Road Trip Norjassa

Oletko miettinyt Norjaan matkustamista? Etelä-Norja on suomalaisille melko kaukainen kohde, helposti matkustetaan suoraan pohjoiseen Jäämeren rannalle. Eteläinen Norja on kuitenkin todella erilainen ja täynnä upeaa nähtävää. Olen reissannut paljon Norjassa näiden kahden kesäkauden aikana ja kirjoittelin alle hieman omia vinkkejäni ja mietteitäni Norjassa matkustamisesta.

Mielestäni Norja on yksi niistä maista jossa auton vuokraaminen on melkein välttämätöntä. Norja on ehdottomasti luontokohde ja parhaiten täällä pääsee nauttimaan maisemista omalla tai vuokra-autolla. Oslo, Trondheim ja Bergen ovat toki kokemisen arvoisia mutta ollaanpa rehellisiä – luonto on täällä parasta. Autolla saat edetä omaan tahtiin ja stressaamatta.

Kannattaa muistaa, että välimatkat Norjassa ovat pitkiä ja pienten ja mutkaisten teiden takia ajonopeudet melko alhaisia. Useimmat matkailijat  aliarvioivat täällä ajamiseen käytettävän ajan ja trust me, Norja ei ole se maa jossa haluat missata upeat maisemat kiireisen ajoaikataulun takia. Mielestäni on parempi ottaa aikaa ajamiseen jotta voi oikeasti nauttia luonnosta ja reissusta.

Norjan tiet ovat paljon kapeampia kuin esimerkiksi Suomessa yleisesti. Tiet ovat ylipäätään melko hyvässä kunnossa mutta todella mutkaisia. Lisäksi jyrkät ylä-ja alamäet, tunnelit, sillat, vuonot, vuoret ja jyrkänteet tuovat lisäjännitystä ajamiseen. Jos haluaa pysytellä hieman leveämmillä teillä, niin suosittelen E-alkuisia teitä.

Norjassa on paljon tietulleja, joista kaikkien pitää maksaa. Ymmärtääkseni myös ulkomaalaisille autoille lasku lähetetään perässä rekisterinumerosta otetun kuvat perusteella ja joskus auto pitää rekisteröidä etukäteen tietulliverkkoon. Tietulleja ei kuitenkaan kannata yrittää välttää, sillä se voi olla usein mahdotonta ja kiertoreitit todella vaikeita ja aikaa vieviä.

lenovonorjakesä2017714.jpg

Polttoaine on Norjassa melko kallista ja hieman nurinkurisesti Norja onkin sähköautojen luvattu maa. Tesla on yleinen näky joka puolella, kuten myös latauspisteet sähköautoille kauppojen ja huoltoasemien pihoissa.

Norjassa on olemassa jokamiehenoikeudet samaan tapaan kuin Suomessa ja levähdyspaikoilla yöpyminen on sallittua. Telttailu ja liikkuminen luonnossa on sallittua mutta kuten Suomessakin tulenteko vain maanomistajan luvalla. Tietenkään muita ei saa häiritä eikä luontoa roskata tai tuhota.

Hyviä ajomaisemia etsivän kannattaa vilkaista ”kansalliset matkailutiet” – National Scenic Routes https://www.nasjonaleturistveger.no/en. Ne ovat erityisiä reittejä, joissa on erityisen hienoja maisemia tai jotain kulttuurillisesti merkittävää matkan varrella.

kesänorja350.jpg

 

Kuka on suunnitellut reissua Norjaan? Mikä alue kiinnostaa eniten ja mitä haluaisitte kuulla Norjassa matkustamisesta?

 

kulttuuri matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *