Näin onnistut raskausajan valokuvauksissa

Kokosin yhteen muutaman vinkin, joista voi olla apua odotusajan kuvauksiin suuntaavalle äidille. Itse olin kuvattavana raskausviikolla 36 ja olen todella iloinen, että nämä kuvat tuli otettua silloin. Nyt raskauden viime metreillä tuosta hehkusta ei ole enää tietoakaan ja on aivan ihana katsella jälkikäteen näitä kuvia ja muistella raskautta myös muiden kuin itse peilin kautta otettujen selfieiden välityksellä.

Kuvat otti Tiia Gynther hänen ihanalla pienellä studiolla Espoon Järvenperässä. Studio on sisustettu kauniisti maanläheisin sävyin ja muuntautuu moneksi erilaisten huonekalujen ja rekvisiitan ansiosta. Suurin plussa täytyy kuitenkin antaa aivan ihanasta vaaterekistä, joka on kuvattavien käytössä!

Olen itsekin kuvannut paljon, enemmän videoita, mutta myös valokuvia, joten ihan ensimmäinen kerta studiolla tämä ei minulle ollut. Niinpä ajattelin koota muutamia hyviä vinkkejä helpottamaan kuvauksia ja niiden onnistumista. Huomasin myöskin, että vatsan kanssa kuvatessa muutama asento selkeästi toimi toista paremmin, joten käydään lävitse niitäkin.

Valmistautuminen kuvauksiin

Onnistuneiden kuvien valmistelu alkaa jo kotoa. Kuori ja kosteuta iho, jotta se näyttää kuviassa heleältä. Usein odotusajan kuvauksissa halutaan, että iho saa näkyä ja moni haluaa kuvata vatsaa ihan paljaalla iholla. Niinpä pieni spa hetki kotona on hyvä tekosyy ottaa aikaa itsensä hemmottelulle.

Meikki saa olla luonnollinen, mutta normaalia arkimeikkiä kuitenkin vahvempi. Valot ja jälkikäsittely usein syövät meikin voimakkuutta, joten laita rohkeasti luomiväriä ja vaikka rajaukset, jos ne tuntuvat omilta. Myös varjostuksiin kannattaa laittaa hieman enemmän syvyyttä. Iho ei saa kiiltää, mutta siinä saa olla hehkua niissä oikeissa paikoissa.

Hiukset tulee luonnollisesti pestä ja föönaaminen antaa niille hieman ilmavuutta. Kuvissa kaikki liike näyttää ihanalta, joten hiusten on hyvä pystyä liikkumaan siinä mukana. Itse jättäisin ainakin pitkistä hiuksista kaikki ylimääräiset tuotteet ja koristeet pois. Toki on sitten tyyli asioita, jos haluaa lisätä pinnejä, pantoja tai muita koristeita. Itse menin vain ilmavilla kiharoilla ja annoin hiusten olla vapaasti auki, sillä halusin kuvien heijastavan herkkyyttä, luonnollisuutta ja hempeää tunnelmaa.

Kuvausvaatteet

Jokainen tietää itse millaista tyyliä kuvillaan tavoittelee, joten luonnollisesti vaattetkin tulee valita sen mukaan. Omaan tyyliini sopi parhaiten luonnolliset sävyt ja ilmavat mekot. Suuren vatsan kanssa on ihana kuvata kunhan mikään ei kiristä ja purista. Niinpä esimerkiksi aamutakki, jossa vatsa jäi hieman näkyviin toimi mielestäni oikein hyvin. Studiolta löytyi myös yksi suurempi mekko, joka onneksi mahtui kiinni rinnan osalta ja olikin malliltaan tilava rintojen alapuolelta, joten vatsa mahtui hyvin olemaan, eikä mikään puristanut.

Alusvaatteet kannattaa myös valita huolella ja ottaa vaikka muutamat vaihtoehdot mukaan. Rintsikoiden osalta menin itse ilman, koska olkaimet eivät näytä kovin hyviltä suurimman osan mekoista kanssa. Alushousut olisi myös kannattanut minun kohdalla olla mieluummin vaaleat, jotta ne eivät näkyisi vaaleiden vaatteiden lävitse.

Tärkeintä, että mikään ei saa puristaa!

Ryhti ja leuka

En mene nyt tarkemmin mallina olemisen saloihin, mutta korosta tässä yhteydessä ryhdin tärkeyttä. Hieman jopa ylikorostettu kannattelu näyttää kuvissa paljon paremmalta kuin vatsan päälle käpertynyt asento. Oman kehon mittasuhteet ovat muuttuneet raskauden myötä, usein ryhti voi hieman painua ja nestettä kertyy mm. kasvoihin (ainakin itselläni). Siksi ihan pienellä ryhtiliikkellä ja leukalinjan nostamisella saa jo paljon aikaan. Itseäni ainakin häiritsi muutamat kuvat, joissa olen selvästi huonossa ryhdissä ja leuka rullalla 😀

Tunnelma

Jos kuvaustilanteet eivät ole entuudestaan tuttuja, voi kuvattavana oleminen olla aika jännittävää. Usein alku on aina hieman tahmeaa, mutta loppua kohden tekeminen rentoutuu ja hyviä ruutuja alkaa syntyä kuin itsestään. Tärkeimpänä tunnelman luojana on mielestäni kuvaaja, joka kannustavilla kommenteilla ja vinkeillä auttaa kuvattavaa löytämään parhaat asennot. Itse pidän siitä, että saan paljon palautetta siitä mikä toimii ja mikä ei.

Tunnelmaa voi luoda musiikilla, liikuttamalla kehoa aina settien välissä ja ennen kaikkea puhumalla ja pitämällä hauskaa kuvaajan kanssa. Muista hymyillä ja nauraa, jos se sopii kuvausten luonteeseen. Tunnetilat näkyvät kasvoilla ja toimii hieman samalla tavalla kuin meikki, sitä kannattaa olla mieluummin sitä “arkista normaalia” enemmän. Suuren hymyn ylläpitäminen tuntuu varmasti teennäiseltä ja kiusalliselta, mutta se näyttää usein hyvältä kuvissa, joten kannattaa kokeilla.

Kuinka huomioida vatsa?

Luonnollisesti näiden kuvausten keskipiste on itse raskaus ja äidin keho. Vatsaa tulee luonnostaan korostettua esimerkiksi käsien eri asennoilla. Omasta mielestäni parhaiten toimii asento, jossa toinen käsi on vatsan päällä ja toinen vatsan sivulla/alla. Asento jossa molemmat kädet ovat vatsan päällä tekee profiilista jotenkin leveän, erityisesti, jos vaate on löysä. Siksi toisella kädellä on hyvä hieman kerätä kangasta ja korostaa vatsan pyöreyttä myös sen alapuolelta.

Asentoa hakiessa ainakin itse mietin, kumman puolen käsi kannattaa mieluummin laskea alas ja kumpi jättää vatsan päälle. Itse tulin lopputulokseen, että kameran puoleinen käsi on hyvä laskea alas ja jättää piilossa oleva käsi vatsan päälle. Suora käsi kameran puolella tuo hieman linjakkuutta ja toisaalta, jos asento on aseteltu toisin päin, jää mekon helma vatsan alapuolelta muotoilematta. Tämä johtaa lopputulokseen, jossa vatsa hieman katoaa vaatteen sisälle. Alla muuta esimerkki, jotta voit päättää itse kumpi on toimivampi.

Omasta mielestäni vatsa saa todellakin näissä kuvauksissa näkyä, joten edestä auki olevat aamutakkimaiset mekot ovat myös ihania. Silloin on hyvä katsoa, että helma laskeutuu sievästi niin, että kameran puoleinen reuna paljastaa hieman enemmän ihoa, kun taas taakse jäävä reuna hieman rajaa vatsan ääriviivoja taustalla. Itse en ainakaan pitänyt siitä, että vatsa oli kokonaan vaatteen ulkopuolella.

Milloin kuvauksiin?

Sopiva kuvausajankohta on varmasti hieman yksilöllinen, mutta hyvänä takarajana voisi pitää raskausviikkoa 36, jolloin itse olin kuvauksissa. Liikkuminen alkaa olla tätä suuremman vatsan kanssa jo hankalaa ja olokaan ei välttämättä ole enää se kaikista hehkein. Itse koin vatsan ollen “kauneimmillaan” joitakin viikkoja aikaisemmassa vaiheessa. Jokainen kantaa eri tavalla ja vatsan muoto asettuu yksilöllisesti. Itse olen lyhyt ja vatsa on aika ulkoneva, joten aikaisemmilla kuvauksilla olisi saanut ehkä hieman sopusuhtaisempia kuvia. Tämä on kuitenkin aika mitätön seikka omasta mielestäni, joten en lähtisi hirveesti optimoimaan asian kanssa. Omat kuvani ainakin ovat todella kauniita ja rakastan omaa vatsaani yli kaiken <3

Lämmin suositus jokaiselle ikuistaa tämä ainutlaatuinen matka kuviksi, joita voi sitten katsella kun masuikävä iskee. Oletko sä käynyt raskausajan kuvauksissa?

 

@maijamore

“Olen videokuvaaja ja pyöritämme yhdessä ystäväni kanssa pientä ja dynaamista videosisällöntuotantotoimistoa nimeltä Réveille Creative. Meidän töitä voi seurata Instagramissa @reveillecreative ja “Kuvauskeikka” -podcastia pääsee kuuntelemaan ilmaiseksi Spotifyssa.”

Kauneus Ystävät ja perhe Lapset Raskaus ja synnytys

Vaivan arvoista

“Jos elämästä puuttuu merkitys, tee jotakin vaivalloista”

Näin alkoi Helsingin Sanomien artikkeli, jossa pohdittiin Ville-Juhani Sutisen kirjoittamaa “Vaivan arvoista” Finlandialla palkittua teosta ja sen sanomaa.

Luettuani Hesarin mielipidekirjoituksen, jäin pohtimaan, että tuo otsikko kyllä todellakin pitää paikkaansa. Yhteiskunta suosii helppoutta, mutta merkityksellisyyden tunteen löytää vasta, kun asioiden eteen on joutunut näkemään vaivaa.

Artikkeli, saati sitten Sutisen teos, eivät kumpikaan puhu lasten saannista, mutta väistämättä omat ajatukset halusivat soveltaa teoriaa henkilökohtaiseen tilanteeseeni. Raskaus ja äidiksi tuleminen on ollut heittämällä elämäni vaivalloisin, mutta samalla myöskin jo tähän asti merkityksellisin kokemus.

Olen joutunut luopumaan paljosta ja uhraamaan tälle kaikelle jossain määrin kehoni, mieleni ja vapauteni. Siitä huolimatta koen, etten ole ikinä eläessäni kokenut näin suurta kiintymystä ja merkityksellisyyden tunnetta jokaisessa kolotuksessa, pahoinvoinnissa ja loputtomassa väsymyksessä. – Ja vielä en ole edes kokenut vauvan syntymää. Odotan kokevani kaiken tämän vielä moninkertaisesti.

Siitä huolimatta, että raskaus on ollut heittämällä elämääni eniten koetellut ja ravisuttavin ajanjakso, en vaihtaisi siitä päivääkään, koska kaikella koetulla on itse koettua paljon suurempi päämäärä. Se tuntuu merkitykselliseltä.

 

 

Keskiviikko 25.1.2023

“Kaksi kiloa ja kasvaa mallikkaasti keskikäyrällä. Vettä on hyvin ja oikein terve poika siellä jumppailee”, lääkäri totesi ultran jäljiltä.

Odotin Lohjan äitiyspolin odotusaulassa, kun lääkäri ja pari opiskelijaa tulivat hakemaan minua sisätutkimukseen. “Ei kai haittaa, jos opiskelijat osallistuvat myös?” Totta puhuen raskauden myötä omasta kehosta on tullut yksi lääketieteellinen koeympäristö, joten eipä paljoa kiinnosta vaikka koko luokka olisi mukana seuraamassa tutkimuksia. Minulle tärkeintä on, että asiat tulee hoidettua ja onhan se samalla hyvä, että näistä käynneistä voi olla jotain muutakin hyötyä kuin vain oman mielenrauhan maksimoiminen.

Käynti hoitui oikein mukavasti, vaikka meinasinkin taas pyörtyä ultraukseen. Ilmeisesti vatsa painaa suurimpia verisuonia ja aiheuttaa samalla hieman pökertynyttä oloa. Ensimmäistä kertaa minulle tarjottiin toisen kyljen alle kartiotyynyä, jolloin sain hieman enemmän kylkiasennon. Se helpotti heti!

Huomasin päivitteleväni lääkärille, että taidan hieman suurennella oireitani. Olin tapaamassa lääkäriä harjoitussupistusten ja kipujen vuoksi, joita oli kestänyt jo monta viikkoa. Todellisuudessa kaikki on ollut koko raskauden ajan todella hyvin, eikä missään kokeissa ja testeissä ole koskaan löytynyt mitään, joka olisi antanut syytä huoleen. Taitaa vain olla niin, että toiset kokevat ilman selkeää syytä enemmän pahoinvointia ja kipuja kuin toiset.

Oli lohdullista kuulla, kun lääkäri totesi tekevänsä mielellään tutkimuksia, joissa todetaan asioiden olevan hyvin ja voi antaa äidille sen paljon kaivatun mielenrauhan. Ehkä minunkin vain tarvitsi taas kerran kuulla jonkun sanovan se, että kaikki on hyvin. Nyt voin rauhassa keskittyä nauttimaan loppuraskaudesta ja hieman lisätä arkiaktiivisuutta, kun ei tarvitse pelätä synnytyksen ennenaikaista käynnistymistä. Voin esimerkiksi keskittyä tekemään muuton loppuun.


Ihmettelin tätä ääneen ystävälleni tänään. Olen normaalisti kovin rento ja huoleton monissa tärkeissäkin asioissa, mutta jostain syystä raskaus ja sen aiheuttamien tuntemusten tulkitseminen on iskenyt minulla sellaiseen paikkaan, joka ei vain osaa kohauttaa asialle olkapäitään ja todeta “eiköhän tämä ole ihan normaalia”. Kaipaan varmisteluja. Ehkä kyse on siitä, että koko matka on antanut aivan uudet mittasuhteet sille, mikä on merkityksellistä.

Synnytyspelkokeskustelu

maanantai 30.1.2023

Neuvolassa kysyttiin joskus alkuraskaudesta: “Pelottaako synnytys?” Silloin sanoin, että: “Kyllä pelottaa.” En ollut tutustunut aiheeseen juuri ollenkaan ja käsitys tapahtumasta oli jotain, mikä sisälsi lähinnä verta ja suolen pätkiä. Hieman myötätuntoisesti naurahtaen neuvolan täti kirjoitti siltä istumalta minulle lähetteen synnytyspelkokeskusteluun.

Sype:n tarkoitus on antaa äidille mahdollisuus keskustella pelosta kätilön kanssa ja käydä tutustumassa synnytyssairaalaan etukäteen.

Aikaa tuosta alkuraskaudesta on kulunut ja olen sen jälkeen opiskellut synnyttämisestä paljon omatoimisesti. Ensimmäinen kirja, joka oikeastaan avasi silmäni synnyttämiselle täysin uudella tavalla oli Susanna Helinin “Peloton synnytys”. Sen myötä kuulin ensimmäistä kertaa, että synnyttäminen voi olla myös ihanaa. Mieleeni jäi erityisesti äänen käytön merkitys rentoutumisessa ja erilaiset tavat, joiden avulla kivun tunnetta voi lievittää luonnollisesti. Ensimmäistä kertaa heräsi ajatus, että haluaisin kokea mahdollisimman lääkkeettömän ja läsnäolevan synnytyksen, kun taas aikaisemmin lähinnä toivoin nukutusta, jossa vauva vain otettaisiin ulos ja minut herätettäisiin, kun kaikki on valmista.

Keskustelu kätilön kanssa eteni kuin mikä tahansa psykoterapeutin istunto:

“Mitä kuuluu?”

“Mitä ajattelet synnyttämisestä?”

“Mikä pelottaa?”

“Miksi se pelottaa?”

“Miksi kontrollin tuneteen menettäminen pelottaa?”

“Uskaltaisitko ajatella, että ensimmäistä kertaa elämässäsi voisit päästää irti kontrollista ja antaa meidän pitää sinusta huolta? Antautuisit täysin lapsenomaisesti hoivattavaksi ja luotat siihen, että me osaamme saattaa vauva turvallisesti maailmaan ja samalla pitää huolen siitä, että kaikki asiat pysyvät hallinnassa ja sinä olet turvassa. Uskaltaisitko antaa meidän kätilöiden ottaa ohjakset?

Noh, on sanomattakin selvää, että viimeistään tässä kohtaa istunto oli tuottanut tulosta ja kätilö joutui hakemaan minulle Nessu -paketin.

Kontrollin menettämisen pelko liittyy vahvasti turvattomuuden tunteeseen, jota varmasti moni meistä kokee näin uuden asian kynnyksellä. On vaikeaa luottaa prosessiin, joka on täysin vieras. On varmasti paljon myös yksilöstä kiinni kuinka asian kokee, mutta minä uskalsin vasta nyt ensimmäistä kertaa ajatella, että nämä ammattilaiset ovat siellä juuri sitä varten, että he huolehtivat minusta, jotta minun ei tarvitsisi pitää mitään lankoja käsissäni siitä hetkestä eteenpäin, kun saavun sairaalaan. Toiveenani on selvitä mahdollismman pitkälle ilman järeämpää kivunlievitystä, joten on todella keskeistä pystyä rentoutumaan. Oli siis äärimmäisen tärkeää kohdata tämä sisäinen ristiriita, joka tilanteessa olisi voinut helposti aktivoitua, jos en uskalla päästää irti kontrollista. On mahdotonta olla huolestunut ja rentoutunut samanaikaisesti. Jäi todella ihana ja kohdattu olo tästä keskustelusta.

Lopuksi keskustelimme vielä synnytystoiveista ja kivunlievityksestä. Kerroin toiveestani päästä altaaseen ja haluavani katsoa mihin saakka selviän ilman puudutteita. Edetä ikään kuin hetki kerrallaan ja katsoa, millaiseksi se tapahtumaketju muodostuu.

Tämän kuultuaan kätilö kysyi haluaisinko opetella synnytyslaulua. Synnytyslaulu on äänen avulla toteutettu rentoutustekniikka, joka on ainakin kätilön sanojen mukaan tehokkain kivunlievityskeino, jota hänellä on synnyttäjälle tarjolla, jos sitä vain on halukas kokeilemaan ja harjoittelemaan hieman etukäteen. Niinpä testailimme äänenkäytön vaikutuksia kehon rentoutumiseen ja laulua opiskelleena se tuntui kyllä todella luonnolliselta. Lyhyesti idea on rentouttaa leuka ja päästää matalaa pitkäkestoista rauhallista ääntää supistuksen aikana. Vokaalit “a” ja “o” tuntuvat minusta parhailta. Laittamalla kädet alavatsalle, voi tuntea kuinka vatsa rentoutuu ääntämisen aikana.

Kotiläksyksi tuli siis päivittäiset synnytyslauluharjoitukset 🙂

Tapaamisen lopuksi kiersimme vielä synnytysosaston. Kävimme seikkaperäisesti lävitse, mitä nappia tulee painaa, jos saapuu yöllä. Missä seisomme sillä välin, kun odotamme kätilöä ja missä järjestyksessä asiat alkavat edetä sairaalalle saavuttua. Näin pari erilaista synnytyssalia ja niiden laitteet. Kurkkasimme myös sektiosaliin ja perhehuoneisiin. Nähtyäni sen Lohjan kuuluisan allashuoneen, voin sanoa, että teen mitä vaan, että pääsen sinne synnyttämään. Synnytysaltaassa oli vaihtuvat värivalot ja katossa tähtitaivas kuin missäkin spassa konsanaan!

Koko tapaamisesta jäi kaiken kaikkiaan vain todella ihana tunne ja sellainen rauha, että kaikki tulee menemään ihan hyvin. <3

 

@maijamore

“Olen videokuvaaja ja pyöritämme yhdessä ystäväni kanssa pientä ja dynaamista videosisällöntuotantotoimistoa nimeltä Réveille Creative. Meidän töitä voi seurata Instagramissa @reveillecreative ja “Kuvauskeikka” -podcastia pääsee kuuntelemaan ilmaiseksi Spotifyssa.”

Perhe Raskaus ja synnytys Vanhemmuus