Tuulahdus Välimereltä

Pidän talvesta kun se alkaa, mutta kyllästyn siihen myös varsin nopeasti. Makoilisin mieluummin kaiket päivät auringon alla, nauraen ja nauttien. Viettäen aikaa ystävieni kanssa, grillaten keskellä yötä. Tästä kaipuusta syntyi ajatus tähän ateriaan; välimeren herkullisia makuja, joita nautitaan rauhassa, vaikka sitten myöhään illalla.

Ateriani sisältää herkullista kesäkurpitsa-perunapaistosta, fetatäytteisiä possurullia, tsatsikia, pippuridippiä sekä herkullista välimerellistä leipää. Jos sinäkin kaipaat nopeaa lomaa, uskon, että tämä makuja pursuileva herkkuateria auttaa!

Välimerellinen ateria neljälle

20140203_201137_1-hires.jpg

Fetatäytteiset possurullat

4 kpl porsaan ulkofileepihvejä (noin 100 grammaa / kpl)
pekonia
250 grammaa fetajuustoa
1 dl ranskankermaa
2 rkl oliiviöljyä
2 tl mustapippuria
1 rkl raastettua sitruunan kuorta
timjamia

1. Pehmennä kulhossa feta ja sekoita joukkoon ranskankerma, öliiviöljy sekä mausteet.

2. Nuiji pihvejä sen verran, että ne on mahdollista kääriä rulliksi, aseta reilusti feta-täytettä keskelle kutakin pihviä ja kääri liha tiukaksi rullaksi. Kääri vielä pekonia rullien ympärille pitämään ne kasassa

3. Nosta rullat uunivuokaan ja pirskottele päälle oliiviöljyä. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.

20140203_192351_1-hires.jpg

Kesäkurpitsa-perunapaistos

500 grammaa kesäkurpitsaa
500 grammaa rosamunda-perunoita
1 dl oliiviöljyä
½ dl voita sulatettuna
½ punainen chili
2 valkosipulin kynttä raastettuna
1½ tl suolaa
1 tl mustapippuria
fetajuustoa

1. Valmista mausteöljy: sekoita sulatettu voi sekä oliiviöljy keskenään, lisää joukkoon hienonnettu chili, valkosipuli, suola sekä pippuri.

2. Pese kesäkurpitsat sekä perunat hyvin juuresharjalla, jotta niitä ei tarvitse kuoria – kuorissa on kaikki hivenaineet ja lisäksi ne tuovat kaunista väriä paistokseen.

3. Viipaloi kesäkurpitsat sekä perunat mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.

4. Lado uunivuokaan vuorotellen kerroksia perunaviipaleista, mausteöljystä ja kesäkurpitsaviipaleista.

valimeri_0.jpg

5. Paista 225 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes paistos on pehmeää

6. Viimeistele murustamalla pinnalle fetajuustoa sekä pirskottelemalla oliiviöljyä.

Välimerellinen leipä

1½ dl vettä
1 rkl kuivahiivaa
2 rkl oliiviöljyä
1½ tl ruokosokeria
½ tl suolaa
3½ dl vehnäjauhoja
Lisäksi
oliiviöljyä
seesaminsiemeniä
(mustia oliiveja)

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää joukkoon sokeri, suola sekä öljy.

2. Lisää jauhot alustaen.

3. Anna taikinan kohota ilmatiiviissä, lämpimässä paikassa (esimerkiksi kelmulla peitettynä) noin 1½ tuntia.

4. Voitele jokin paistoalusta oliiviöljyllä ja kaada kohonnut taikina sille. Taikina saa olla tahmeaa.

5. Levitä leipätaikina soikioksi ja taputtele mahdollisimman ohueksi, voitele pinta oliiviöljyllä ja ripottele päälle makua tuomaan seesaminsiemeniä, suolaa sekä halutessasi oliiveja.

6. Paista 250 asteessa noin 7 minuuttia.

Tähän väliin voisin kommentoida, että tämä vaatimaton leipä maistuu taivaalliselta tsatsikin sekä pippuridipin (oma suosikkini) kanssa!

Tsatsiki

300 grammaa kurkkua raastettuna
250 grammaa kreikkalaista-/turkkilaista jogurttia
1 valkosipulinkynsi raastettuna
½ dl sitruunamehua (noin ½ sitruunan mehu)
hyppysellinen mustapippuria
1 dl tuoretta minttua silputtuna

1. Laita raastettu kurkku siivilään kulhon päälle ja lisää raasteen sekaan muutama hyppysellinen suolaa. Anna nesteen irrota kurkusta.

