Mitä yhteistä on Johnny Deppillä, Oleg Deripaskalla ja Sergei Lavrovilla?

Tammikuussa 2017 Depp ja Heard julistettiin virallisesti eronneiksi ja kumpikin pystyi jatkamaan elämäänsä.

Deppin ura ei ollut kärsinyt erokohussa mitenkään peruuttamattomasti. Hän ei menettänyt yhtään elokuvaroolia, vaan itse asiassa eroselvittelyjen vielä ollessa käynnissä Warner Brothers oli ilmoittanut julkisuuteen, että Depp on palkattu yhteen päärooleista J.K. Rowlingin Ihmeotukset-elokuvasarjassa. Tammikuussa 2017 yhdysvaltainen yleisö osoitti Deppille rakkauttaan äänestämällä hänet vuoden elokuvaikoniksi People’s Choice Awardseissa.

Depp promoamassa Dioria ranskalaisen miestenlehden kannessa vuonna 2017. Dior/LVMH on ollut yksi Deppin uskollisimpia työnantajia viime vuosina. Depp on muotitalon miestentuoksun Sauvage (=villi) kasvo.

Depp olisi siis voinut jatkaa elämäänsä kuten ennenkin ja minimoida kohun vaikutukset keskittymällä uraansa. Seuraavien kahden vuoden aikana otsikot hänestä olivat kuitenkin yhä useammin negatiivisia.  Jos 2000-luvulla hänet oltiin tunnettu yksityisyyttään suojelevana perheenisänä, 2010-luvun lopulla Depp seilasi yhdestä yksityiselämäänsä koskevasta kohusta toiseen.

Depp dumppaa lähipiirinsä…

Vuonna 2016 Depp ei eronnut pelkästään vaimostaan, vaan katkaisi välit myös moneen keskeiseen taustahenkilöönsä. Näihin kuuluivat varainhallintafirma TMG’n Joel ja Robert Mandel sekä asianajaja Jacob Bloom, jotka olivat hoitaneet Deppin varallisuutta 1990-luvun lopulta asti. Deppin mukaan TMG ja Bloom olivat kavaltaneet häneltä rahaa, johtaen tilanteeseen, jossa hän oli lähentymässä vararikkoa, vaikka tienasi edelleen miljoonia ja omisti esim. oman kylän Ranskassa ja saaren Karibialla.

Depp antoi lähtöpassit myös agentilleen, United Talent Agencyn (UTA) Tracey Jacobsille, joka oli ollut avainhenkilö hänen urallaan jo 1980-luvulta asti. Jacobsin mukaan Deppin käyttäytyminen oli muuttunut yhä epävakaammaksi 2010-luvulla. Hänen oli ollut vaikeampaa löytää asiakkaalleen rooleja, sillä Deppin päihdeongelma ja siihen liittyvä myöhästely ja työkyvyn aleneminen olivat yleisesti tiedossa Hollywood-studioilla. Deppin mukaan Jacobs taas oli liitossa TMG:n ja muiden kanssa häntä vastaan.

Ennen potkuja, keväällä 2016, Depp oli yhtäkkiä ilmestynyt UTA:n toimistolle ja vaatinut 20 miljoonan dollarin välitöntä lainaa. Hän oli perustellut tätä sillä, että hänen mielestään firma on hyötynyt hänen kustannuksellaan niin paljon vuosien aikana. UTA:n oli selitettävä, etteivät he ole pankki. Vielä hullumpaa oli, että Depp oli aikaisemmin samana keväänä kieltäytynyt mainoskampanjasta Turkish Airin kanssa, mikä olisi netonnut hänelle 15 miljoonaa hyvin pienellä työpanoksella…

Deppin mielestä kaikki hänen ympärillään yrittivät hyötyä hänen kustannuksellaan. Tällainen ei olisi mitenkään epätavallista isolle tähdelle, mutta Deppin tapauksessa mukana lienee olevan myös erittäin paljon paranoiaa ja tarvetta sysätä vastuuta omista törttöilyistä muille.

…ja saa uusia vaikutusvaltaisia ystäviä

Erokohun ollessa kuumimillaan kesällä 2016 Depp vietti aikaa saudi-prinssi Abdulaziz bin Salman Al Saudin ökyjahdilla Ibizalla, ja tapasi siellä amerikkalaisen lakimiehen nimeltä Adam Waldman. Waldman on urallaan toiminut mm. venäläisen oligarkki Oleg Deripaskan asianajajana ja lobbaajana Washingtonissa. Hän esimerkiksi yritti saada Yhdysvaltoja myöntämään Deripaskalle viisumin sen jälkeen, kun hakemus oli hylätty Deripaskan epäiltyjen rikollisuusyhteyksien takia. Asian yhteydessä Waldman toimi myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin neuvonantajana.  Waldmanin nimi on noussut mediassa esiin viime vuosina liittyen Donald Trumpin Venäjä-yhteyksiin ja siihen, miten Kreml kytkeytyi tämän presidentinvaalikampanjaan. Waldmanista ja Deripaskasta on kirjoitettu esim. The Guardianissa, Financial Timesissa, New York Timesissa, Mother Jonesissa ja The Tabletissa.

Depp ja Waldman

Omien sanojensa mukaan Waldmanilla on myös muita suuria saavutuksia, kuten vuoden 2008 finanssikriisin ennustaminen opiskeluaikoinaan 1990-luvun alussa. Mielenkiintoisena sivuhuomautuksena mainittakoon, että hänen vaimonsa on saksalainen dermatologi Dr. Barbara Sturm, jonka luksus-ihonhoitobrändistä on tullut trendikäs Hollywood-tähtien keskuudessa viime vuosina. Sturmin tuotteita myydään myös Venäjällä. Suomessa niitä myy Stockmann.

Waldman Deppin äänitorvena

Waldman ja Depp tulivat hyvin juttuun, ja hänestä tulikin nopeasti niin Deppin keskeinen neuvonantaja ja kuin tämän lanseeraamien oikeusjuttujen pääarkkitehti. Waldman ei ole tyytynyt vain hiljaiseen taustarooliin, vaan on profiloitunut Deppin äänitorvena. Hän on ollut jokaisen Heardiin liittyvän kohun (esim. nauhojen julkaisun) alkulähde, ja väittänyt äänekkäästi, että kyseessä on salaliitto Deppiä vastaan. Tämän takia Waldman oli mainittuna myös Heardin vuonna 2020 Deppiä vastaan nostamassa vastakanteessa. Kanteen mukaan Waldman ei ole vain mustamaalannut Heardia julkisuudessa, vaan myös aloitti koordinoidun botti-kampanjan häntä vastaan. Tähän palaamme myöhemmissä postauksissa.

Waldmanin oli tarkoitus edustaa Deppiä Depp v Heardissa, mutta tuomari pisti hänet keissistä pihalle kun kävi ilmi, että hän oli vuotanut luottamuksellista materiaalia esim. Daily Mailille. Waldmanin hyökkäävä ja ajoittain jopa uhkaileva keskustelutyyli (esim. Depp v NGN-oikeudenkäynnin aikana hän vaikutti uhkailevan NGN:n todistajia kuolemalla) johti lopulta siihen, että hän sai porttikiellon Twitteriin vuonna 2021. Elon Musk tosin peruutti sen vuoden 2022 lopussa – fakta, jonka pitäisi saada jokainen Depp-salaliittoteoreetikko ymmärtämään, ettei Musk tosiaankaan seiso Heardin tukijoukoissa.

Waldmanin lisäksi Depp on palkannut viime vuosina kaksi konservatiivisen politiikan puolelta tunnettua PR-yritystä, Hawthorn Groupin ja Hiltzik Strategiesin, hallitsemaan julkisuuskuvaansa.

Depp esiintymässä Hollywood Vampiresin kanssa Glastonburyn festareilla vuonna 2017.

Depp oikeudessa liittyen omaisuutensa hupenemiseen

Depp v Heard ei suinkaan ole ollut Deppin ainoa oikeuskanne viime vuosina. Noudattaen Waldmanilta saatuja neuvoja Depp haastoi entisen varainhallintafirmansa TMG:n ja asianajajansa Jacob Bloomin oikeuteen vuonna 2017, väittäen että he olivat kavaltaneet häneltä rahaa ja jättäneet hänet miljoonien verovelkoihin. TMG nosti vastakanteen, jossa totesivat, että Deppin talousahdinko oli täysin tämän omista päätöksistä johtuvaa.

TMG:n mukaan Depp ei ollut kiinnostunut jättiomaisuutensa järkevästä hoidosta, vaan tuhlasi holtittomasti ja uskoi pystyvänsä kuittaamaan jatkuvasti kasvavat kulunsa (jotka paisuivat n. 2 miljoonaan dollariin per kk) uusilla hittielokuvilla. Managerit eivät vain väittäneet näin, vaan olivat liittäneet kanteeseen useita sähköpostikeskusteluja Deppin kanssa, jotka vaikuttivat tukevan heidän väitteitään ja joissa tämä kuulostaa kiukuttelevalta teiniltä. Esimerkkinä Deppin vastaus, kun managerit neuvoivat häntä myymään osan omaisuudestaan:

”What else can i do??? you want me to sell some art??? i will. you want me to sell something else??? sure… what??? i got bikes, cars, property, books, paintings and some semblance of a soul left. where would you like me to start???” 

TMG sanoi myös, että olivat tietoisia niin Deppin päihdeongelmasta kuin siitä, että tämä oli ollut väkivaltainen Heardia kohtaan. Myöhemmin TMG lisäsi useita ihmisiä, kuten Deppin siskon Christi Dembrowskin, kanteeseen. Dembrowski, joka toimi yleensä ensisijaisena yhteytenä Deppin ja TMG:n välillä, oli heidän mukaansa saanut vuosien aikana yli 7 miljoonan dollarin lainan Deppiltä.

Molemmat jutut soviteltiin myöhemmin yksityisesti molempia osapuolia tyydyttävin ehdoin.

Entiset työntekijät syyttävät Deppiä työlainsäädännön rikkomisesta; apulaisohjaaja nostaa syytteen pahoinpitelystä

Deppin oikeusjutut jatkuivat seuraavana vuonna, kun häntä vastaan nostettiin kaksi siviilisyytettä. Ensiksi kaksi hänen entistä turvamiestään syytti häntä huonoista työoloista ja palkkojen maksamatta jättämisestä. Turvamiehet sanoivat myös joutuneensa tekemisiin huumeiden kanssa Deppille työskennellessään.

Toisen syytteen nosti Deppin uusimman elokuvan City of Lies (2018) apulaisohjaaja Rocky Brooks. Hänen mukaansa päihtynyt Depp oli käynyt hänen kimppuunsa kun hän oli tullut lopettamaan kuvaukset katuosuudella, minkä kuvausvaraus oli jo loppunut. Depp oli lyönyt ja töninyt häntä, ja oli yrittänyt usuttaa häntä lyömään takaisin, sanoen maksavansa siitä. City of Liesin julkaisu jouduttiin muuten siirtämään jutun takia vuoteen 2021.

Deppin mukaan kummankin jutun nostajat valehtelevat dollarinkuvat silmissään. Tästä huolimatta hän päätyi sovittelemaan kummankin jutun.

Miksi Disney ei halua enää työskennellä Deppin kanssa

Oikeustaistelut poikivat kosolti otsikoita, jotka eivät erityisemmin parantaneet Deppin julkisuuskuvaa. Arvostettu The Hollywood Reporter -lehti kirjoitti Deppin imagokriisistä keväällä 2017 pitkän reportaasin, jossa avioeron ja rahasotkujen syväluotaamisen lisäksi paljasti Disneyn tyytymättömyyden tähden käytökseen Pirates of the Caribbeanin viidennen osan kuvausten aikana. Lehden lähteet kuvasivat Deppin olleen jatkuvasti tunteja myöhässä, ja että hän ei enää edes viitsi tai pysty opettelemaan vuorosanojaan, vaan ne luetaan hänelle korvanappiin. Deppin mukaan tämä ei pidä paikkaansa, vaan hänelle soitetaan korvanapista rooliin sopivaa musiikkia ja ääniä.

Myöhemmin Tracey Jacobsin todistajanlausunnosta kävi ilmi, että Deppin aiheuttama kaaos viidennen elokuvan kuvausten aikana oli saanut Disneyllä niin paljon huomiota, että studion johtaja Sean Bailey oli itse alkanut puuttua asiaan. Kalliit ulkokuvaukset satoine statisteineen nimittäin maksoivat sievoisen summan päivässä, joten hintalappu Deppin myöhästelylle oli useampia satoja tuhansia. Kuvausten keskeyttäminen Deppin sormivamman takia nosti lisäkulut miljooniin. Ongelmat jatkuivat vuoden 2016 lopussa, kun elokuvan dialogia oli määrä jälkinauhoittaa – Depp ei nimittäin taaskaan ilmestynyt paikalle.

Menestyssarjan viimeinen osa, Salazar’s Revenge, sai ensi-iltansa vihdoin ja viimein kesällä 2017. Yhdysvalloissa sen lipputulot jäivät sarjan huonoimmiksi ja toivat Deppille jo kolmantena vuonna peräkkäin huonoimman näyttelijän Razzie-ehdokkuuden. Aasian ja Venäjän tulot tuuppasivat elokuvan kuitenkin vielä reilusti plussan puolelle.

Ei siis ihmetytä, jos Disney sai Deppistä tarpeekseen. Depp itse kuitenkin väittää, että Disney olisi suunnitellut tekevänsä vielä kuudennen osan elokuvasarjaa hänen kanssaan, mutta Heardin vuoden 2018 lopussa julkaisema mielipidekirjoitus olisi saanut heidät pyörtämään päätöksensä. Tosiasiassa leffasarjan käsikirjoittaja oli vihjannut julkisesti jo yli kuukausi ennen Heardin kirjoituksen julkaisua, että Jack Sparrowin taru oli loppu (tästä uutisoitiin tuolloin myös Suomessa). Disneyn edustaja Tina Newmanin Virginiassa antaman todistajanlausunnon mukaan kukaan studiolla ei ollut edes noteerannut Heardin kirjoitusta.

Todettakoon vielä, että mitään kuudetta Pirates of the Caribbean-elokuvaa ei ole tiettävästi koskaan edes ollut Disneyllä tuotannossa, vaikka studio on välillä pyöritellyt ideaa sarjan uudelleenlämmittelystä Margot Robbien kanssa.

Deppin muut edesottamukset vuosina 2017-2018

Piratesin viidennen osan lisäksi Depp esiintyi vuonna 2017 valkokankailla myös Kenneth Branaghin Idän pikajunan arvoituksessa, missä hän näytteli ansiokkaasti niljakasta gangsteria. Elokuva menestyi hyvin, mutta Deppin käytös sen ensi-illassa ja Graham Nortonin show’ssa loi taas epäedullisia otsikoita – Deppin väitettiin nimittäin olleen selkeästi päihtynyt. Tämä ei olisi ihme, sillä Deppin päihdeongelmaa hoitaneen Dr Kipperin antaman todistajanlausunnon mukaan vuosien 2016-2019 aikana Deppin huumetestitulokset paljastivat hänen käyttäneen edelleen esim. kokaiinia, amfetamiinia, bentsodiatsepiineja ja marihuanaa.

Depp yritti korjata oikeuskohujen aiheuttamaa vahinkoa maineelleen antamalla ekslusiivisen haastattelun Rolling Stonelle. Laadukkaasta journalismista tunnettu musiikkialan aikakauslehti oli ollut Deppin idolin, gonzo-journalisti Hunter S. Thompsonin, työnantaja ja oli aikaisempina vuosina julkaissut Deppistä useita imartelevia henkilökuvia. Depp ja Waldman kutsuivat siis lehden toimittajan viettämään kanssaan kolme päivää Lontoossa, jotta Depp voisi ”kertoa totuuden”.

Toimittaja Stephen Rodrick oli kuitenkin lähinnä järkyttynyt siitä, mitä todisti. Depp puhui vuolaasti talous- ja julkisuusongelmistaan, mutta kieltäytyi ottamasta mistään vastuuta. Kaikki oli muiden syytä. Waldmanista toimittaja sai sen kuvan, että tämä ruokkii Deppin uskoa siihen, että häntä kohtaan kohdistuu jonkinlainen ajojahti, jota vastaan he oikeusjutuilla taistelevat.

Rodrickin mukaan Depp joi ja poltti pilveä lähes jatkuvasti hänen seurassaan, ja poistui välillä ’piristämään’ itseään ilmeisesti jollain kovemmalla aineella. Deppin jutuista oli ajoittain hankala saada selvää, ja osa hänen vitseistään oli esim. törkeän rasistisia. Kolmen päivän aikana uni oli kortilla, ja Deppin talosta ei poistuttu kertaakaan. Rodrick vertaa jutussaan tähden nykytilaa Elvis Presleyn viimeisiin vuosiin jees-miesten ympäröimänä.

Rolling Stonen henkilökuva aiheutti kohun kun se julkaistiin kesäkuussa 2018. Juttua jaettiin myös Disneyn pomojen sisäisessä keskustelussa, missä sitä pidettiin hyvin surullisena.

Depp teki myös muita kyseenalaisia päätöksiä julkisesta kuvastaan näinä vuosina, mm. simuloi seksin harrastamista kahden naisen kanssa Marilyn Mansonin musiikkivideossa, ja vihjaili humalaisesti Trumpin ampumisella festivaaliyleisölle (minkä voi toki nähdä myös positiivisena ulostulona).

Lähteet:

Suurimmaksi osaksi linkitetty suoraan tekstiin, mutta Deppin ex-agentin Tracey Jacobsin koko todistajanlausunnon Depp v TMG -keississä voi lukea täältä (alkaen s. 33).

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *