Suhteen alku ja ensimmäiset väkivallanteot

Sisältövaroitus: Tässä blogissa käsitellään fyysistä, henkistä ja seksuaalista lähisuhdeväkivaltaa. Jos olet väkivaltaisessa suhteessa, löydät tietoa ja apua täältä:https://nettiturvakoti.fi/nain-haet-apua/

Blogin esittelyn löydät täältä. Blogissa käydään läpi Depp v Heard-keissiä, tarkoituksena tuoda suomenkielistä faktatietoa aiheesta nettiin.

Mistä kaikki alkoi

Depp ja Heard tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2009, kun Depp valitsi Heardin naispääosaan elokuvaan Rommipäiväkirja (The Rum Diary). Deppin ystävän ja idolin, gonzo-kirjailija Hunter S. Thompsonin romaaniin perustuva elokuva oli Deppin oman elokuvayhtiön ensimmäinen tuotanto. 46-vuotias Depp (s. 1963) oli tuolloin pitkän uransa huipulla. Pääosat Pirates of the Caribbean-elokuvissa ja yhteistyöt Tim Burtonin kanssa olivat olleet 2000-luvun suurimpia kassamenestyksiä, ja näyttelijä nautti myös kriitikoiden arvostusta.

23-vuotias Heard (s. 1986) oli taas melko tuntematon, uransa alussa oleva näyttelijä. Hänen sen astisen uransa merkittävimpiä rooleja olivat pääosa slasher-pätkässä All the Boys Love Mandy Lane (2006) ja sivurooli hittikomediassa Pineapple Express (2008). Esiintyminen Hollywoodin isoimman staran rinnalla oli jatkumoa tälle nousujohtoiselle kehitykselle.

Deppillä ja Heardillä oli kemiaa jo kuvausten aikana, mutta kumpikin eli tuolloin parisuhteessa. Deppin puoliso oli ollut vuodesta 1998 asti ranskalainen näyttelijä-laulaja Vanessa Paradis, jonka kanssa hänellä on kaksi lasta. Heard taas seurusteli valokuvaaja Tasya van Reen kanssa.

Kuvausten jälkeen Depp ja Heard tapasivat seuraavan kerran vasta pari vuotta myöhemmin, vuoden 2011 syksyllä, kun Rommipäiväkirja sai ensi-iltansa. Tässä vaiheessa molemmat olivat eronneet puolisoistaan, joskin Depp ja Paradis päättivät suojella lapsiaan kertomalla erosta julkisesti vasta kesällä 2012.

Deppin ja Heardin suhde sai alkunsa heidän kiertäessään Yhdysvaltoja ja Eurooppaa Rommipäiväkirjan promokiertueella. Pari löysi yhteyden musiikin, kirjallisuuden ja taiteen kautta. Huolimatta 23 vuoden ikäerosta, Deppillä ja Heardilla oli myös hyvin samanlainen tausta. Molemmat olivat kotoisin Yhdysvaltain konservatiivisista etelävaltioista, ja olivat kasvaneet perheissä, joissa oli päihdeongelmia ja perheväkivaltaa. Molemmat olivat joutuneet itsenäistymään aikaisin jätettyään lukion kesken ja lähdettyään Los Angelesiin tavoittelemaan parempaa elämää viihdealalla.

Suhteen alku: Heardin versio

Promokiertueen päätyttyä Depp ja Heard jatkoivat tapailua aina kun kiireisiltä aikatauluiltaan ehtivät. Heard kuvaili heidän suhteen alussa olleen kuin omassa ‘kuplassaan’. Depp oli hyvin intensiivinen ja hukutti Heardin rakkaudenosoituksiin ja kalliisiin lahjoihin. Hänestä tuli nopeasti läheinen myös Heardin perheen ja ystävien kanssa. Kesällä 2012 he asuivat jonkin aikaa jo yhdessä, kun Depp kuvasi Lone Ranger-elokuvaa New Mexicossa. Tuona aikana Heard antoi Deppille syntymäpäivälahjaksi turkoosikahvaisen tikarin, johon oli kaiverrettu teksti Hasta la muerte (kuolemaan asti, ks. kuva). Heardin mukaan Depp käytti sanontaa usein, ja hän piti sitä tuolloin romanttisena. Veitsi nousi esiin Yhdysvaltain oikeudenkäynnissä, missä Deppin asianajajat käyttivät sitä todisteena siitä, että Heard ei olisi voinut pelätä Deppiä. Kontekstilla on kuitenkin väliä. Depp keräilee veitsiä, ja oli aikaisemmin antanut Heardille kaksi tikaria lahjaksi. Kesäkuussa 2012 suhde oli myös vasta alussa.

Deppin intensiivisyys alkoi kuitenkin saada synkempiä sävyjä hyvin nopeasti. Hän halusi aina tietää, mitä Heard teki ja kenen kanssa, saattaen jopa ilmestyä ilmoittamatta tämän kotiin. Depp alkoi myös kommentoida Heardin asu- ja uravalintoja negatiivisesti. Heardin mukaan jokaisesta uudesta roolista tuli riitaa ja Depp vaati saada tietää Heardin puvustuksesta ja mahdollisista romanttisista kohtauksista. Hän saattoi suuttua pienimmästäkin väärästä sanasta, ja raivostuessaan tuhosi usein tavaroita. Hän myös huoritteli Heardia ja väitti tämän olevan uskoton. Tällaisen riidan jälkeen Depp usein katosi, ollen joskus päiväkausia teillä tietämättömillä. Palattuaan Depp pyyteli anteeksi ja lupasi tekevänsä muutoksen, ja kaikki olikin jonkin aikaa ihanaa ja seesteistä. Sitten kierre toistui taas. Heardille selvisi, että Deppillä oli jonkinasteinen päihdeongelma, ja riidat ja katoamiset liittyivät siihen.

Englannin oikeudenkäynnin todistajanlausunnossaan Heard muisteli, että varsinainen väkivalta olisi alkanut heidän seurusteltuaan noin vuoden ajan, eli alkuvuonna 2013. Yhdysvaltain oikeudenkäynnissä hän kuitenkin sanoi, että oli sittemmin saanut itselleen terapeuttinsa muistiinpanot ja tajunnut, että väkivaltaa oli jo hyvin pian seurustelun alkamisen jälkeen vuonna 2012. Depp on pitänyt Heardin vaikeuksia muistaa suhteen alkupään välikohtausten tarkkoja ajankohtia merkkinä valehtelusta. Ei kuitenkaan ole kovin hankala kuvitella, että tarkkojen ajankohtien, puhumattakaan päivämäärien, muistaminen 10 vuoden takaisille tapahtumille voi olla kenelle tahansa haastavaa. Heardin todistajanlausunnot ovat pysyneet kuitenkin sisällöiltään samana, ja on vaikea nähdä, miten Heard hyötyisi kertomalla erehtyneensä väkivallan alkuajankohdasta.

Väkivalta alkoi Heardin mukaan lievänä. Aluksi Depp löi seinää Heardin pään vieressä tai heitti tavaroita häntä kohti. Sitten alkoi töniminen, läpsiminen ja lyöminen. Heard muistaa, että ensimmäisillä kerroilla Deppin lyönnit hätkähdyttivät häntä, sillä ne tulivat täysin puun takaa. Ensimmäinen kerta tapahtui, kun hän oli kommentoinut Deppin Wino Forever-tatuointia vitsaillen. Depp oli läimäissyt häntä useamman kerran kasvoihin. Heard oli päätynyt kolmannesta lyönnistä lattialle. Depp oli heti pyytänyt anteeksi, ja itkien vannonut, ettei tämä tule toistumaan. Heard oli lähtenyt heti kotiinsa, ja seuraavina päivinä Depp pommitti häntä anteeksipyytävillä tekstiviesteillä ja romanttisilla lahjoilla. Toisen kerran Depp oli lyönyt Heardia, koska uskoi tällä olevan suhde exäänsä Tasya van Reehen.

Väkivaltainen maaliskuu 2013

Heardin mukaan maaliskuu 2013 oli jatkuvaa riitelyä. Depp käytti paljon päihteitä, eikä yrittänyt peitellä sitä Heardiltä. Depp oli myös yhä mustasukkaisempi. Maaliskuun riidoista todistavat ovat esim. Heardin tekstiviesti assistentilleen Kate Jamesille, jossa hän sanoo että edellisenä iltana oli ollut ‘paljon draamaa’, sekä Deppin viesti Heardille pari päivää myöhemmin:

JD: “Ajattelin, että sun pitäisi tietää, että on olemassa kirja nimeltään Disco Bloodbath (Verilöyly discossa). Ei muuta.”

AH: Me tarvitaan se kirja! Kertooko se sattumoisin viime pe illasta?

JD: Miten voit saada minut hymyilemään niin kauheesta hetkestä??? Joo, kyllä se kertoo… hauska ämmä. Vittu rakastan sua, you cunt!!!

Maaliskuussa 2013 tapahtui myös ensimmäinen välikohtaus, josta on paljon Heardin version vahvistavia todisteita, kuten viestejä ja valokuvia. Ne löytyvät kronologisessa järjestyksessä täältä, alkaen s. 83. 

Heardin mukaan Depp oli hänen luonaan, joi ja käytti kokaiinia. Yhtäkkiä Depp ilmoitti, että Heardin olisi poistettava makuuhuoneestaan exänsä maalaama abstrakti taulu. Heardin mielestä tämä oli omituista, sillä taulu ei ollut millään tapaa uusi eikä Deppillä ollut ollut sen kanssa aikaisemmin ongelmia. Depp yritti sytyttää taulun tuleen, ja löi Heardia niin, että hänen huuleensa tuli haava. Hän myös retuutti ja ravisteli Heardia sekä työnsi hänet seinää vasten. Deppin mukaan tätä ei tapahtunut, tosin hän tunnustaa pyytäneensä Heardia siirtämään taulun muualle.

Depp jatkoi päihteidenkäyttöä yön yli seuraavaan päivään, ja myös riitely jatkui. Aamulla Heard otti kuvan (oik.) Deppin lasista ja kokaiinista, lähettäen sen parhaalle ystävälleen Raquel ”Rocky” Penningtonille tekstillä ’Tällainen on minun aamuni’. Kuvassa näkyvässä rasiassa lukee ’JD:n omaisuutta’ (Property of JD).

Englannin oikeudenkäynnin ristikuulustelussa Depp myönsi, että oli tuolloin repsahtanut, ja että oli tuona aamuna juonut ja käyttänyt kokaiinia. Hän myönsi myös, että kuvassa oleva rasia kuului hänelle, ja että hän säilytti siinä kokaiinia (s. 8-10 päivä 2, Depp v NGN). Yhdysvaltain oikeudenkäynnissä Depp taas kielsi tämän.

Deppin oli tuona päivänä määrä olla mukana Keith Richardsista kertovan dokumentin kuvauksissa. Hän toimi elokuvan tuottajana, ja sitä oli tarkoitus kuvata hänen kotistudiollaan Sweetzer Avenuella, West Hollywoodissa. Hän ei kuitenkaan halunnut lähteä Heardin kotoa.Vaikka Depp kiistää, että häntä odotettiin paikalle, Heardin versiota tukevat viestit, joita hän ja Deppin assistentit Nathan Holmes ja Christi Dembrowski lähettivät toisilleen tuona päivänä. Dembrowski on Deppin sisko, ja viesteissä Heard  uskoutui tälle siitä, kuinka ei pärjää Deppin kanssa kun tämä on päihtynyt ja aggressiivinen. Heard kuvaa Deppin olevan kuin toinen ihminen ollessaan tässä tilassa. Deppin assistentti Stephen Deuters oli myös suoraan viestillä yhteydessä Deppiin, yrittäen saada tätä paikalle.

Heard kutsui apuun myös siskonsa Whitney Henriquezin, jonka kanssa Depp oli läheinen. Whitney todisti molemmissa oikeudenkäynneissä nähneensä Heardin huulessa haavan ja että tämän kasvot punoittivat. Whitneyn mukaan Depp oli hyvin päihtynyt, ja väitti Heardilla olevan suhde exänsä Tasyan sekä ystävänsä Marie de Villepinin kanssa. Whitneyn mukaan Deppin mustasukkaisuus van Reestä ei jäänyt vain tähän kertaan, vaan hän oli myöhemmin tärvellyt myös toista van Ree’n teosta. Tästä Whitneyllä oli esittää Whatsapp-viestit hänen ja Deppin väliltä vuodelta 2014.

Depp suostui lopulta lähtemään kohti studiota (useita tunteja myöhässä), kun Heard ja Whitney lupasivat tulla mukaan kuvauksiin. Automatkalla Heardin asunnolta Sweetzer Avenuelle Depp, joka oli tässä vaiheessa käyttänyt päihteitä yli 24 h ajan, roikotti parin pientä yorkshirenterrieriä auton ikkunasta ja ulvoi.

Kuvauspaikalla Heard poseerasi valokuvassa yhden Richardsin muusikon kanssa; Heardin ja Whitneyn mukaan kuvassa näkyy hänen turvonnut alahuulensa. Depp on myös esittänyt oikeudessa ryhmäkuvan, jossa Heardkin on mukana, ja joka hänen mukaansa todistaa, ettei Heardilla ollut vammoja. Tämän kuvan kohdalla on kuitenkin useita ongelmia. Ensiksikin, kuvaukset kestivät usean päivän ajan, ja olivat alkaneet väitettyä riitaa edeltäneenä päivänä – Heard ja Whitney olivat olleet paikalla vierailijoina jo tuolloin. Kuva on hämärässä studiossa otettu ryhmäkuva, josta on hankala erottaa yksityiskohtia. Mikä ongelmallisinta, Depp ei ole toimittanut kuvan metadataa, jonka avulla voitaisiin mahdollisesti päätellä, minä päivänä se on otettu. Heardista ja Whitneystä tuona ensimmäisenä kuvauspäivänä (eli ennen riitaa) otetut metadatalliset kuvat taas todistavat, että heillä oli tuolloin päällä samat vaatteet kuin ryhmäkuvassa. Tämä siis näyttäisi puoltavan Heardin todistusta, että ryhmäkuva otettiin ensimmäisenä päivänä, ennen riitaa.

Palataan kuitenkin Heardin todisteisiin riitaa seuranneen päivän tapahtumista. Heard pyysi tuolloin apua myös muilta lähipiirissään. Erityisen paljastavia ovat viestit hänen äitinsä, Paige Heardin kanssa. Heardin vanhemmilla on ollut päihdeongelmia, ja isä David Heard oli ajoittain väkivaltainen. Tästä huolimatta Paige pysyi tämän kanssa naimisissa kuolemaansa saakka.

Viesteissä Heard kuvaili Deppin olevan väkivaltainen ja hullu ja sanoi sydämensä särkyvän, koska silti rakastaa tätä. Paige Heard oli selkeästi huolestunut ja kehotti tytärtään menemään jonnekin, missä on turvassa. Äidin huolestuttua Heard kuitenkin hieman myöhemmin viestitti kaiken olevan ok, ja että Depp ei ole häntä kohtaan väkivaltainen, “vaan niinkuin raivoaa yleisesti”. Hän vertaa Deppiä Jekylliin ja Hydeen, ja sanoo, että tämän nopeasti vaihtuvat tunnetilat ja päihteidenkäyttö ovat hänelle hankalia käsitellä. Paige lupaa pitää puhelimen tyynynsä vieressä yön ajan, ja sanoo, että Heardin tulisi soittaa hänelle heti, jos tarve. Hän sanoi pelkäävänsä Heardin puolesta.

Kuvauspaikalta Heard lähetti viestejä myös ystävälleen/agentilleen Christian Carinolle (tunnetaan myös Lady Gagan ex-kihlattuna), kysyen voisiko siskonsa kanssa tulla käymään kun pääsee livahtamaan kuvauksista. Heard mainitsee viestissä Deppillä olevan päällä 24h putki. Carino sanoo tarjoavansa heille illallisen. Heard oli yhteydessä myös Rocky Penningtoniin, kertoen Deppillä olevan putken päällä ja sanoen olevansa yksinäinen ja poissa tolaltaan.

Syötyään Carinon luona, Heard palasi kotiinsa saatuaan Deppin assistentilta viestin, että tämä ei ole tulossa hänen asunnolleen sinä iltana. Carino lähetti Heardille vielä viestejä, joissa varmisti Heardin olevan turvassa ja sanoi, että tulee hakemaan Heardin milloin vain, jos tämä vain haluaa.

Seuraavana päivänä Paige lähetti Heardille uuden viestin varmistaakseen tyttärensä olevan kunnossa. Heard vastasi, että varmuuslukitsi ovensa niin, ettei Deppillä (jolla oli kämppään oma avain) olisi pääsyä yön aikana asuntoon, ja sai siten viettää ensimmäisen rauhallisen yön kahteen viikkoon. Paige tarjoutui lentämään Heardin isän kanssa Teksasista Kaliforniaan auttaakseen. Heard lähetti äidilleen vielä kuvan mustelmasta käsivarressaan, minkä sanoo tulleen kaksi viikkoa aikaisemmin – eli suunnilleen sinä perjantaina, mistä ’Disco Bloodbath’-tekstiviesteissä puhutaan.

Kaikkien näiden todisteiden lisäksi Yhdysvaltain oikeudenkäynnissä Deppin pitkäaikainen ystävä ja bändikaveri Bruce Witkin todisti, että oli Richards-dokkarin kuvausten aikaan nähnyt Heardin käsivarressa mustelman, joka näytti siltä, että joku olisi ottanut käsivarresta kiinni väkivaltaisesti. Koska Witkinin vuosikymmeniä kestänyt ystävyys Deppin kanssa oli päättynyt vuonna 2018, on toki mahdollista, että hän halusi tahallaan antaa Deppille epäsuotuisen todistuksen. Tähän ei kuitenkaan sovi se, että Witkinin todistus on hyvin maltillinen: hän ei sanonut nähneensä muuta, ja sanoi nähneensä kerran myös Deppillä haavan huulessa, joskaan ei muista, milloin.

Suhteen alku: Deppin versio

Deppin Englannissa antaman todistuksen mukaan Heard ei koskaan oikeasti pitänyt samoista asioista kuin hän tai ollut häneen rakastunut, vaan tämän tavoitteena oli alusta lähtien suorittaa suuri huijaus. Heard halusi hyväksikäyttää häntä saadakseen uralleen nostetta, ja suunnitteli syyttävänsä Deppiä lähisuhdeväkivallasta jo suhteen alussa. Deppin mukaan yllä kuvatut viestit ja kuvat olivat osa tätä huijausta. Depp ei ole kuitenkaan tiettävästi esittänyt mitään todisteita tästä salaliitosta.

Deppin toinen väittämä on, että Heard on sosiopaatti ja hänellä on epävakaa persoonallisuushäiriö. Tämä oli keskeinen osa Deppin asianajajatiimin strategiaa Yhdysvaltain oikeudenkäynnissä. Palaamme aiheeseen kun käsittelemme Heardista tehtyjä psykiatrisia arvioita.

Deppin Englannissa antaman todistajanlausunnon mukaan Heardista alkoi pian ilmetä epämiellyttäviä piirteitä, kuten selittämättömiä poissaoloja, salailua ja valheita. Depp ei ole tarkentanut tätä väitettä, lukuunottamatta mainintaa siitä, että yksi valheista oli, että Heard oli suhteen alussa sanonut nähneensä kaikki Deppin elokuvat mutta myöhemmin kävi ilmi, ettei tämä ollut totta. Kuten Heardilla, myös Deppin aikahaarukka ongelmien alkamiselle on vaihdellut: Englannin oikeudenkäynnissä hän todisti riitojen alkaneen muutama kuukausi seurustelun alettua, kun taas Yhdysvalloissa hän sanoi, että ensimmäinen puolitoista vuotta olivat ongelmattomat.

Deppin mukaan Heard ei voi koskaan tunnustaa olevansa väärässä, ja saattoi raivostua jostain hyvin pienestä. Deppin keinona olikin lähteä riitatilanteesta pois, joko toiseen huoneeseen tai kokonaan pois samasta paikasta. Ajan myötä näihin riitoihin alkoi liittyä väkivaltaa Heardin puolelta – Depp itse kiistää koskaan lyöneensä Heardia tai ketään muutakaan naista.

Kun riitojen aiheista kysytään tarkemmin, Depp ei kuitenkaan anna kovinkaan tarkkoja kuvauksia. Sen sijaan hän puhuu todistajanlausunnoissaan siitä, kuinka häntä loukkasi ja hämmensi 20-kymppisen Heardin oletus, että hän tiesi elämästä ja Hollywoodista paremmin kuin 50-kymppinen Depp. Heard myös haukkui häntä lihavaksi ja vanhaksi.

Depp sanoi Heardin väittäneen häntä huonoksi isäksi, mikä satutti häntä erityisen paljon johtuen hänen omasta traumaattisesta lapsuudestaan. Deppin mukaan tämä oli Heardilta laskelmoitu teko, jossa tämä käytti hyväkseen tietojaan tämän lapsuuden väkivallasta. Toisaalta Depp on oikeudessa myöntänyt, että hänen lapsensa kärsivät hänen päihderiippuvuudestaan, ja että hän tutustutti 13-vuotiaan tyttärensä marihuanaan (s. 32 ja 41, Deppin ristikuulustelu, Depp v NGN). Voidaan siis argumentoida, että Depp on mahdollisesti ollut huono vanhempi ainakin ajoittain.

Deppin mukaan Heard ei tukenut hänen pyrkimystään päästä kuiville päihteistä, vaan käytti itse runsaasti erilaisia päihteitä ja myös rohkaisi häntä käyttämään. Samaan aikaan Depp on kuitenkin myös sanonut, että Heard usein nalkutti hänelle hänen päihteidenkäytöstään ja aina epäili häntä. Deppin mukaan hänen omat repsahduksensa johtuivat pitkältä juuri Heardin henkisestä ja fyysisestä väkivallasta, ja että jos tämä olisi oikeasti tukenut hänen toipumistaan, olisi hän ruvennut myös itse täysin päihteettömäksi.

Jos Heardin todistus keskittyy antamaan väkivallasta tarkkoja kuvauksia, niin Depp ei liiemmin erittele välikohtauksia vaan puhuu kaikesta hyvin yleisluontoisesti. Tämän takia Deppin väittämästä väkivallasta tai parin dynamiikasta yleensä on hyvin hankala muodostaa mitään tarkkaa aikajanaa, johon voisi esim. verrata eri todistusaineistoa.

Asia, josta Depp tosin puhuu paljon on hänen lapsuutensa ja kasvatuksensa. Deppin mukaan hänet kasvatettiin olemaan ns. Southern gentleman, ja että jos ei käyttäytynyt sen mukaan, se hakattiin sinuun (”you would be a Southern gentleman or it would be beaten into you”, ks. todistajanlausunto 1). Depp kuvaili erityisesti Yhdysvaltain oikeudenkäynnissä yksityiskohtaisesti äitinsä henkistä ja fyysistä väkivaltaa, päihdeongelmaa ja itsemurhayritystä. Deppin mukaan lasten lisäksi hänen isänsä oli äidin uhri (joskin ristikuulustelussa hän myönsi myös tämän olleen väkivaltainen). Depp sanoo, että Heard muistutti hänen äitiään, mutta hän ei lähtenyt suhteesta, koska koki, että oli tästä vastuussa.

Lähteet:

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *