Rustiikkista Ranskaa – lihapiiras ranskalaisittain

Päivinä, jolloin on niin kylmä, että paksuinkaan talvitakki ei lämmitä ja kotisohvallakin on kääriydyttävä paksuimpiin viltteihin, haluan karata kauas pois kotoani Helsingistä: mielikuvistusmatkalle Ranskaan, pieneen mökkiin, joka on valaistu kynttilöin ja takassa palaa lämmittävä tuli. Tälle matkalle minut siivittää herkullinen ranskalainen lihapiiras: rapean lehtitaikinan sisältä paljastuva täyteläinen, lämmin lihakastike lämmittää kylmimmänkin päivän ja hivelee samalla makuhermoja.

ranskalainenpiiras_valmis-yrtittaustalla.jpg

Ranskalainen lihapiiras

iso lehtitaikinalevy (600 grammaa)
400 grammaa naudan paistisuikaleita
1 rasia herkkusieniä
1 suuri sipuli
3 valkosipulin kynttä
2 laakerinlehteä
8 maustepippuria
timjamia
2 tl suolaa
persiljaa
4 dl punaviiniä
4 dl vettä
1 rkl tomaattipyreetä
suurus (½dl vettä + 2 rkl vehnäjauhoja

Lisäksi
1 muna voiteluun
voita paistamiseen
leivinpaperia
öljyä
suolaa ja mustapippuria

ranskalainenpiiras_raaka-aineet.jpg

1. Ota lehtitaikinalevy sulamaan.

2. Laita kattilaan nokatr voita ja ruskista siinä lihat, ruskistamisen loppupuolella lisää kattilaan noin 1/3 rasian herkkusienistä sekä puolikas sipuli. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

3. Lisää kattilaan vesi, punaviini, laakerinlehdet, maustepippurit ja muutama timjaminoksa sekä suola.

Huom!
Nyt kattilaan laitettavan aineet laitetaan sinne vain lihatäytteen maustumisen ajaksi, eli ne poistetaan ennen kuin piiras menee uuniin. Tästä syystä esimerkiksi sienet ja sipuli kannattaa säilyttää mahdollisimman suurina paloina.

4. Säädä keittolevy miedolle lämmölle ja anna täytteen kiehua hiljalleen noin 1,5 tuntia, kunnes liha on mureaa ja liemi maukasta.

5. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.

6. Ruskista åannulla voissa loput, sopivan kokoisiksi pilkotut herkkusienet, jäljelle jäänyt sipulin puolikas (tämänkin voi pilkkoa haluamallaan tavalla) ja mausta sipuli-sieniseos suolalla ja mustapippurilla. 

7. Poista kattilassa kiehuvasta täytteestä timjaminoksat, herkkusienet, laakerinlehdet, puolikas sipuli sekä maustepippurit mikäli saat ne poimittua pois. Piiras on maalaistyylinen, joten ei haittaa, vaikka makuaineita jäisikin vähän joukkoon.

8. Suurusta täyte ja lisää sekaan tomaattipyree, timjamia, persiljaa sekä sipuli-sieniseos. Anna täytteen kiehua noin 10 minuuttia – kastikkeesta saa tulla varsin paksua. Tarkista maku.

9. Vuoraa kasari tai pieni (halkaisija noin 15cm) irtopohjavuoka leivinpaperilla: voitele astia ensin öljyllä ja painele siihen leivinpaperi – anna leivinpaperin tulla reilusti astian reunojen yli (ei tarpeen, jos käytössäsi on irtopohjavuoka), jotta piiraan saa nostettua pois paistoastiasta.

10. Kaulitse lehtitaikinalevy: tarvitset suuren palan, jolla vuoraat paistoastian sekä pyöreän palan piiraan kanneksi.

11. Vuoraa paistoastia taikinalla: taas, anna taikinan tulla reunojen ylitse.

ranskalainenpiiras_raakataikina.jpg

12. Kaada täyte paistoastiaan.

ranskalainenpiiras_raaka_taytetty.jpg

13. Nosta reunojen ylitse menevä taikina täytteen päälle sulkeaksesi piiraan. Voitele kananmunalla. Painele voideltuun osaan kiinni pyöreä kansiosa, jotta saat siistin pinnan ja voitele sekin Koristele halutessasi esimerkiksi yrteillä, kuoren voi myös maustaa hyvällä suolalla. 

ranskalainenpiiras_raaka-kansi.jpg

14. Paista 225 asteessa noin 1,5 tuntia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä se kattilan kannella tai alumiinifoliolla. Voit tarkistaa kypsyyttä yrittämällä nostaa piirasta kevyesti pois vuoasta: taikina on jämäkkää kypsänä. Kypsyminen vie aikaa ja ainakin minulla se vaihtelee hyvin paljon riippuen siitä, mitä astiaa käytän ja kuinka kosteaa täytteeni on. 

ranskalainenpiiras_valmis-ikkunanedessa.jpg

ranskalainenpiiras_valmis-annos.jpg

15. Anna kypsän piiraan vetäytyä noin 10 minuuttia ennen kuin nostat sen tarjolle. Nauti piiras esimerkiksi voilla, hyvällä suolalla sekä persiljalla maustetuiden perunoiden kera – unohtamatta lämmittävää lasillista punaviiniä, Ranskassa kun olemme!

 

Koti Ruoka ja juoma DIY

Ihanan aamun avaimet – bagel-lohirullat sekä amerikkalaiset pannukakut

Aina silloin tällöin, lomalla tai viikonloppuna, on ihanaa aloittaa päivä jollain herkullisella. Jollain yksinkertaisella, niin, että väsyneet makunystyrämme pysyvät perässä. Jollain pehmeällä, joka tuo lohtua kun olemme joutuneet eroon untuvatyynyistämme. Tällaisiin aamuihin täydellinen apu löytyy näistä maailman pehmeimmistä pannukakuista sekä minun uusintaversiostani klassisista kylmäsavulohibageleista: lohirullista. Rullat sisältävät kaikki bagelin herkulliset maut, mutta niitä ei tarvitse uppopaistaa, keittää ja paistaa uudelleen – jätin siis bageleistani bagelin kokonaan pois.

Joka tapauksessa, nämä reseptit ovat täällä sinua varten: kun seuraavan kerran mietit, mitä tarjoaisit ystävillesi sunnuntaibrunssilla, aloita menun suunnittelu vaikka näillä herkuilla!

lohirullatjapannarit_valmis.jpg

Bagel goes lohirullat

n. 4 kpl ohuita vehnärieskoja (käytin itse Fazerin täysjyväisiä rullarieskoja)
400 grammaa maustamatonta tuorejuustoa
2 dl silputtua ruohosipulia
400 grammaa kylmäsavulohta
n. 2 tomaattia
tammenlehtisalaattia
seesaminsiemeniä

1. Aloita sekoittamalla tuorejuustoa kulhossa, kunnes sen rakenne on notkeutunut. Sekoita joukkoon ruohosipulisilppu.

2. Voitele rieskat tuorejuustoseoksella – älä kitsastele! Voit halutessasi säästää hieman tuorejuustoa koristeluun.

3. Anna voideltujen rieskojen vetäytyä hetki, jotta ne pehmenevät ja rullaaminen helpottuu.

4. Pilko tomaatti ja lohi sopivan kokoisiksi suikaleiksi.

5. Lisää täytteet voidelluille rieskoille kuvan mukaisesti – kuvasta puuttuu salaatti, mutta asettelin salaatinlehdet tuohon ”täytejonon” päälle. Ripottele väliin myös hieman seesaminsiemeniä.

lohirullatjapannarit_lohirullantaytto.jpg

6. Rullaa rieskat tiukaksi paketiksi – voit kääriä rullat kelmuun ja laittaa jääkaappiin tekeitymään, tällöin niistä on huomattavasti helpompi leiata siistejä paloja.

7. Leikkaa rullat sopivankokoisiksi suupaloiksi ja koristele tuorejuustolla – bagel-hengessä ripottele päälle seesaminsiemeniä.

lohirullatjapannarit_lohirullat.jpg

Maailman pehmeimmät pannukakut appelsiinisiirapin ja sitruskerman kera

Pannukakut

3 munaa
½ dl ruokokidesokeria
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
2½ dl kevytmaitoa
2 dl kermaviiliä
½ dl voita sulatettuna

1. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja vaahdota toisessa kulhossa munat ja sokeri.

2. Lisää muna-sokeriseokseen vuorotellen kuivia aineita ja nesteitä. Lisää lopuksi sulatettu voi. Taikinan kuuluu olla paksua!

3. Anna taikinan tekeytyä noin puoli tuntia ennen paistamista.

4. Aloita paistaminen kuumentamalla pannu – mutta ei liian kuumaksi. Minulla itselläni on kaasuliesi, joten en osaa sanoa, että onko pannarit hyvä paistaa ykkösellä vaiko kenties kolmosella, mutta pidin lieteni koko paistamisen ajan niin pienellä kuin sen sain.

5. Paista pannukakut, itse paistoin noin 1 dl taikinaa kerralla ja olin tyytyväinen pannareideni kokoon. Matala paistolämpötila yhdistettynä pinnoitettuun paistinpannuun mahdollistavat sen, että paistamiseen ei välttämättä tarvitse rasvaa: säästyt rasvankäryiseltä aamulta! Paista pannukakkuja rauhallisesti, kiirehtimättä: sen näkee kyllä, kun nämä pehmokaiset ovat valmiita käännettäviksi.

Appelsiinisiirappi

3½ dl appelsiinin mehua (noin 3 appelsiinin mehu)
½ appelsiinin kuori
2½ dl ruokokidesokeria
(1 tl vaniljasokeria)

1. Raasta appelsiinin kuori kattilaan ja lisää pääll mehu sekä sokeri.

2. Keitä noin 10-15 minuuttia – liemestä muuttuu siirappimaista sen jäähtyessä.

3. Maista valmista siirappia, joskus appelsiinit ovat täällä pohjolassa hieman kitkeriä ja tuolloin lisään joukkoon teelusikallisen vaniljasokeria.

Sitruskerma

2 dl kuohukermaa
1 tl sitruuna-aromia
1 appelsiinin kuori raastettuna
2 tl vaniljasokeria

1. Vaahdota kerma ja lisää joukkoon muut aineet.

lohirullatjapannarit_pannarit.jpg

Tarjoile pannukakut appelsiinisiirapin ja sitruskerman kera, halutessasi voit myös pilkkoa päälle pekaanipähkinöitä sekä sirotella tomusokeria ja näin annos on täydellistetty!

 

 

Koti Ruoka ja juoma DIY