Kumpi oli väkivaltainen osapuoli suhteessa vuosina 2012-2014?

Tähän mennessä tässä blogissa ollaan käyty läpi Deppin ja Heardin väitteitä suhteen ensimmäisiltä vuosilta, ja niihin liittyviä todisteita. Ennen kuin siirrymme vuoteen 2015, jolloin pari meni naimisiin ja väkivallasta tuli hengenvaarallista, tarkastellaan hetken verran mitä vuosina 2012-2014 oli tapahtunut.

Yhteenveto Heardin väitteistä, 2012-2014

Heardin mukaan Depp oli häntä kohtaan väkivaltainen seuraavin tavoin suhteen ensimmäisinä vuosina 2012-2014:

  • Haukkumalla ja olemalla sairaalloisen mustasukkainen
  • Yrittämällä kontrolloida Heardin uraa ja suostutella tämän luopumaan siitä
  • Yrittämällä kontrolloida Heardin pukeutumista
  • Käyttämällä katoamista riitojen jälkeen vallankäytön muotona
  • Rikkomalla tavaroita heidän riitojensa aikana
  • Fyysisellä väkivallalla, joskin vielä tässä vaiheessa väkivalta oli vielä jokseenkin lievää lyömistä, tönimistä ja potkimista
  • Seksuaalisella väkivallalla

Kaikki nämä ovat klassisia lähisuhdeväkivallan muotoja. Kuten edellisissä postauksissa olemme nähneet, Heard on esittänyt väitteilleen paljon vahvistavia todisteita, kuten tekstiviestejä ja meilejä, ja useat todistajat ovat myös lausunnoissaan tukeneet näitä väittämiä tältä ajanjaksolta.

Heard ei ole myöskään kieltänyt olleensa itse temperamenttinen, ja että erityisesti vuoden 2014 syksyllä hän koki paljon vihaa ja ahdistusta tilanteesta. Yhdysvaltain oikeudenkäynnissä hän sanoi myöhemmin tajunneensa, että oli läheisriippuvainen, kuten päihteidenkäyttäjien puolisot usein saattavat olla. Hänen mukaansa joulukuuhun 2014 mennessä suhteesta oli kehittynyt niin myrkyllinen, että myös hän käyttäytyi kamalasti. Hän esim. haukkui Deppiä estotta riitojen aikana ja sanoi tälle kamalia asioita. Heard sanoi myös alkaneensa pistää Deppille enemmän vastaan, kieltäytyen alistumasta ja esim. nousten takaisin ylös kun tämä tönäisi hänet maahan. Tämän seurauksena riidat alkoivat eskaloitua yhä enemmän.

Yhteenveto Deppin väitteistä, 2012-2014

Heard on siis esittänyt yksityiskohtaisen aikajanan väkivallasta ja suhteen toksisen dynamiikan kehittymisestä. Sen sijaan Depp ei ole spesifioinut oikein mitään tapahtumaa vuosilta 2012-2014. Hänen mukaansa Heard alkoi käyttää henkistä ja fyysistä väkivaltaa, esim. heitellä tavaroita häntä kohti, kun suhdetta oli kulunut jonkin aikaa. Ainoa tarkempi tapaus, mitä Depp on eritellyt, on viime postauksessa käsitelty väite siitä, että Heard oli julma häntä kohtaan koska pitäytyi lääkärin määräämässä lääkeannostusohjeessa Deppin vieroituksen aikana. Jos Heard oli se pahoinpitelijä, miksei Depp osaa kertoa vuosilta 2012-2014 yksityiskohtaisesti yhdestäkään tapauksesta, jolloin Heard oli häntä kohtaan väkivaltainen? On luonnollista, että jokaista tekoa ei muista, mutta eikö edes jotain?

DARVO Depp?

Depp ei ole myöskään esittänyt yhtäkään ’itsenäistä’ väitettä, vaan ne ovat olleet aina vastauksia Heardin väitteisiin. Eli kun Heard on sanonut Deppin pahoinpidelleen häntä ajankohtana X, Depp on kieltänyt tämän ja sanonut, että itse asiassa Heard pahoinpiteli tuolloin häntä. Tunnettu lähisuhdeväkivallan tutkija, psykologi Jennifer Freyd onkin todennut, että Deppin väitteet ja oikeudenkäynnin ympärille syntynyt #JusticeForJohnny-kampanja vaikuttavat olevan klassinen esimerkki ns. DARVOsta. DARVO tarkoittaa taktiikkaa, jossa väkivaltainen osapuoli puolustautuu väittämällä, että itse asiassa he ovatkin se uhri. DARVO tulee seuraavista lauseista:

  • Kiellä, että väkivalta tapahtui (Deny the abuse ever took place)
  • Hyökkää uhria vastaan, jos tämä yrittää saattaa sinut teoistasi vastuuseen (Attack the victim for attempting to hold the abuser accountable)
  • Väitä, että olet itse uhri ja uhrisi on se väkivaltainen osapuoli (Reversing the Victim and Offender)

Alla olevassa klipissä DARVO selitetään mm. South Parkin avulla:

Todisteiden puute ja Deppin valheet

Kolmas ja kenties painavin syy, miksi Deppin kertomus vuosilta 2012-2014 vaikuttaa epätodennäköisemmältä kuin Heardin, johtuu sen vahvistavien todisteiden puutteesta. Depp ei ole oikeastaan esittänyt mitään kunnon todisteita, jotka voisi liittää juuri näihin suhteen alkuvuosiin (Deppin todistajiin, joista leijonaosa on hänestä suoraan taloudellisesti riippuvaisia, palaamme toisessa postauksessa). Hänellä ei ole ollut esittää noilta vuosilta esim. tekstiviestejä tai meilejä, joissa puhuttaisiin Heardin väitetystä manipuloivasta käytöksestä, mustasukkaisuudesta, fyysisestä väkivallasta tai päihteidenkäytöstä. Sen sijaan Heardilla on ollut esittää paljonkin versiotaan tukevia todisteita, jotka suoraan kyseenalaistavat Deppin kertomuksen – Deppin vastaveto on ollut väittää niitä huijaukseksi. Useat Heardin esittämistä todisteista ovat jopa Deppin omia viestejä; toisin sanoen, hänen omat sanansa noilta vuosilta tukevat Heardin versiota, eivät hänen.

Sen lisäksi, että todisteet eivät tue Deppin kertomusta, on myös huomattava, että Depp on saatu useaan kertaan kiinni suoranaisista valheista. Hänen kertomuksensa ovat muuttuneet oleellisilta osin esim. Englannin ja Yhdysvaltain oikeudenkäyntien välillä (ks. esim. Met-gaala ja lento Bostonista). Hän on ristikuulustelussa usein joutunut pyörtämään sanansa. Muistetaan myös, että Depp ei väitä vain, että Heard oli se väkivaltainen osapuoli, mutta että hän itse ei ole koskaan lyönyt ketään naista. Hän on myös väittänyt olleensa ainoastaan koukussa opioideihin, vaikka todisteet, kuten hänen omat viestinsä esim. Paul Bettanylle, viittaavat paljon laajempaan ja vielä vakavampaan päihdeongelmaan. Päihdeongelmahan ei yksinään tietenkään tarkoita, että ihminen olisi väkivaltainen (vaikkakin päihteillä on osuutta huomattavassa osuudessa lähisuhdeväkivaltatapauksia), mutta Deppin tapauksessa ongelma on se, että hän on yrittänyt toistuvasti kieltää päihdeongelmansa laajuuden ja esimerkiksi sen, miten se on vaikuttanut hänen käyttäytymiseensä eri ajankohtina.

Mitä mieltä sinä olet? Tuleeko jokin näistä asioista yllätyksenä? Muistattehan, että jos blogissa on mielestänne jätetty jotain käsittelemättä, niin meihin saa aina olla yhteydessä ja jättää kommenttia, ne ovat tervetulleita!

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *