mehu
täyte + marenki
1 3/4 dl + 1 1/2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 rkl vehnäjauhoja
30 g voita
1/4 tl leivinjauhetta
Valmista pohja ( tai osta valmis murotaikina). Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri sekä vatkaa muna sekaan. Lisää loput ainekset sekä sekoita tasaiseksi taikinaksi nopeasti.
Vuoraa voideltu piirasvuoka murotaikinalla. Esipaista 200 asteessa 15 minuttia. Leikkaa raparperista sentin paksuisia viipaleita ja kiehauta nopeasti appelsiinimehussa. Siivilöi.
Sekoita 1 3/4 dl sokeria, jauhot ja sulatettu voi. Lisää munankeltuaiset ja siivilöityä raparperimehua sen verran että seos muuttuu notkeaksi. Laita raparperit piirasvuokaan ja kaada päälle kastike. Paista 200 asteessa 20 min.
Valmista marenki. Vatkaa munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää 1 1/2 dl sokeria sekä 1/4tl leivinjauhetta kokoajan sekoittaen. Nostele marenkiseos piirakan päälle ja paista vielä 15 min.
Tarjoile jäähtyneenä sellaisenaan tai vaniljajäätelön kanssa.