Ladataan...
Dare To Dream

 

Mä oon aina ollut enemmän tai vähemmän näpertelijä ja askartelija tyyppi. Lopputulos saattaa usein olla kyseenalainen, mutta onpahan ainakin itse tehtyä! 

Askartelijan lisäksi olen myös jouluihmisiä ja aiemmin mulla oli kotona yhtä sun toista koristetta kotona. Englantiin lähtiessä annoin kuitenkin about kaikki koristeet pois, enkä ole sittemmin uusia hankkinut.

Nyt joulun alla havahduin siihen, että kuinka kalliita joulukoristeet oikein ovatkaan! Järjetöntä, kuitenkin niin pienen ajan vuodesta ovat esillä!

 

Niinpä puin toppavaatteet Minille ja lähdettiin tutkimaan luonnosta millaisia askartelumateriaaleja löytyisi! Ja löytyihän niitä, viereisestä puistosta oli kaadettu isoja mäntyjä joiden havuja oli ympäriinsä! 

Kerättiin vielä männynkäpyjä, vähän kaarnanpaloja ja löydettiin minikuusi myllätyltä metsäalueelta. Luonnosta materiaaleja hakiessa tulee muistaa jokamiehenoikeudet, eli ei saisi repiä esim. tuota minikuusta suoraan maasta. Erilaiset varvut yms eivät myöskään kuulu mielestäni jokamiehenoikeuksiin.

Minikuusi pääsi vuosia sitten tehtyyn kirppislöytöön toimimaan meille joulukuusena!

 

 Tälle joulukoristelulle tuli hintaa vain vaiva! Aika kiva tuli,etten sanoisi! :) ja mikä parasta, Mini ja äiti pääsivät raittiiseen ulkoilmaan nauttimaan luonnosta! :)

Seuraavaksi aion tehdä koristeita lapsuudesta tutusta suola-taikinasta!

 

-Laura

 

Ladataan...
Dare To Dream

Meidän koti-ovelta menee 15 minuuttia autolla ja reilu 40 minuuttia julkisilla vantaalla sijaitsevalle Haltialan tilalle. 

"Haltialan tilalla on monia kotieläimiä, kuten lehmiä, lampaita, sikoja ja kanoja. Ne ovat kesästä syksyyn ulkona, jolloin niitä pääsee piha-alueella katsomaan aamusta iltaan. Muun osan vuotta eläimet ovat sisätiloissa. "

Minusta on aivan ihanaa, että lähellä on näin ihana paikka. Joka on ilmainen!  

Mä itse en ole kasvanut varsinaisesti maaseudulla, mutta vanhana tallityttönä oon pyörinyt monen monta vuotta  maatilalla. Mulle on ollut koko ajan selvää että mini tulee tutustumaan kotieläimiin ja pääsee tutustumaan ja sitä kautta oppii arvostamaan maaseudun  toimintaa. Mua jokseenkin on kauhistuttanut ajatus siitä että tämän päivän nuoriso vaikuttaa olevan vieraantunut niistä asioista mitkä ovat olleet itselle suuressa arvostuksessa, esim juuri nämä maatilat. Korjatkaa, jos oon ihan väärässä tämän päivän nuorison kanssa ;)

Musta on mahtavaa nähdä kuinka innoissaan Mini on katsomassa lampaita ja kanoja. Harmittavasti meillä sattui järjettömän kylmä päivä, niin ulkona majailevien lehmien ihastelu jäo vähille. Samoin kun leikkipaikalla oleminen.. kesällä kun kävimme tutustumassa haltialan tilaan ensimmäisen kerran,niin ulkona oli lisäksi possuja ja vuohia. 

lammas oli jännä ja sitä piti käydä katsomassa monta kertaa! 

Harmittavasti Haltialan tilalla toimiva kahvila oli tällä kertaa suljettu. Siellä on mielettömän hyviä munkkeja myynnissä, joita odotin pääseväni maistamaan taas ;) 

Haltialan tila on ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka, jos et oo vielä sielä käynyt! Meillä ainakin Mini tykkäsi todella paljon!  Ja kesäisin muuten Haltialan pelloilla kasvatetaan mm. Herneitä ja kesäkukkia joita saa poimia omaan käyttöön - täysin ilmaiseksi! Mielettömän hienoa että kaupunki tarjoaa tälläistä! :)

Ensi kerralla mennään tutustumaan Fallkullan kotieläintilaan. Kerrohan mulle kokemuksia siitä? :)

-Laura

Ladataan...
Dare To Dream

Raha. Sitä ei tunnu olevan koskaan liikaa eikä siitä oikeastaan saisi puhua. Tai saa, mutta siitä puhuminen aiheuttaa kiusallisen ilmapiirin. Mutta nyt minä puhun rahasta, bare with me. 

Pitkän aikaan mulla on ollut määrittämätön ahdistava tunne takaraivossa. Oon sitä miettinyt ja tullut lopputulemaan etta se on velkataakan aiheuttama. 

Mikä tämä mun velkataakka sitten on? Erinäisistä syistä (joita en avaa sen enempää koska menneet on menneitä ja olkoon ne oppirahoja), olen joutunut ottamaan pankista lainaa. Tähän lainaan yhdistin opintolainan jottei mulla olisi kuin yksi laina maksettavana. Se oliko se järkevää, voi olla montaa mieltä.. 

oon pitkään sitä maksanut pois ja nyt jäljellä sitä on enää vain sen verran kuin mitä mulla sitä opintolainaa oli alunperinkin! Aikamoinen urakka ollut ja loppusuora häämöttää! Lainaa siis jäljellä 12 640€! 

Siinä se, mun häpeällinen luku - velkataakka. numero mitä ei ole soveliasta läväyttää näin kaiken kansan nähtäville. Joku voisi ajatella että olishan toi voinut olla isompikin, mutta on se sitä ollutkin, yli tuplat tuosta.

Mä päätin että tuo luku on täysin käsiteltävissä ja maksettavissa pois! Asetin itselleni ajan milloin olen sen maksanut pois kokonaisuudessaan. Ja se on 18 kk.  Se miten lukemaan 0 päästään, vaatii ponnisteluja ja budjetointia. 

Tällä hetkellä en ole täyspäiväisesti töissä vaan hoitovapaalla ja teen töitä keikkaluonteisesti ensi kesään asti, niin päätin että keikkatyöstä maksettavasta palkasta laitan lainan maksuun vähintään 25%.  Eli keskimäärin 200-400€ kuussa. Kun palaan kesällä täyspäiväisesti töihin, niin tietysti summa suurenee.

Moni varmaan miettii, että miksi nyt pitää alottaa tämä? Nyt kun olen kotona, niin miksei vasta sitten kun palaan töihin kunnolla? 

Kysymys kuuluukin, miksei nyt? Se on kuitenkin meidän tulevaisuutta ajatellen parempi että saan pian maksettua tämän lainan pois ja aloitettua kunnolla asuntosäästämisen.

Joo ,tiedetään, asuntosäästäminen olisi pitänyt aloittaa jo kymmenen vuotta sitten, mutta ymmärsikö se 20 vuotias minä sen, että siellä yökerhoissa ei kannata ravata vaan sen sijaan pistää ne roposet säästöön? Ei todellakaan ymmärtänyt.. parempi myöhään kun ei milloinkaan? 5 vuoden päästä omistan asunnon, se on päätös ja lupaus Mun perheelle!

Mitä tämä budjetti eläminen tarkoittaa käytännössä? Rahan käytön Suunnittelua, turhien ostoksien ja menojen karsimista. Ei se tarkotaita, etteikö koskaan voisi tehdä mitään - se vaatii vain suunnittelua ja säästämistä etukäteen.

On kuitenkin asioita mistä ei tingitä : ruoan laatu tai maku. Kauppalaskusta saa viilattua aika ison siivun pois kun jaksaa vain suunnitella ja tehdä itse perheelle ruoan. 

Toinen asia mistä ei tingitä on asianmukaiset/kokoiset ja ehjät vaatteet ja varusteet. Oon pitkään jo suosinut kierrättämistä ja jos jotain tarvitsee, esim vaatetta, niin otan ensin selvää löytyisikö käytettynä tai voisiko jopa tehdä itse. Minusta on ihanaa pukea itselleni tai minille omatekemiä vaatteita ylle! Eikä ole tarvinut hävetä, päinvastoin!

Helsinki on täynnä kaikkea tekemistä ja kokemista, ja haluan Minin oppivan nauttimaan kokemuksista eikä uusista tavaroista!  Oon löytänyt todella paljon ilmaista tai hyvin edullista tekemistä taaperon kanssa ja ihan varmasti tulen kertomaan niistä täällä blogissa! :)

-Laura

Pages