2. Sekoita kulhossa jogurtti, valkosipuli, sitruunamehu, pippuri, minttu sekä valutettu kurkku. Tarkista maku.

3. Anna maustua jääkaapissa noin 30 minuuttia ennen tarjoilua

Pippuridippi

2 dl kreikkalaista-/turkkilaista jogurttia
1 dl ranskankermaa
1 rkl sitruunamehua
1 tl sokeria
1 rkl mustapippuria
2 rkl roseepippuria rouhittuna
hyppysellinen suolaa

1. Sekoita aineet keskenään, tarkista maku ja anna maustua jääkaapissa noin 30 minuuttia.

20140203_201142_1-hires.jpg

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli DIY

Pehmeä herätys: herkkusuun aamiaissämpylät & lempeä suklaa-marenkipiiras

Minä en ole aamuihminen: luultavasti kaikki, jotka ovat yrittäneet minua joskus hätistellä ylös sängystä, vihaavat minua. Voisinkin kruunata itseni unikekojen kuningattareksi. Salaisuus miellyttävissä aamuissa piileekin minun mielestäni siinä, että toista ei tarvitse hätistellä kiireellä ylös sängystä. Mielestäni paljon mukavampi tapa herättää omat rakkaat on viedä uunituoreita sämpylöitä sekä vähän jotain makeaa suoraan unikeon luo. Herkullisten tuoksujen tulviessa nenään, huomaakin pian olevansa mitä virkein!

Maailman maukkaimmat aamiaissämpylät

Nämä aamupalasämpylät saavat pehmeyttä ja makua maitorahkasta, lisäksi maustan niitä ruokosokerilla ja joskus sekaan voi heittää hieman kanelia tai hunajaakin! Maukkaat sämpylät suorastaan sulavat suussa mansikkahillon kera ja iki-ihana rakkauden raaka-aine, voi, toimii tietenkin täydellisesti!

aamiaissampylat.jpg

250 grammaa maitorahkaa
2,5 dl vettä
25 grammaa hiivaa
3 rkl ruokokidesokeria
1,5 tl suolaa
2 dl kauraleseitä
8 dl vehnäjauhoja (osan voi aina korvata täysjyvävehnäjauhoilla)
0,5 dl öljyä

Pinnalle
2 keltuaista voiteluun
seesaminsiemeniä

1. Sekoita vesi ja rahka keskenään ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi.

2. Sekoita rahka-vesi seokseen hiiva ja sen jälkeen sokeri, suola sekä kauraleseen (sekä halutessasi muut mausteet kuten kaneli ja hunaja).

3. Lisää jauhot vähitellen, alustaen taikinaa samalla hyvin.

4. Lisää lopuksi öljy ja laita hyvin alustettu taikina kohoamaan noin tunniksi, kunnes se on noin kaksinkertaistunut.

aamiaissampylat_taikina.jpg

Suosin taikinan kohottamisessa leivinliinan käytön sijaan tuorekelmua: se luo huomattavasti ilmatiiviimmän kohoamisympäristön ihanalle taikinallemme!

 

aamiaissampylat_taikina_kohonnut.jpg

5. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle työtasolle ja muotoile siitä 8 sämpylää. Käsittele taikinaa hellästi ja rakkaudella!

6. Nosta sämpylät kohoamaan uunipellille noin 30 minuutiksi, lämmitä samalla uuni 225 asteeseen.

7. Leikkaa kohonneiden sämpylöiden pintaan viiltoja, mahdollisimman terävällä veitsellä, jottet laske ilmaa ulos! Voitele keltuaisella (voi ohentaa tilkalla vettä, jos keltuaiset tuntuvat liian paksulta) ja ripottele päälle maukkaita seesaminsiemeniä.

8. Paista sämpylöitä 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Suklaa-marenkipiiras

Tämä piiras on mielestäni kauniin seepianvärinen ja maistuu taivaalliselta erityisesti vaniljajäätelön kera! Tahmea suklainen pohja yhdistettynä vaahtokarkkimaiseen pehmeään marenkiin: taivas!

75 grammaa normaalisuolaista voita
1½ dl makeuttamatonta kaakaojauhetta
2 kananmunaa
2½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoa
ripaus suolaa

Marenki
4 valkuaista
2½ dl sokeria
3 tl vaniljasokeria

noin 1 dl rouhittuja pähkinöitä

1. Sekoita sulatettu ja hieman jäähtynyt leivontamargariini ja kaakaojauhe. Vatkaa kananmunat ja sokeri kevyesti. Sekoita joukkoon kaakao-voiseos sekä suola.

2. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

3. Voitele piirasvuoka ja kaada suklaaseos vuokaan odottamaan marenkipintaa.

marenki-suklaapiiras_pohja.jpg

4. Vaahdota (huoneenlämpöiset) valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon vähitellen sokeri, mausta seos vaniljasokerilla.

5. Nostele (tai minun tapauksessani kaada, sillä liian ronskisti lisätty sokeri lässäytti marenkini – mutta makua se ei haittaa!) marenki suklaapohjan päälle.

marenki-suklaapiiras_raaka.jpg

6. Ripottele piiraan päälle runsaasti rouhittuja pähkinöitä. Tällä kertaa käytin cashew-pähkinöitä, sillä niitä löytyi kaapista, mutta pekaanit ovat suosikkini!

7. Nosta piiras 175 asteisen uunin keskitasolle ja paista noin 20 minuuttia.

marenki-suklaapiiras_kokonainen.jpg

marenki-suklaapiiras.jpg

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli DIY