Roskasta luksusta – maailman parhaat hampurilaiset sekä taivaalliset sipulirenkaat

En ole koskaan pitänyt sanasta ”roskaruoka”. Miksi kukaan haluaisi syödä roskaa? Minulle ruoka ei ole vain pakollista ravintoa, vaan jotain paljon enemmän: sen avulla välitetään tunteita, siitä nautitaan ja se jaetaan, usein elämiemme tärkeimpien ihmisten kanssa. Miksi kukaan haluaisi tarjota rakkailleen roskaa?

Tämän hirvittävän sanan ärsyttämänä päätin, että minun on pakko tehdä pieni kasvojenkohotus hampurilaisaterialle. Tehdä kaikki itse, sämpylöistä lähtien: en halunnut käsiin hajoavia höttöisiä, miltään maistumattomia kaupan valmis purilaisia. Täydellisten hampurilaissämpylöiden teko saattaa viedä aikaa, mutta on sen arvoista. Joten, olkaapa hyvä: tässä teille mitä mainioin resepti viikonlopuksi, yllättäkää rakkaanne hampurilaisaterialla, jossa on luksusta!

hampurilaisetjasipulirenkaat_valmis2.jpg

Hurmaavat hampurilaiset ja suloiset sipulirenkaat
neljälle

4 hampurilaissämpylää
4 pihviä
ruohosipulikastiketta
barbeque-kastiketta
tammenlehtisalaattia
maustekurkkuviipaleita
tomaattia viipaloituna
cheddar-juustoa

hampurilaisetjasipulirenkaat_kasvikset.jpg

Hampurilaissämpylät
Neljä suurta tai 8 pientä

2,5 dl vettä
0,6 dl maitoa
2 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria
8 dl vehnäjauhoja
1,5 tl laadukasta suolaa
2 rkl pehmennyttä voita
1 muna

Lisäksi
muna
tilkka vettä
kurpitsan siemeniä

1. Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöisiksi ja sekoita joukkoon hiiva ja sokeri. Jätä seisomaan.

2. Sekoita toisessa kulhossa sekaisin suola ja jauhot, nypi joukkoonpehmennyt voi. 

3. Sekoita muna hiiva-sokeri-neste-seokseen ja kaada nesteen vähitellen, haarukkavatkaimella vatkaten, jauhojen joukkoon.

4. Nyt seuraa taikinan alustusvaihe, ja tämä osaa olla turhauttavaa, mutta älä luovuta! Alustaminen venyttää gluteenia, joka mahdollistaa sämpyööiden kuohkeuden. Sekoita taikinaa haarukkavatkaimella kunnes taikina on kiinteytynyt siihen pisteeseen, että haarukkavatkaimen käyttö on liian raskasta, jatka käsillä. Taikina on pehmeää ja venyvää, mutta älä lisää jauhoja. Jatka alustamista noin 10-20 minuuttia, kunnes taikina on kiinteää – ainakin alkutilanteeseen verrattuna.

hampurilaisetjasipulirenkaat_sampylataikina.jpg

5. Kelmuta taikinakulho tiukasti ja jätä taikina kohoamaan noin puoleksitoist tunniksi, kunnes taikina on noin kaksinkertaistunut.

6. Kaada kohonnut taikina varovasti (jottet poista taikinasta ilmaa) jauhotetulle tasolle ja jaa neljään osaan.

7. Muotoile taikinasta hellästi sämpylöitä – kyllä taikina on pehmeää ja venyvää, mutta jos minä onnistuin, onnistut sinäkin! – ja laita sämpylät uunipellille, liinalla peitettynä, kohoamaan taas noin puoleksitoista tunniksi.

hampurilaisetjasipulirenkaat_sampylatpellilla.jpg

8. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja aseta uuninkestävä kulho, jossa on viileää vettä, uunin pohjalle. 

9. Voitele kohonneet sämpylät muna-vesi seoksella ja koristele kurpitsansiemenillä, paista noin 30 minuuttia. 

hampurilaisetjasipulirenkaat_valmiitsampylat.jpg

Pihvit

600 grammaa naudan jauhelihaa
1 suuri sipuli
1 muna
3/4 dl silputtua ruohosipulia
 2 tl paprikajauhetta
1,5 tl mustapippuria
2 tl suolaa
2 valkosipulin kynttä raastettuna

Laita kaikki aineet kulhoon ja vaivaa taikinaksi. Muotoile valmiista taikinasta neljä pihviä. Paista kuumalla pannulla, tai mikäli teet taikinan moninkertaisena ja syöjiä on paljon, voit käyttää uunia helpottamaan paistourakkaa.

hampurilaisetjasipulirenkaat_pihvitaikina.jpg

Ruohosipulikastike

1 dl kermaviiliä
1 rkl majoneesia
½ dl ruohosipulia silputtuna
½ tl keltaista sinappia
ripaus suolaa
1 valkosipulin kynsi raastettuna

Sekoita aineet keskenään ja laita jääkaappiin maustumaan kelmulla peitettynä. Ruohosipulikastike toimii loistavasti myös dippinä – suosittelen tekemään kaksinkertaisen annoksen, jos sitä haluaa säästää runsaasti sipulirenkaiden kaveriksi! (Itselläni riittä yksi annos, syöjiä kun on vain kaksi)

hampurilaisetjasipulirenkaat_ruohosipulikastike.jpg

Barbeque-kastike

3 rkl tomaatti pyreetä
noin 2 appelsiinin mehu
1 appelsiinin kuori raastettuna
1 limen mehu
4-5 rkl ruokokide sokeria
1 chili pieneksi pilkottuna
2 valkosipulin kynttä raastettuna
2 tl paprikajauhetta
1½ juustokuminaa (jauhettua)
½ tl cayanne-pippuria
½ dl öljyä

Laita kaikki aineet kattilaat ja sekoita. Lämmitä kastike kiehuvaksi ja anna kiehua, kunnes seos on sopivan sakeaa. Tarkista maut – se on erittäin tärkeää, kun resepti sisältää chiliä, appelsiinia ja limeä: tuoreiden raaka-aineiden samankaltaisuutta ei voi aina taata – joskus hedelmistä saa enemmän mehua, kuin toisilla kerroilla ja niin edelleen. Maistelemalla hyvä tulee!

hampurilaisetjasipulirenkaat_barbeque-kastike.jpg

Sipulirenkaat

2 suurta sipulia
2 dl vehnäjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
1/2 tl cayannepippuria
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
1½ dl olutta
1 rkl sulaa voita
1 muna 
öljyä paistamiseen

1. Pilko sipulit renkaiksi ja laita öljy kuumenemaan

2. Sekoita toisessa kulhossa sekaisin kuivat aineet ja toisessa voi sula, olut ja muna. Yhdistä.

3. Upota sipulirenkaat frityyritaikinaan ja paista noin 180 asteisessa öljyssä kullanruskeiksi. 

4. Nosta valmiit sipulirenkaat lautaselle ja ripottele päälle heti suolaa – näin renkat pysyvät rapeina. 

hampurilaisetjasipulirenkaat_valmis.jpg

Nauttikaa!

 

Koti Ruoka ja juoma DIY

Puraise pastellia – vadelma-suklaa- & sitruunacupcaket

Joskus sitä vain ansaitsee hemmottelua – ja mikä olisikaan parempi tapa hemmotella itseään kuin nauttia syötävän suloisia cupcakeja? Nämä herkut ovat paitsi kertakaikkisen kauniita, myös mitä ihanimpia syötäviä: ensin tunnet kuorrutteen, joka on pehmeä kuin poutapilvi, sen jälkeen saat suuhusi itse leivosta, pientä kaivattua särmää ylenpalttisen ihanuuden ja söpöyden rinnalle.

Tällä kertaa ajattelin jakaa reseptini sitruuna- sekä vadelma-suklaa-cupcakeihin. Ne ovat herkullisia ja sopivat hyvin samaan aikaan tarjottaviksi, sitruuna tuo mukavaa raikkautta täyteläisen suklaan rinnalle. Nauttikaa!cupcake_valmisiso_0.jpg 

Pastelliset kuppikakkuset

Nosta tarvikkeet huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen leipomista.

cupcake_raaka-aineet_0.jpg

Sitruuna cupcaket
noin 16 kappaletta

3 1/4 dl jauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
125 grammaa pehmeää voita
2 ½ dl sokeria
2 munaa
1 1/4 dl maitoa
1 rkl vaniljasokeria
1 tl sitruuna-aromia
1 annos sitruunakuorrutetta

1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen

2. Sekoita pienessä kulhossa sekaisin jauhot sekä leivinjauhe

3. Laita pehmeä voi suurempaan kulhoon ja sekoita tasaiseksi, lisää joukkoon sokeri ja vatkaa valkoiseksi

cupcake_taikina_0.jpg

4. Lisää munat yksitellen hyvin sekoittaen

5. Sekoita joukkoon vaniljasokeri sekä sitruuna-aromi

6. Lisää jauhot noin 1/3 kerralla vuorotellen maidon kanssa

7. Täytä leivosvuoat taikinalla noin puoleen väliin saakka, taikina kohoaa melko runsaasti eikä tarkoitus ole loihtia muffineita. Itselläni taikina riitti 16 kuppikakkuun.

cupcake_raaka_0.jpg

8. Paista uunin keskitasossa noin 20 minuuttia, voit tarkistaa kypsyyden coctail-tikulla

cupcake_kypsa_0.jpg

9. Koristele ja nauti

Suklaa-cupcaket vadelmakuorrutteella
noin 16 kappaletta

3 1/4 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
125 grammaa pehmeää voita
2 ½ dl sokeria
2 munaa
1 ½ dl maitoa
90 grammaa tummaa (noin 70%) suklaata
1 annos vadelmakuorrutetta

Toimi samoin kuin sitruuna kuppikakkuja leipoessasi, lisää vain vaniljasokerin ja sitruuna-aromin sijaan sulatettu suklaa kohdassa 5.

cupcake_valmis_0.jpg

Kuorrutteet

Kuorrutepohja

4 dl kuohukermaa
250 grammaa mascarponea
200 grammaa maustamatonta tuorejuustoa
4 dl tomusokeria

1. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi

2. Lisää joukkoon mascarpone sekä maustamaton tuorejuusto hyvin sekoittaen, jotta kuorrutteeseen ei jää paakkuja

3. Sekoita lopuksi joukkoon tomusokeri

Jaa kuorrutepohja tasan kahteen erilliseen kulhoon, toisesta syntyy sirtuunakuorrute ja toisesta vadelma

Sitruunakuorrute
noin 16 kuppikakkuun

Puolet kuorrutepohjasta
1 tl vaniljasokeria
3 tl sitruuna-aromia
2 tl keltaista elintarvikeväriä

Sekoita aineet keskenään ja laita kuorrute jääkaappiin kelmulla peitettynä odottamaan koristeluvaihetta.

Vadelmakuorrute
noin 16 kuppikakkuun

Puolet kuorrutepohjasta
200 grammaa pakastevadelmia
½ dl vettä
½ dl tomusokeria

1. Laita kattilaan vadelmat, vesi ja tomusokeri

2. Lämmitä kiehuvaksi, sekoita, jotta irtoavat vadelmansiemenet eivät takerru kattilan pohjaan

3. Anna seoksen kiehua noin 10 minuuttia välillä sekoittaen

4. Siivilöi seos ja anna jäähtyä – tarkista maku

5. Sekoita kuorrutepohja ja jäähtynyt vadelmaseos sekaisin ja laita jääkaappiin odottamaan koristeluvaihetta

 

Koti Ruoka ja juoma DIY